Planning van nieuwe Cito-toets tijdens carnaval zorgt voor verbolgen reacties van carnavalsverenigingen

wo 24 mei, 11:38 Algemeen
Afbeelding

Limburgse carnavalsverenigingen reageerden deze week verbolgen, nadat bekend werd dat de nieuwe voortgangstoets van het basisonderwijs - voorheen bekend als de Cito-toets - gepland staat tijdens de eerste weken van februari. Daarmee overlapt de toets voor basisschoolleerlingen met carnaval. Die vindt in 2024 plaats van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari. Inmiddels zijn de verenigingen in gesprek met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Inzet van de gesprekken tussen overkoepelende carnavalsverenigingen SLV en BCL met het ministerie, is niet alleen het kenbaar maken van de onvrede over de opmerkelijke planning, maar ook het zoeken naar een oplossing die voor alle belanghebbenden werkbaar is. De toets staat gepland voor de eerste weken van februari van het komende jaar, en daar kan niet aan getoornd worden gaf het ministerie eerder al te kennen. Zij wijst er echter op dat scholen zelf in de hand hebben wanneer de toets wordt afgenomen, zolang er maar wordt voldaan aan data tussen maandag 5 en vrijdag 16 februari. In de praktijk betekent dat voor scholieren in Limburg waarschijnlijk dat de toets in de eerste week wordt afgenomen, wil deze niet in de knel met carnaval komen.

Kwaad bloed

In een eerste reactie laat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten dat dat geen probleem hoeft te zijn. Het afnemen van de eindtoets duurt immers twee keer twee à drie uurtjes. Scholen kunnen de toets derhalve plannen op een moment dat het schikt, stelt zij. Toch besloten de verenigingen in een brief aan onderwijsminister Robert Dijkgraaf hun verbazing over het besluit kenbaar te maken en om een gesprek te verzoeken. De week voorafgaand aan carnaval is op basisscholen namelijk traditioneel gevuld met allerlei voorbereidende activiteiten op het feest. Op het verzoek vanuit scholen om de datum van de doorstroomtoets te wijzigen werd door minister Dijkgraaf in eerste instantie gereageerd met de opmerking dat zij ‘het evenement maar moeten verzetten’. Deze opmerking, waarbij Dijkgraaf doelde op het verzetten van carnaval, zette niet enkel bij scholen, maar ook bij overkoepelende carnavalsverenigingen veel kwaad bloed.

Zowel het ministerie als de carnavalsverenigingen hopen tot een constructieve oplossing te komen tijdens het gesprek dat deze week nog plaatsvindt.