Swolgense edelsteentherapeut cel in voor seksueel misbruik

13 mrt 2023, 09:01 Algemeen
Afbeelding

De 83-jarige Paul van M., ook wel bekend als de edelsteentherapeut uit Swolgen, is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, met aftrek van voorarrest. Het gerechtshof in Den Bosch acht bewezen dat hij tijdens massages ontucht pleegde met meerdere vrouwen, die bij hem kwamen voor therapeutische sessies. Hij ging daarbij dusdanig over de schreef, dat de rechter een onvoorwaardelijke celstraf passend vindt.

Van M. is door de rechter schuldig bevonden aan ontucht met ten minste vier cliënten. De feiten zouden zich hebben voorgedaan tussen 2010 en 2016. Naast de celstraf van twaalf maanden, mag de Swolgenaar vijf jaar lang zijn beroep niet uitoefenen. De inmiddels gepensioneerde therapeut moet zijn slachtoffers daarnaast een schadevergoeding van ruim 16.500 euro betalen.

Lichamelijke en psychische klachten

Eerder werd Van M., die middels edelstenen zijn cliënten van lichamelijke en pyshische klachten afhielp, door de rechtbank van Roermond veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. Hij besloot zelf in hoger beroep te gaan, waarna de definitieve strafmaat werd bepaald op twaalf maanden onvoorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Het hofd vindt dat de ernst van de feiten in de eerste straf te weinig tot uiting kwam. Daarom legt het hofd Van M. nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden op. De feiten die hem ten lasten worden gelegd, waaronder het betasten van borsten, billen en geslachtsdelen bij de vrouwen die de behandeling naakt moesten ondergaan, worden stellig door Van M. ontkend.

Oneerbare zaken

De rechter oordeelt naar aanleiding van verklaringen dat er wel oneerbare zaken hebben plaatsgevonden in de praktijk van de edelsteentherapeut en acht bewezen dat Van M. misbruik maakte van de kwetsbare positie van zijn cliënten. ‘De man heeft zijn positie als behandelaar misbruikt voor zijn eigen genot. Het hof rekent dit de man zeer ernstig aan. Hij heeft als hulpverlener niet alleen het vertrouwen van de kwetsbare vrouwen beschaamd, maar ook een ernstige inbreuk gemaakt op hun lichamelijke en geestelijke integriteit’, valt te lezen in de uitspraak. Daarnaast wordt de gewezen therapeut verweten ook nadien geen enkele verantwoordelijkheid te hebben genomen voor zijn daden.