Wolf duikt in Horst aan de Maas steeds vaker op in straatbeeld

2 mrt 2023, 09:25 Algemeen
Afbeelding

Afgelopen zomer werd er een wolf gespot in Swolgen. Jaren geleden werd er ook al eentje waargenomen in de omgeving van Melderslo en Broekhuizen. Het lijkt erop dat het dier steeds vaker in de nabijheid van mensen opdoemt. Deze week nog in het nabijgelegen Egchel en Kessel. Dat roept de vraag op: wat moet je doen als je oog in oog komt te staan met zo’n vierpotig roofdier?

“Allereerst is het belangrijk om te weten dat wolven in principe mensenschuw zijn”, valt te lezen op de site van ‘BIJ12’, uitvoeringsorganisatie voor de gezamenlijke provincies. “Dat betekent niet dat ze meteen weg zullen rennen wanneer ze mensen zien, maar opzoeken zal in de meeste gevallen ook niet gebeuren.” Maar wat nu als u toch oog in oog met een wolf komt te staan? “Dan is het belangrijk te beseffen dat deze wolf niet zo mensenschuw is als wolven van nature zijn”, legt Femke van Veen, woonachtig in Horst en geïnteresseerde in de wolf, uit. “Blijf in eerste instantie vooral rustig en keer nooit met uw rug naar de wolf. Neem vervolgens langzaam afstand door achteruit te lopen. Ren of fiets nooit hard weg, dit triggert het jachtinstinct. Een wolf kan ongeveer 60 kilometer per uur en kan u dus met gemak bijhouden. Mocht de wolf echt dichtbij komen, probeer dan harde geluiden en grote gebaren te maken. Dit kan de wolf afschrikken”, legt Femke beknopt de juiste handelingen bij een confrontatie uit.

Wolf en hond

Echter, de kans op zo’n ontmoeting is klein, geeft Femke aan. Wolven en honden zijn verre familie van elkaar en dit kan interesse in elkaar opwekken, zeker bij de hond. “Omdat wij onze honden opvoeden als sociale dieren en doordat wij hen leren om met soortgenoten te spelen, zien zij het gevaar vaak niet. De wolf kan de hond als indringer in zijn territorium zien en de hond willen wegjagen. Wolven zijn in eerste instantie conflictvermijdende dieren, omdat conflicten risico’s opleveren. De kans dat een wolf, u en uw hond zal opzoeken, is erg klein wanneer u uw hond aangelijnd houdt.”

Preventieve maatregelen

Wolven zijn voor mensen dus niet per se een groot gevaar, maar ze kunnen zich wel vergrijpen aan landbouwdieren zoals kippen en schapen. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die de kans op een wolvenaanval op deze dieren sterk kan verkleinen. “Visuele middelen zoals fladderlinten werken vaak tijdelijk en zijn een goede maatregel op korte termijn. De wolven raken echter gewend aan deze linten. Voor de lange termijn helpt een afrastering beter”, legt ‘BIJ12’ uit over verschillende preventieve maatregelen. Hoewel een afrastering goed helpt, zijn wolven handige dieren en kunnen ze er nogal eens overheen, onderdoor of zelfs doorheen manoeuvreren. Al dient hierbij wel gezegd te worden dat wolven niet zo snel voor de springoptie zullen kiezen. In plaats daarvan zullen ze veel sneller onder de rastering door proberen te kruipen. Daarom is de toevoeging van stroom geen overbodige luxe. “Wolven zijn gevoelig voor elektriciteit en zullen daarom niet meer snel in de buurt komen als ze een flinke schok gekregen hebben”, vertelt Femke.

Monitoring

De wolf is een bedreigde diersoort. Dit betekent dan ook dat ze niet gedood of gevangen mogen worden. Wat ons wél kan helpen tegen het gevaar van de wolf is een goede monitoring. “Mocht u een wolf tegenkomen, meld dit dan altijd op www.wolveninnederland.nl waar zich het wolvenmeldpunt bevindt. Hierdoor kunnen zij goed in kaart blijven brengen waar en hoeveel wolven zich in Nederland bevinden”, vertelt Femke. “Daarnaast is het ook belangrijk om realistisch te blijven en geen overdreven of foutieve verhalen de wereld in te helpen. En ga de wolf ook niet opzoeken of achtervolgen met een auto. Het dier wordt door het opjagen onvoorspelbaarder. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar een wolf des te meer”, adviseert Femke. ‘BIJ12’ voegt daar nog het volgende aan toe: “Pas wanneer wolven geen natuurlijke schuwheid voor mensen meer bezitten en positief geconditioneerd zijn op mensen om daar voedsel te verkrijgen, vormen ze een echte bedreiging.”

Toekomst

Volgens BIJ12 is het belangrijk om te accepteren dat de wolf nu eenmaal in Nederland aanwezig is. De nieuwe generaties wolven zullen minder mensenschuw worden, dus de confrontaties tussen mens en wolf zullen gaan toenemen, vertelt Femke. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of gevoed, vormen geen bedreiging voor mens en zullen vooral uit zelfbescherming handelen.