Meriko Vocaal zet 55-jarig jubileum luister bij met deelname Alpe d’HuZes

16 feb 2023, 06:00 Algemeen
Ine-Bouten
Afbeelding

Zangvereniging Meriko Vocaal uit Meterik bestaat in 2023 55 jaar. De muzikale groep heeft besloten om stil te staan bij deze mijlpaal door zich in te zetten voor een goed doel. Hierbij is gekozen voor Alpe d’HuZes, een jaarlijks fiets- en loopevenement voor KWF Kankerbestrijding op de bekende Franse berg. Eind mei trekt het Meriko-Team, bestaande uit 27 mannen en vrouwen, naar Frankrijk, waar zij een bijdrage leveren aan dit goede doel door te fietsen, wandelen of andere teamleden te ondersteunen. Tot die tijd wordt er met verschillende acties geprobeerd zoveel mogelijk geld in te zamelen voor dit goede doel.

Toen de groep met het idee kwam om haar jubileum in het teken te zetten van geld inzamelen voor het goede doel, viel de keuze al snel op Alpe d’HuZes. Bestuurslid Jan Laurijsse zet zich samen met zijn vrouw namelijk al een aantal jaar in voor dit specifieke doel. “We besloten in 2019 voor het eerst mee te doen, omdat meerdere mensen in onze directe kring vochten tegen kanker”, legt Jan uit. “Je staat zo vaak met een onmachtig gevoel te kijken en op deze manier kan je die onmacht omzetten in daadkracht. Het koor was altijd ons startpunt met acties en er dachten altijd veel mensen met ons mee. Er waren meerdere mensen die aangaven dit eigenlijk ook wel een keer te willen doen. Toen we een gezamenlijk goed doel zochten voor ons jubileum, kwamen we hier al snel bij uit.”

27 man sterk

Dit bleek een goed idee te zijn, want binnen het koor, dat bestaat uit ongeveer zestig leden, meldden 27 mensen zich aan om in mei mee te gaan naar Frankrijk. “Hiervan gaan negentien leden daadwerkelijk de berg beklimmen, fietsend of wandelend”, vertelt Jan. “De rest gaat mee om daar te ondersteunen en vrijwilligerswerk te doen”, voegt Thea Muysers, medebestuurslid, hieraan toe. “Iedereen heeft zijn eigen taak of doel waarom ze die kant op gaan en we gaan dit echt met zijn allen doen.” Dat dit gezamenlijke doel voor veel saamhorigheid zorgt binnen het koor, komt door het feit dat kanker toch een ziekte is waar iedereen wel mee te maken krijgt, legt Thea uit. “Onderling worden ervaringen gedeeld en je ziet wel dat dit doel voor verbinding zorgt.” Dat kan Jan beamen. “We hebben een teambuildingochtend georganiseerd. Met een trainer en diëtiste namen we verschillende oefeningen door samen, dat was ontzettend leuk.”

Geld inzamelen

De Alpe d’HuZus vindt plaats op woensdag 31 mei, de Alpe d’HuZes vindt plaats op donderdag 1 juni en de komende periode staat in het teken van geld inzamelen middels verschillende acties. “Als je mee wilt doen, meld je je aan en is het streefbedrag dat je ophaalt 2.500 euro per persoon voor de deelnemers aan de Alpe d’HuZes en 600 euro voor deelnemers aan de Alpe d’HuZus”, legt koorlid Sonja uit. “Dit moet je van tevoren doen en omdat wij als groep meedoen, zamelen we dit geld ook samen in.” Zo ontwierp de groep een eigen shirt en jas, waarop logo’s van verschillende sponsorende bedrijven te zien zijn. “Deze dragen we bij al onze acties”, vertelt Thea. De afgelopen tijd werden er verschillende dingen georganiseerd, zoals een hutspotactie en de verkoop van chocoladeletters. “Over een maand hebben we een bingoavond en er is ook een paasactie op komst”, geeft Thea aan. “We proberen alle verschillende doelgroepen te bereiken. Ook wordt er een benefietconcert georganiseerd op zaterdag 25 maart. Heel veel mensen zetten zich hier belangeloos voor in. Dat is supermooi om te zien. De steun is ongekend.”
Meriko Vocaal hoopt zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek voor ze richting Frankrijk trekken. “Het is heel bijzonder om dit samen te mogen doen”, zegt Sonja. “Iets om nooit meer te vergeten”, voegt Thea toe. “Het is heel intensief, maar ontzettend dankbaar om te doen. We zetten samen de schouders eronder en gaan ervoor.”
Kijk voor meer informatie over doneren op www.merikovocaal.nl