Tijdelijke herdenkingsplek op Lambertusplein Horst

8 feb. 2023, 13:57 Algemeen GedraagOw
Afbeelding

Vorige week donderdag was een speciale en emotionele dag voor de vrienden en familie van Guus Janssen, die vorig jaar overleed nadat hij werd neergestoken op carnavalsmaandag. Op Guus’ verjaardag, 2 februari, werd namelijk het trademark #GedraagOw gelanceerd. Met dit trademark willen de initiatiefnemers discriminatie, seksueel overschrijdend gedrag, pesten en met name zinloos geweld onder de aandacht brengen. Op deze manier hopen ze bij te dragen aan een liefdevollere samenleving waarbij een gebeurtenis zoals vorig jaar, nooit meer zal plaatsvinden. Pim Pijnenburg (21) vertelt over wat de lancering van #GedraagOw allemaal teweeg heeft gebracht. 

“We hebben zoveel positieve berichten, reacties en aanvragen ontvangen”, vertelt Pim over de lancering van #GedraagOw. De vrienden en familie van Guus hebben vorige week in nagenoeg alle dorpen van de gemeente banners en posters opgehangen zodat tijdens de lancering op donderdag 2 februari het trademark overal te zien was. Ook hebben verschillende horecazaken bordjes met de hashtag opgehangen en is op meerdere scholen #GedraagOw zelfs vereeuwigd op het schoolplein. Zo waren enkele vrienden van Guus aanwezig bij de onthulling van de ‘#GedraagOw-tegel’ op basisschool OBS Weisterbeek, waar Guus vroeger zijn eerste stappen in het onderwijs zette. Pim was er zelf niet bij, maar kreeg van zijn vrienden te horen dat het een erg speciale onthulling was. “De leerlingen van de Weisterbeek waren ontzettend enthousiast, maar ze snapten ook de lading van het trademark. Toen wij ons verhaal deden, was het dan ook muisstil en luisterden alle leerlingen aandachtig. Samen met de verschillende leraren die Guus nog les hebben gegeven, zorgde dit voor een indrukwekkend moment”, deelt Pim de ervaringen van zijn vrienden.

Buiten de reacties op scholen en tijdens het flyeren in het centrum van Horst, ontvingen de vrienden van Guus heel veel mooie berichten via de sociale kanalen. “We kregen, en krijgen nog altijd, heel veel mooie aanvragen van verenigingen, scholen en andere organisaties die de hashtag in uiteenlopende vormen willen laten terugkomen”, vertelt Pim dankbaar over alle berichten. Het zijn er zoveel dat de jongens wel nog even de tijd nodig hebben om alles goed te bekijken. “Wat ook mooi is om te zien, is dat ook particulieren geïnteresseerd zijn. We hebben zelfs meerdere aanvragen ontvangen voor een ‘#GedraagOw-tegel’ bij mensen thuis.”

En niet alleen vanuit de gemeente kwamen mooie berichten. Ook vanuit andere dorpen en steden in Limburg zijn aanvragen ontvangen omtrent de hashtag. Uiteindelijk heeft het trademark zelfs de landelijke media bereikt. Iets wat Pim en zijn vrienden nooit gedacht hadden. “We zagen op het eind van de dag dat onze promotievideo 75.000 keer bekeken was. Toen beseften we pas echt wat voor grote impact, ook buiten de regio, onze actie gehad heeft.”

De warme en positieve reacties op de lancering zorgden voor een waardevol gevoel, maar voor vrienden en familie bleef het natuurlijk ook vooral Guus’ verjaardag. ’s Avonds zijn ze dan ook met z’n allen samengekomen om met elkaar te proosten op Guus en om de dag na te bespreken. “We hebben allemaal foto’s van de dag op een diascherm voorbij laten komen en hebben zo samen de impact van de dag kunnen herbeleven”, vertelt Pim over die avond.

Carnaval

Nu Guus’ verjaardag geweest is, komt ook carnaval steeds dichterbij. Het feest waar het vorig jaar helemaal mis ging. “Carnavalsmaandag is de dag waarop Guus vorig jaar is overleden. Dat gaat voor ons een beladen dag worden”, beseft Pim zich maar al te goed. Omdat het toch al zo’n emotionele dag zal zijn, hebben de mannen lang nagedacht over of en hoe ze Guus die dag willen herdenken. “We willen het niet te zwaar maken, want het moet gewoon een feest blijven. Dat zou Guus ook gewild hebben. Toch willen we er als vrienden en familie op een subtiele manier bij stil staan. Daarom zal tussen 19.45 en 20.00 uur overal in Horst de favoriete carnavalsmuziek van Guus te horen zijn. Hierdoor staat iedereen die het weet erbij stil, maar zal voor de grote menigte de carnaval gewoon doorgaan.” Ook de banners en posters in Horst zullen in ieder geval tot en met carnaval blijven hangen en er zullen ook nog stickers en buttons worden verspreid. “Het doel is dat het trademark tijdens carnaval overal te zien is”, maakt Pim de plannen duidelijk.

Ook zal er tijdens carnaval een tijdelijke herdenkingsplek komen op het Lambertusplein. “Op de plek waar Guus is neergestoken, zullen de bankjes met plantenbakken, die door Horst verspreid staan, verzameld worden. Deze komen dan in een halve cirkel te staan met in het midden ruimte voor een gedenkplaats, welke de hele carnaval zal blijven staan”, legt Pim uit. Verder zijn de initiatiefnemers ook druk bezig met een zuiltje ter nagedachtenis aan Guus. De plannen worden steeds concreter, maar de exacte vorm moet nog uitgedacht worden. “In de toekomst zal er op deze plek ook een zuiltje geplaatst worden. We zijn nog druk bezig met het design en wanneer deze precies geplaatst zal worden, is nog niet helemaal duidelijk.”

Dankbaar

Na alle positieve reacties, betekenisvolle aanvragen en liefdevolle hulp die vrienden en familie ontvangen hebben voor, tijdens en na de lancering van #GedraagOw overheerst er een dankbaar gevoel bij Pim. “Het is heel mooi om te zien hoe de gemeenschap ons trademark heeft opgepakt. We hadden van te voren niet gedacht dat we zoveel reacties zouden krijgen, maar we zijn ontzettend dankbaar dat er zoveel mensen met ons meeleven én zich achter onze hashtag scharen. Hopelijk blijft iedereen de hashtag zoveel mogelijk gebruiken en maken we de gemeente stukje bij beetje wat liefdevoller.”