Boomkwekers uit Horst aan de Maas zitten niet te wachten op windmolens

24 mei 2023, 11:41 Algemeen
Afbeelding

Afgevaardigden van ruim vijftig bedrijven uit de boomkwekerijsector van Horst aan de Maas verzamelden zich dinsdagavond 16 mei bij het gemeentehuis van Horst aan de Maas. Daar waren zij aanwezig bij de openbare vergadering van de gemeenteraad en uitten zij hun zorgen over het plan om windmolens te plaatsen in deze gemeente.

De ondernemers uit de kwekerijsector maken zich grote zorgen over de toekomstige bedrijfsvoering wanneer er inderdaad windturbines worden geplaatst in het gebied Witveld-Hoogheide. In dat gebied en de nabije omgeving zijn een aantal boomkwekerijen gevestigd, waarvan de eigenaren verwachten dat ze hinder gaan ondervinden van het voornemen.

De aandacht trekken

De kwekers probeerden dinsdag 16 mei voorafgaande aan de raadsvergadering de aandacht van de raadsleden te trekken door diverse producten uit de boomkwekerijsector te presenteren. Daarbij gaven ze de boodschap mee dat de producten op een duurzame en CO2-neutrale manier zijn gekweekt. Ook tijdens de raadsvergadering lieten de kwekerijen vervolgens van zich horen. Bij monde van Hans van de Laak werd het belang van de kwekerijsector voor de economie en (leef)omgeving uitgelegd en werden die beweringen gestaafd met cijfers van de Rabobank.

Heet hangijzer

Dat de windmolens een heet hangijzer zijn in Horst aan de Maas, bleek ook uit de woorden van Jeroen Oskam. Namens stichting Tegenwind Horst aan de Maas voerde hij het woord tijdens de raadsvergadering. Hij vroeg zich hardop af hoeveel draagvlak er in deze gemeente is voor windmolens, gezien het gegeven dat een informatieavond van Tegenwind door zeshonderd belangstellende burgers werd bijgewoond. De online petitie tegen de komst van windmolens is inmiddels meer dan 1.800 keer ondertekend.

Beslismoment haalbaar?

Oskam had ook een waarschuwing voor de gemeenteraad in petto: volgens hem is het beslismoment - de raad neemt op dinsdag 11 juli een principebesluit over de eventuele komst van windmolens - niet haalbaar.

De raad van Horst aan de Maas wordt op woensdag 31 mei tijdens een raadsinformatiesessie verder geïnformeerd over de mogelijkheden voor windmolens in het gebied Hoogheide-Witveld. Hier licht onderzoeksbureau Arcadis toe wat de milieueffecten zijn van het plaatsen van windmolens in het betreffende gebied en hoeveel windmolens er mogelijk zijn.

Ook de effecten op onder andere woningen en bedrijven worden op deze avond verder toegegelicht. Daarnaast is er op woensdag 28 juni een openbare bijeenkomst waar zowel raadsleden als burgers geïnformeerd worden in aanloop naar het te nemen principebesluit op dinsdag 11 juli.