College wil geen 24-uurszorgaccommodatie Bergerbaan in Sevenum

28 mrt 2023, 11:56 Algemeen
Afbeelding

Het College van B&W van Horst aan de Maas wil niet meewerken aan het realiseren van een 24 uurs-zorgaccommodatie Bergerbaan in Sevenum. Het initiatief past volgens het college niet in het bestemmingsplan en voldoet niet aan de gemeentelijke woonzorgvisie. 

De aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas. Ook wordt door het oprichten van nieuwe bebouwing het maximaal toegestane oppervlakte aan bebouwing overschreden. De nieuw te bouwen accommodatie heeft een oppervlakte van circa 1.390 vierkante meter. Daarnaast is het plan in strijd met de structuurvisie.

De gemeente geeft aan dat nieuwe solitaire grootschalige initiatieven niet binnen de zorgbehoefte passen en niet aansluiten bij het beleid om toekomstbestendige zorg te kunnen bieden voor mensen die dit nodig hebben. Ze wil voor alle doelgroepen met een zorg- en (aangepaste) woonbehoefte de juiste woonvorm met de juiste zorg realiseren. In de praktijk komt dit neer op het zoveel mogelijk thuis of dicht bij huis in de eigen wijk of het eigen dorp organiseren van zorg voor wie dat nodig heeft. “Om aan de toekomstige zorgbehoefte te blijven voldoen, voegen we alleen nog maar bedden toe bij huidige, bestaande hoog specialistische zorgcentra in Horst aan de Maas”, aldus de gemeente. “Er is sprake van voldoende capaciteit passend bij de behoefte voor de komende jaren. We voegen geen solitaire grootschalige initiatieven meer toe, omdat we de overtuiging hebben dat dit de opgave waar we voor staan niet adresseert.” Het college geeft namelijk aan dat er vanwege het gebrek aan zorgpersoneel al teveel lege verpleegbedden zijn. 

De gemeenteraad besluit 4 april of ze mee wil werken aan het initiatief. Toch lijkt de keuze al gemaakt, omdat een meerderheid van de raad zich in december al uitsprak tegen de aanvraag.