‘Schiet op met nieuw toekomstplan voor NLW’

14 apr. 2023, 10:08 Algemeen
Afbeelding

In een brief, gericht aan het dagelijks bestuur van sociale werkvoorziening NLW, roepen de CDA-fracties van Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray op om tempo te maken met de presentatie van de nieuwe visie. Het dagelijks bestuur bestaat uit de drie genoemde gemeenten, die gezamenlijk aandeelhouder zijn van de NLW Groep.

Een noodoproep, zo noemen de gezamenlijke fracties van het CDA de brief gericht aan het dagelijks bestuur van de NLW Groep. In de brief, die is ondertekend door fractievoorzitters John Jenniskens, John Timmermans en Anne Thielen, hekelen ze het feit dat de discussie over de toekomst van de NLW zich inmiddels al meer dan een jaar voortsleept. De CDA-fracties onderstrepen daarmee de noodzaak om tempo te maken met het presenteren van de nieuw te varen koers.

Ook FNV uit zorgen

In een eerder stadium gaven de drie betrokken wethouders te kennen zich in te gaan zetten voor een nieuwe strategie bij de NLW, maar die belofte dateert uit december van het afgelopen jaar. Het voorlopig uitblijven van concrete koerswijzigingen zorgt niet enkel voor onrust bij de CDA-fracties, maar vooral bij de werknemers van de sociale werkvoorziening, zo wordt gesteld in de brief. Eerder trok vakbond FNV ook al aan de bel hieromtrent. Zij stelden dat Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray bezig zijn met het stelselmatig afbreken van de NLW. Ook zij riepen de drie gemeenten in een brief op om ervoor te zorgen dat er ‘een fatsoenlijke en volwaardige sociale werkvoorziening behouden blijft’.

Bestaansrecht

Ruim een maand later doen de CDA-fracties er nog een schepje bovenop. Ook zij onderstrepen daarbij het belang van de NLW voor deze regio. ‘Doel van deze noodoproep is om de onrust zo snel mogelijk weg te nemen en mee zorg te dragen dat er met de NLW een bedrijf in de drie gemeenten voor de gemeenschap blijft bestaan’, schrijven ze. Om die wens kracht bij te zetten halen ze een aantal punten aan die voor het CDA cruciaal zijn, waarbij bestaansrecht het uitgangspunt is. Ze roepen de verantwoordelijke wethouders op om snel duidelijkheid te verschaffen over de nieuwe visie. ‘Zorg voor helderheid en besluitvorming, nog voor het zomerreces van 2023’, valt te lezen in de brief. ‘En blijf voldoende medewerkers sturen naar de NLW om bestaansrecht te garanderen in de toekomst.’