Dorpsverbinder Veerle helpt inwoners Kronenberg en Evertsoord met hulpvragen

25 mei 2023, 07:50 Algemeen
Afbeelding

Sinds een tijd wordt er in Kronenberg en Evertsoord een dorpsverbinder ingezet. Deze persoon helpt bij het vinden van oplossingen op het gebied van zorg, welzijn en leefbaarheid voor inwoners van de desbetreffende dorpen. Veerle Nelissen (26) vervult sinds een aantal maanden deze rol. Zij kijkt wat de hulpvrager zelf kan doen en zoekt in zijn of haar omgeving naar passende oplossingen. “Voor mij is geen vraag te gek.” 

In toenemende mate wordt er in Horst aan de Maas gestreefd naar meer zelfredzaamheid van burgers. Het kan voor burgers met een hulpvraag echter lastig zijn de juiste instantie voor hun vraag te vinden en wachttijden bij de gemeente zijn vaak lang. Om hierin te ondersteunen en inwoners en professionals/vrijwilligers aan elkaar te koppelen, zetten steeds meer dorpen een dorpsverbinder in. Zo ook Kronenberg en Eversoord. De 26-jarige Veerle, geboren in America en inmiddels wonend in Kronenberg, reageerde direct toen ze een vacature voor de functie voorbij zag komen. “Ik kende dit initiatief al vanuit America en zag hoe goed het daar werkte”, legt ze uit. 

Dat Veerle affiniteit heeft met deze functie, blijkt ook uit het feit dat ze al verschillende jaren met veel plezier als verpleegkundige werkt. “Zo weet ik, vanuit de wijkverpleging, dat er achter elke voordeur een ander verhaal schuilt met andere zorgbehoeften; ieder mens is uniek. Daarnaast speelt mijn binding met het dorp een grote rol. Als je in Kronenberg komt wonen, wil je ook iets kunnen betekenen voor de inwoners van het dorp. Met mijn zorgachtergrond kan ik dit goed combineren.” 

De functie van dorpsverbinder is een initiatief van stichting Welzijn Kronenberg Eversoord. Middels een subsidie vanuit de gemeente werd eind 2022 gestart met een proefperiode van één jaar, waarbij Veerle in het begin vooral veel afspraken had om zichzelf voor te stellen en een netwerk op te bouwen. Daarnaast is Veerle regelmatig te vinden bij de Kompeniej, de dorpsontmoeting voor inwoners uit Kronenberg en Evertsoord. Zo wordt er samengewerkt met de praktijkondersteuners, wmo consulenten, wijkverpleging en verschillende vrijwilligers. Sindsdien kunnen inwoners met een hulpvraag bij haar terecht. “Ik ga vervolgens bij deze mensen langs om eerst de vraag goed in kaart te brengen”, legt ze uit. “De vragen kunnen overal over gaan; van overbelaste mantelzorgers tot financiële problemen en van eenzaamheid tot zelfs hulp bij het tuinieren. Ik zeg altijd: ‘geen vraag is te gek en elke vraag mag gesteld worden’. Vervolgens zoek ik de verbinding met iemand die hierbij past en mee kan helpen het probleem op te lossen. Ik weet waarschijnlijk niet altijd direct een passende oplossing, maar help de inwoner graag verder, zo ver als ik dat kan.”

Het voordeel van het inzetten van een dorpsondersteuner is volgens haar dan ook de laagdrempeligheid. “Als mensen me eenmaal kennen, durven ze mij waarschijnlijk sneller een vraag te stellen dan dat ze bij de gemeente aankloppen. Zo zit je er dichter op en worden hulpbehoevenden sneller geholpen.”  

Voor jong en oud

Veerle benadrukt dat iedereen vragen mag stellen, zowel jong als oud. “Mensen denken soms dat de dorpsverbinder alleen bedoeld is voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken, maar dat is zeker niet het geval. Ik heb ook lijntjes lopen met verschillende disciplines van kind en jeugd. Het is belangrijk dat inwoners weten dat ze alles kunnen vragen.” Dit geldt niet alleen voor de hulpzoeker in kwestie. “Als inwoners moeten we een beetje naar elkaar omkijken. Als je ziet dat bij de buurvrouw de gordijnen al lange tijd dicht zijn, is het goed om aan de bel te trekken. Daarvoor kun je mij ook benaderen.” Daarnaast zijn mensen welkom om zich aan te melden als vrijwilliger. “Als je het leuk vindt om een steentje bij te dragen, kun je altijd contact opnemen. Zo kan ik mensen aan elkaar blijven verbinden.”  

Voldoening

Tot nu toe bevalt het werk Veerle ontzettend goed. “Het geeft me veel voldoening en het is fijn om iets te kunnen betekenen voor de inwoners.” Er wordt dan ook heel positief gereageerd als Veerle een bezoekje brengt aan iemand met een hulpvraag. “Mensen waarderen het dat je de tijd voor ze neemt. Je merkt dat mensen het al fijn vinden dat ze hun verhaal kwijt kunnen, laat staan dat hun hulpvraag beantwoordt wordt.”

Veerle is te bereiken via 06 20 74 52 82 of via dorpsverbinder@welzijn-kronenberg-evertsoord.nl

Tekst en beeld: Floor Velthuizen