‘Aanstootgevende’ expositie Tienrayse Fotograaf geweigerd door VieCuri

6 jun 2023, 08:56 Algemeen
Afbeelding

Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft een expositie van de Tienrayse fotograaf Paul Kroh geannuleerd. Reden hiervan is dat het werk te aanstootgevend zou zijn. Dat nieuws viel rauw op het dak van Kroh, die al maanden aan werk en duizenden euro’s in de expositie had gestoken. “Ze hadden tien maanden de tijd om te bekijken hoe mijn werk eruitziet, maar last minute is alles gecanceld.”


Kroh is zwaar teleurgesteld in de gang van zaken. Tot kort voor de start van de expositie, die in de hal van het ziekenhuis zou komen te hangen, leek er niets aan de hand te zijn. “Tot ik te horen kreeg dat de foto’s te aanstootgevend zouden zijn en mijn expositie geannuleerd werd”, vertelt hij. Deze reactie stond haaks op het enthousiasme waarmee tien maanden eerder werd gereageerd op het idee van een expositie. “Toen we de afspraak maakten, was VieCuri erg positief. Ik heb destijds aangegeven dat er naakte torso’s te zien zijn en andere onderwerpen waar misschien over gediscussieerd zou worden. Zeven maanden geleden kreeg ik bericht dat de Raad van Bestuur ook geen problemen zag. Dan ga ik ervan uit dat er in ieder geval naar mijn werk is gekeken, dat te zien is op sociale media.”


Onverwachtse afwijzing

Het weigeren van de expositie kwam voor Kroh dan ook onverwachts. “In de officiële reactie van VieCuri staat dat ze mij diverse keren gewezen hebben op het reglement binnen het ziekenhuis, maar dit is niet het geval”, geeft hij aan. “Er is niets op de mail aangegeven en het eerste gesprek heb ik pas één week voor de expositie van start zou gaan gehad.” Het werk zou te aanstootgevend zijn en daarom niet passen binnen het reglement van het Venlose ziekenhuis. “Wat is aanstootgevend? Dat kunnen ze niet aangeven. Iedereen kan zich ergens aan ergeren of iets niet mooi vinden, wat ook iedereens recht is. Maar als ik dit tien maanden geleden had geweten, was ik er niet aan begonnen.” Als laatste redmiddel stelde Kroh nog voor om tekstbordjes bij de foto’s te plaatsen. “Dat geeft extra context, omdat alle personen op de foto’s een eigen verhaal hebben.” Ook dit mocht niet baten, de volledige tentoonstelling werd geweigerd.

Een woordvoerder van VieCuri geeft in een reactie aan geen waardeoordeel over het werk te hebben, of het wel of niet aanstootgevend is. “We vinden het echter in de setting van een ziekenhuis niet passend”, aldus de woordvoerder. “Wij zijn geen kunsthal of museum. Anders dan bij een professionele tentoonstelling, komt het merendeel van onze patiënten/bezoekers niet geheel vrijwillig naar het ziekenhuis. En ze komen ook niet speciaal voor de kunst. We willen daarom geen kunst hebben die op enige manier door patiënten/bezoekers als aanstootgevend, schokkend en/of beledigend kan worden ervaren. De richtlijnen zijn vanaf het eerste contact met dhr. Kroh doorgenomen.”


Positieve reacties

De expositie is momenteel verplaatst naar kunstgalerie Diem in Tienray, waar naar aanleiding van Krohs verhaal al veel mensen zijn komen kijken. “Ik heb ontzettend veel positieve reacties ontvangen, waarvan geen één negatief, en zelfs al werken verkocht”, vertelt hij. “Er waren ook mensen die emotioneel reageerden en aangaven met kippenvel te staan. Dat doet me wel goed.” Ook hebben verschillende artsen de expositie al bezocht. “Ik ga graag het gesprek aan hierover en sta open voor andermans mening. Als de expositie wel in het ziekenhuis was komen te hangen en er waren meerdere klachten over gekomen, dan had ik daar zeker iets mee gedaan.”


Vergoeding

Als oplossing hoopt Kroh dat VieCuri hem 3.000 euro vergoedt. “1.500 euro hiervan zou ik aan de zelfmoordlijn doneren, ook als eerbetoon aan verschillende personen die ik gefotografeerd heb.” Een reactie van VieCuri hierover heeft Kroh nog niet. “Ik heb ze een paar dagen de tijd gegeven om te overleggen, maar als VieCuri niet wil betalen, neem ik juridische stappen”, geeft hij aan. VieCuri geeft aan de e-mail in goede orde te hebben ontvangen. “Wij zullen hierop naar hem persoonlijk, inhoudelijk reageren”, aldus de woordvoerder.
Het werk van Kroh is zaterdag 10 juni nog een laatste keer te bekijken, tussen 12.00 en 16.00 uur bij kunstgalerie Diem in Tienray.

Tekst en beeld: Floor Velthuizen