College van B&W wil toegankelijkheid begraafplaats Grubbenvorst verbeteren

22 mrt 2023, 16:10 Algemeen
Afbeelding

Door het bestraten van twee onverharde paden tussen de graven en de ruimte om drie bankjes, wil gemeente Horst aan de Maas de begraafplaats van Grubbenvorst toegankelijker maken. Het College van B&W wil een bedrag van 10.500 euro beschikbaar stellen om hier uitvoering aan te geven.

In het verleden is al vaker gesproken over het bestraten of beklinkeren van twee, nu nog onverharde, paden tussen de graven en de ruimte rondom de drie bestaande bankjes op de begraafplaats in Grubbenvorst. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 werden deze wensen van het kerkbestuur doorgeschoven tot na de verkiezingen. Tijdens de kennismaking met de nieuwe wethouder werden de wensen opnieuw uitgesproken en is de toezegging vanuit de gemeente gedaan om er in het eerste kwartaal van 2023 terug te komen op het idee.

Overzicht en uniformiteit

De gemeente is van mening dat de toegankelijkheid van de begraafplaats verbeterd, wanneer de paden verhard worden. Voor met name mensen die slecht ter been zijn en gebruikmaken van een rollator of rolstoel zijn de stenen paden een uitkomst. “Zeker als het wat geregend heeft en de grond wat verzadigd is en daardoor minder hard is. Het is dan bijna onmogelijk om met een rollator of rolstoel deze paden te betreden. Het bestraten van deze paden lost dit probleem volledig op”, aldus het college. Alle andere paden tussen de verschillende blokken met graven zijn al verhard. Door de rest ook te verharden, ontstaat er meer overzicht en uniformiteit op de begraafplaats, geeft de gemeente aan.

Precedentwerking

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud en beheer van alle andere begraafplaatsen in de gemeente ligt bij het betreffende parochie- of kerkbestuur. De situatie in Grubbenvorst is uniek gezien de combinatie van een rooms-katholiek deel en een algemeen deel, waarbij de gemeente de verantwoordelijkheid heeft. Slechts een deel van de voorgestelde verharding ligt op het algemene deel van de begraafplaats. Het kerkbestuur heeft echter aangegeven geen middelen vrij te kunnen maken om dit samen op te pakken. “Alleen het verharden van het pad en bankje op het algemene deel van de begraafplaats is geen optie. Gezien de specifieke en unieke situatie in Grubbenvorst is het risico van precedentwerking minimaal, maar niet volledig uit te sluiten”, geeft het college aan.