Op de bres voor Internationale Vrouwendag

9 mrt 2023, 08:03 Algemeen
Afbeelding

Internationale Vrouwendag, steevast ‘gevierd’ op 8 maart, staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van onderlinge solidariteit bij vrouwen overal ter wereld. Ook in Horst aan de Maas werd er dit jaar zichtbaar stilgestaan bij de rol van vrouwen in onze samenleving. Irene Janssen en Karien Cloostermans togen dinsdag 7 maart naar de markt, om het gevoel onder Horster vrouwen te peilen.

De actie van de twee dames, die tijdens de weekmarkt in het centrum van Horst op een zeepkist klommen en in gesprek gingen met streekgenoten, komt voort uit een stukje onvrede. “Hoeveel vrouwen zitten er in het College van B&W in deze gemeente? Precies, dat zijn er nul”, geeft Irene zelf het antwoord op haar vraag. Ze wil er maar mee benadrukken dat veel besluiten in Horst worden genomen zonder inmenging van een vrouw. “Als je erover nadenkt, is dat best vreemd. De plannen worden verwoord én uitgevoerd door mannen, zonder dat de mening van een vrouw aan bod komt bij de besluitvorming. Die verhouding zou gelijk moeten zijn.”

Ondersneeuwen

Irene wil met het voorbeeld maar aangeven dat meningen van vrouwen nog te vaak ondersneeuwen. “Karien en ik hebben de afgelopen tijd heel veel vrouwen in Horst aan de Maas gesproken over dit onderwerp. Wat opvalt is dat ze allemaal een goed onderbouwde mening hebben, maar dat deze maar weinig wordt gehoord. Daar zit het grootste pijnpunt. Vrouwen willen simpelweg dat er geluisterd wordt naar wat zij te zeggen hebben”, legt Irene uit. Ook zij vindt dat sekse er eigenlijk helemaal niet toe doet, maar ze heeft praktijkvoorbeelden genoeg waaruit anders blijkt. “Een vrouw doet een voorstel tijdens een werkoverleg, maar al gauw valt het gesprek daarna dood. Enige tijd later doet een man exact hetzelfde voorstel, en pakt alle ‘credits’. Dat soort verhalen horen we heel veel terug.”

Andere sekse

Vrouwen kijken vaak met een andere blik naar een probleem of dilemma, waardoor de mening van de andere sekse altijd gehoord zou moeten worden, legt Irene uit. “Eigenlijk doet het er niet toe, maar vrouwen hebben nu eenmaal andere ervaringen dan mannen. Daarmee is de sekse een factor van hun persoonlijkheid en daarmee ook van de manier waarop vrouwen naar de wereld kijken. Daar mag in de toekomst best wat vaker rekening mee gehouden worden.” Aan de hand van gesprekken werd Irene en Karien al gauw duidelijk dat dit probleem ook in Horst en omgeving leeft. Maar door er enkel over te praten, wordt er nog geen verandering in werking gezet. “We hebben ons de vraag gesteld hoe we als vrouwen, ook onder elkaar, meer van ons kunnen laten horen en elkaar kunnen ondersteunen. Niet alleen erover zeiken, maar er ook actief iets aan doen.”

Krachtvrouw

Met die motivatie in het achterhoofd togen Irene en Karien dinsdag 7 maart naar de Horster weekmarkt, om het gevoel bij andere vrouwen te peilen. “We hebben vrouwen, die zich ook meer willen uitspreken in hun werk- en privéleven, uitgenodigd voor een bijeenkomst in de bibliotheek van Horst, op donderdagavond 30 maart. Daar gaan we concreet mee aan de slag tijdens een workshop ‘Krachtvrouw spreek je uit’. Verder kijken we hoe we in de toekomst meer van ons kunnen laten horen als vrouwen in Horst aan de Maas.” Tijdens deze avond in ’t Gasthoês gaan Irene en Karien samen met andere vrouwen op zoek naar manieren om elkaar te versterken en verstevigen. De avond is openbaar, maar vooraf aanmelden is wenselijk. Dit kan door Irene een berichtje te sturen (06 21 59 83 15). “Er staan nog heel veel uitdagingen voor de deur de komende jaren. Ook in Horst aan de Maas”, besluit Irene.