‘Mensen waarderen het dat ze hun verhaal kwijt kunnen op een veilige plek’

13 mrt 2023, 11:13 Algemeen
Floor Velthuizen
Afbeelding

Om mensen uit Horst aan de Maas te helpen bij het verwerken van rouw, richtten Toon Emonts en Marius Janssen uit Horst ruim één jaar geleden Lotgenoten Horst.nl op. Het afgelopen jaar hebben zij zich op vrijwillige basis ingezet voor mensen die te maken hebben met rouw en verlies. En dit met succes: de wandelingen en gespreksgroepen die de heren organiseerden werden veelvuldig bezocht en hun begeleiding werd door de deelnemers als erg waardevol ervaren. “Het is dankbaar werk om te doen”, aldus Marius.

Voldaan zijn de heren, als ze zich realiseren hoeveel mensen het afgelopen jaar steun hebben gehad aan Lotgenoten Horst.nl. “We wilden mensen die te maken hebben met rouwverwerking op een toegankelijke manier met elkaar in contact brengen in de hoop dat zij hier steun uit zouden halen”, legt Toon uit. “Het kan hierbij om allerlei soorten verlies gaan. Rouw kent veel verschillende vormen.” Sinds een jaar organiseren de heren wandelingen in de natuur en begeleiden ze gespreksgroepen. Tijdens deze bijeenkomsten hebben Toon en Marius een begeleidende rol, maar deze is niet te overheersend. Beide hebben een achtergrond in de hulpverlening, waardoor ze de groepen op een gepaste wijze kunnen begeleiden. “Wij zorgen hierbij voor een veilige omgeving, alles blijft tussen ons”, zegt Marius.

De keuze voor wandelingen was een bewuste, geeft hij aan. “Als je je in de natuur bevindt, omringd door groen, hoef je eigenlijk niets te zeggen”, zegt Toon. “Je mag iets vertellen en ondertussen gebeurt er van alles in het bos. Het is een meer ontspannen manier van vertellen dan wanneer je aan een tafel zit. Voor sommige mensen is een gespreksgroep soms nog te spannend of confronterend, maar zij vinden het wel fijn om mee te wandelen. Mensen mogen zelf kiezen of ze mee wandelen of aan een gespreksgroep deelnemen of allebei.”

Dat de behoefte er is om over rouw te praten, staat als een paal boven water, geeft Marius aan. “Mensen willen graag delen. De pijn, het verdriet en wat ze meegemaakt hebben: als je dit niet kan delen met anderen, dan wordt het niet lichter. Dat is ontzettend belangrijk en het afgelopen jaar is voor ons gebleken hoe groot de behoefte hieraan is in Horst aan de Maas.” Hierin speelt herkenning ook een rol. “Mensen willen hun directe naasten niet altijd tot last zijn”, vertelt Toon. “Daarom is het fijn om te praten met lotgenoten. Hierbij is het van belang dat mensen ook kunnen luisteren, het is een soort wisselwerking van halen en brengen. Je haalt steun en je biedt steun.”

Waardering

Dat het succesvol was, blijkt wel uit de waardering die ze ontvingen van deelnemers van de bijeenkomsten. “Mensen geven aan veel steun te halen uit de bijeenkomsten”, zegt Toon. “Ze voelen zich gehoord en gezien en kunnen hun verhaal kwijt op een veilige plek. Dat geeft een stukje troost. Ook de herkenning en het begrip wordt gewaardeerd.” Dit leidt ertoe dat de deelnemers onderling ook contact onderhouden buiten de bijeenkomsten. Voor Toon en Marius is dit mooi om te zien. “Het geeft ontzettend veel voldoening om dit als vrijwilliger te doen”, geeft Marius aan. “Het mooiste is dat mensen zelf vanuit hun hart voelen waar ze op dit moment staan in hun rouwproces en dit ook beleven op hun eigen tempo”, voegt Toon hieraan toe. “Binnen de groepen geven de mensen elkaar ruimte om te vertellen hoe ze zich voelen.”

Toekomst

Met een content gevoel kijken Toon en Marius dan ook terug op het afgelopen jaar. “Het voldoet helemaal aan wat we ervan hadden gewenst”, zegt Marius. “Het is ook fijn dat we zoveel mensen hebben weten te bereiken. Daarnaast worden we door verschillende instanties om advies gevraagd.” Dit succes betekent echter niet dat de heren nu achteroverleunen. “Nee, zeker niet”, lacht Toon. “Er staat genoeg op de planning de komende tijd. We beginnen dit jaar met ontspanningsyoga in kleine groepjes. In het Huis van de Wijk (Nobertuswijk, red.) in Horst zal een gecertificeerde yogadocente deze taak op zich nemen.” Daarnaast bundelt Lotgenoten Horst.nl haar krachten met Synthese en wordt er op 24 april een lezing georganiseerd met Machteld Huber over de laatste 1.000 dagen van het leven. Hierna vinden er vier bijeenkomsten plaats in het Huis van de Wijk, waarbij we hierover in gesprek gaan met geïnteresseerden.”

Ook is het team uitgebreid. “We hopen dat Lotgenoten Horst.nl op deze manier altijd blijft bestaan, want het moet niet alleen van ons afhangen”, legt Marius uit. “Het is namelijk enorm belangrijk dat mensen over rouw kunnen blijven praten.”