Crowdfundingactie voor rolstoelbus verlamde Jane

24 mrt 2023, 14:46 Algemeen
Afbeelding

De Horsterse Rianne Seijkens is samen met haar vriend Randy Reacq een crowdfundingsactie gestart voor haar schoonzus Jane Reacq. Jane kwam in september vorig jaar compleet verkeerd ten val tijdens een BMX-wedstrijd met een dwarslaesie tot gevolg. Met een verlamming vanaf de borst en beperkte armfuncties zorgt dit ervoor dat Jane ontzettend afhankelijk is geworden van anderen. Om Jane weer een stukje zelfstandigheid en vrijheid terug te geven, besloot Rianne een actie te starten om geld in te zamelen voor een rolstoelbus.

Op 3 september 2022 kregen Rianne en Randy op vakantie een zeer verdrietig telefoontje. “We kregen bericht dat Jane verkeerd terecht was gekomen tijdens haar laatste BMX-wedstrijd van het seizoen en dat ze met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht”, vertelt Rianne. Al snel werd duidelijk dat Jane een complete hoge dwarslaesie had opgelopen ten gevolg van de val. “Dat houdt in dat Jane de meeste lichaamsfuncties niet meer terugkrijgt. De verwachting is dat ze, met een beetje geluk, in de toekomst, na operaties en revalidatie, haar armen weer kan gebruiken, maar de rest onder de borst zal verlamd blijven”, legt Randy uit. Inmiddels revalideert Jane bijna een half jaar in de Sint-Maartenskliniek in Nijmegen. “Samen met haar vriend heeft ze een huis in Oss, maar dit is ongeschikt voor rolstoelgebruikers. Ze zijn dan ook hard opzoek naar een Fokuswoning waar ze samen op een normale manier kunnen leven”, vertelt Randy.

Rolstoelbus

Buiten een geschikte woning vinden, zou een rolstoelbus ook veel leed kunnen verzachten. “Met een rolstoelbus kan Jane weer zelfstandig dingen ondernemen. Ze kan deze bus dan namelijk volledig met haar handen besturen en zo dus weer zelf op pad kunnen”, vertelt Rianne over de toekomstige bus. “Helaas wordt alleen het ombouwen van een bus vergoed en moeten we dus eerst zelf een bus regelen. Daarbij komt ook nog dat deze maximaal drie jaar oud mag zijn.” 

Na wat onderzoek komen ze er al snel achter dat een bedrag van 45.000 euro nodig zal zijn om een geschikte bus aan te schaffen. Verschillende acties en initiatieven van vrienden en familie van Jane om geld in te zamelen, schoten uit de grond. Zo hebben Rianne en Randy met een training bij Oxigym in Horst een mooi bedrag bij elkaar weten te sporten. “Toen ik Oxigym een paar jaar geleden opende, hebben we samen met Jane de eerste training gedaan. Nu hebben we, als een soort eerbetoon, deze training weer gedaan en daarmee wat geld ingezameld”, legt Rianne uit. Maar ook initiatieven van vrienden en collega’s zoals cupcakes en lootjes verkopen, passeren de revue. “Vier weken geleden kreeg ik laat op de avond een berichtje van een collega van Jane dat ze de training bij Oxigym een mooi initiatief vond, maar dat veel mensen niet willen of kunnen komen sporten, maar wel willen doneren. Ik besloot hierdoor meteen een crowdfunding op te zetten”, vertelt Rianne.

Crowdfunding 

“Ik zette het doelbedrag eerst op 5.000 euro, maar dat vonden we toch wat hoog. Toen heb ik het teruggezet op 2.000 euro, maar het werd snel duidelijk dat we echt die 45.000 euro nodig hebben om aan een bus te komen”, vertelt Rianne. “De crowdfunding begon dus als kleine actie, maar we hebben het doelbedrag daarna toch op 45.000 gezet. We zijn oprecht blij met alle kleine beetjes, elke euro helpt mee, maar uiteindelijk is ons grote doel een rolstoelbus voor Jane en daar hebben we echt het volledige bedrag voor nodig”, vertelt Randy. 

Inmiddels staat de teller al op ruim 16.000 euro na vier weekjes. De bus komt daarmee langzaam in zicht, maar er is nog een lange weg te gaan. “Ik vind het heel mooi om te zien hoe vrijgevig mensen zijn. Alles wordt steeds duurder in onze maatschappij, maar het is hartverwarmend hoeveel mensen wat over hebben voor anderen, zelfs als ze die persoon niet persoonlijk kennen”, vertelt Rianne.

Vrijheid

De eerste paar weken na de val kon Jane nagenoeg niets zelfstandig. “Het is heel moeilijk te beseffen voor anderen, maar zelfs de vanzelfsprekende basishandelingen kon mijn zus niet meer. Een snotje uit de neus halen of even jeuken op je hoofd. Voor al deze handelingen had Jane hulp nodig. Ze was echt gevangen in haar eigen lichaam”, geeft Rianne aan. Gelukkig gaat het inmiddels iets beter met Jane. “Ze kan haar armen redelijk bewegen. Alleen haar triceps functioneren nog niet, maar dat zou na operatie en revalidatie wel weer terug kunnen komen”, legt Randy uit. 

Ondanks deze lichte vooruitgang heeft Jane tijdens haar herstel ook een hoop tegenslagen ervaren. “Het vinden van een woning duurt erg lang en ook bleken steeds meer lichaamsfuncties niet meer terug te komen. Gelukkig blijft Jane ontzettend strijdvaardig en ziet ze van alles het positieve in. Zo richt ze zich nu bijvoorbeeld op rolstoelrugby om toch met sport bezig te kunnen zijn.” 

Zelfstandigheid

Het mag duidelijk zijn dat Jane niet bij de pakken neer gaat zitten en dat ze graag nog veel in het leven wil ondernemen, ondanks haar handicap. “Voor ons is op dit moment het belangrijkst om haar wat vrijheid en zelfstandigheid terug te geven. Dat ze gewoon ergens naartoe kan gaan, zonder eerst iemand te moeten vragen of diegene haar kan ophalen. Een rolstoelbus kan daar heel veel aan bijdragen. Dat stukje vrijheid gunnen we haar”, vertelt Randy. De weg naar de rolstoelbus is dus ingezet, maar er is nog altijd een aardig bedrag nodig om Jane die vrijheid terug te geven. Op www.gofundme.com/f/geef-jane-meer-vrijheid-terug kunt u terecht voor meer informatie omtrent de crowdfundingsactie.

Afbeelding