‘Voor veel mensen met een beperking is Funpop het hoogtepunt van het jaar’

25 apr 2023, 09:14 Algemeen
Mara van den Oetelaar
Foto van de Funpop 2022 editie. Foto gemaakt in opdracht voor Funpop.
Foto van de Funpop 2022 editie. Foto gemaakt in opdracht voor Funpop.

Het evenemententerrein Kasteelpark Ter Horst stroomt in het weekend van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei weer vol met muziekliefhebbers. Mensen met een verstandelijke- of meervoudige beperking en iedereen die deze doelgroep een warm toedraagt vinden al jaren hun weg naar Funpop. Dit jaar vindt de 25e editie van het openluchtfestival plaats. Met artiesten als Frans Bauer, Wolter Kroes en Joël Borelli, maar daarnaast ook allerlei andere activiteiten, belooft deze jubileumvariant veel goeds.  

Het idee voor Funpop ontstond in 1995 naar aanleiding van een congres voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Paul Gerrits, die op dat moment werkzaam was bij BAAN, was één van de enthousiaste initiatiefnemers van het festival. “We wilden eigenlijk een soort Woodstock festival organiseren voor deze doelgroep”, vertelt hij. “Nadat we onze plannen uitgewerkt hadden, organiseerden we deze op het congres ‘Laat je zien, laat je horen’. Toen ik aan de zaal vroeg wie er zin had in een festival, brak er een daverend applaus uit. Ik keek mijn collega aan en wist: dit gaan we doen.” 

En dus volgde op 31 mei 1997 de eerste editie van Funpop. Ondanks dat destijds uitnodigingen nog per post moesten worden verstuurd en er dus de nodige postzegels gelikt werden, wist het festival zo’n 1.200 bezoekers te trekken. Binnen een paar jaar groeide dit aantal tot wel 8.000 bezoekers. “Funpop kreeg steeds meer bekendheid en mensen uit heel Nederland vonden hun weg naar Horst”, blikt Paul terug. Om alles in goede banen te kunnen blijven leiden, werd besloten om vanaf 2004 het festival uit te spreiden over twee dagen.

Dit bleek de juiste zet te zijn, want het festival bleef in de jaren die volgden goedbezocht. “Het is leuk om te zien dat mensen die twintig jaar geleden al kwamen, er nog steeds bij zijn”, glundert Paul. “We ontvangen een mooie mix van jong en oud. Daar houden we ook rekening mee in het aanbod. Onze doelgroep houdt vooral van Nederlandse muziek, maar er komt bijvoorbeeld ook een dj.”

Vernieuwingen

Naast dat het muziekgenre uitbreidt, wordt ook de programmering van Funpop steeds verder verbreed. “Het wordt steeds meer een belevingsfestival”, geeft Paul aan. “We blijven vernieuwen. Zo is er straattheater, een crea-doehoek, een silent disco, een ouderwetse kermis met draaimolen, maar hebben we ook een snoezelruimte ingericht waar bezoekers tot rust kunnen komen. Ook wordt het festival ieder jaar afgetrapt op vrijdagavond met een festivaldisco vanuit ‘t Trefpunt. Dat is een mooie start van het festival.”

Uitdagingen

“We hebben altijd het doel gehad om het festival low-budget te houden voor onze bezoekers. Dat is niet altijd makkelijk, omdat je ook een sterke line-up wilt presenteren”, legt Paul uit. Organisatielid Niek Geurts kan dit beamen. “Door de jaren heen is Funpop steeds groter geworden, maar we hebben wel een hele specifieke doelgroep”, geeft hij aan. “Er zijn specifieke wensen en eisen bij onze bezoekers en hier moet je rekening mee houden. Dat is soms best een uitdaging. Onze kosten per bezoeker zijn enorm hoog, in vergelijking tot andere festivals.” Ook het vervoer van de doelgroep behoort volgens Niek tot één van de uitdagingen voor de organisatie. “Onze doelgroep kan vaak niet zelf naar het festival komen én heeft begeleiding nodig. Begeleiders en ouders bepalen daarnaast óf er überhaupt naar Funpop kan worden gegaan. Dat vergt de nodige planning en kost daarnaast geld. Het is niet slechts het rijden ernaartoe, maar gaat veel verder dan dat.” Toch zijn de mannen trots op wat er tot nu toe bereikt is. “Er zijn ongeveer 150.000 mensen met een verstandelijke handicap die voor ons festival in aanmerking komen”, zegt Paul. “Als we er dan 8.000 binnenhalen, is dat erg netjes.”

Dat Funpop enorm populair is onder de doelgroep, blijkt ook uit de reacties tijdens de coronaperiode, waarin er geen fysieke editie plaats kon vinden. “Dat was ontzettend vervelend”, blikt Niek terug. “Voor mensen met een beperking is dit één van de hoogtepunten van hun jaar. Daarom hebben we destijds twee online edities georganiseerd, waarbij we middels een livestream mensen toch een feestelijk gevoel probeerden te geven. Hier werd erg positief op gereageerd.”

Storm

Echte dieptepunten kent het festival niet, alleen het weer gooit soms roet in het eten. “Dat is wel een dieptepunt geweest een aantal jaar geleden, toen we mensen moesten evacueren naar de busjes”, blikt Paul terug. Veiligheid staat namelijk hoog in het vaandel bij Funpop. “We hebben te maken met een kwetsbare doelgroep”, zegt Niek. “Dat houdt in dat je heel goed nadenkt over de inrichting van het festivalterrein. Denk aan grote open ruimtes, een ruim geoutilleerde EHBO en uitgebreide sanitaire voorzieningen.” Daarnaast krijgt de organisatie hulp van ruim vierhonderd vrijwilligers tijdens het festival. “Deze zijn ook echt nodig en worden enorm gewaardeerd”, stelt Niek.

Hoogtepunten

Het is voor Paul moeilijk om slechts één hoogtepunt te noemen uit de 27 jaar dat hij actief is voor het festival. “Ieder jaar is weer een hoogtepunt op zich. Het 10-jarig bestaan was erg bijzonder, omdat we toen ontzettend groeiden en veel complimenten kregen van de provincie. Daar haalden we als organisatie weer motivatie uit.” Maar het allermooiste vindt Paul de reacties van de bezoekers van Funpop. “Ik ga altijd even bij de ingang staan en als ik dan zie hoeveel bezoekers me herkennen en begroeten, bezorgt me dat echt kippenvel”, glimlacht hij. “Dat is echt genieten en ik verwonder me soms hoe zo’n klein idee heeft uit kunnen groeien tot zo iets groots en bijzonders.”

Iedereen is welkom

De organisatie benadrukt dat het festival niet alleen voor mensen is met een verstandelijke- of meervoudige beperking. “Iedereen die onze doelgroep een warm hart toedraagt, zoals ouders, verwanten, begeleiders en vrienden, is welkom”, geeft Niek aan. “Mensen denken soms dat Funpop ‘dat feest voor die gehandicapten is’ en dat het erg ‘spannend’ is om zo’n terrein te betreden. Dat is gewoon echt niet het geval en we zouden graag dat stigma doorbreken. Als je binnenkomt, zie je iedereen feesten en lachen en alles is ontzettend goed geregeld. De energie spat ervanaf en iedereen mag trots zijn op wat er hier in Horst aan de Maas ieder jaar gebeurt.”

Tekst: Floor Velthuizen

Afbeelding