150.000 euro voor uitwerking plannen om centrum van Sevenum te verbeteren

2 feb 2023, 12:00 Algemeen
Afbeelding

Het College van B&W van Horst aan de Maas wil 150.000 euro aan voorbereidingskrediet beschikbaar stellen voor de verdere uitwerking van de centrumvisie van Sevenum. Onder andere het centrum verkeersluw en veiliger maken, staat op de wensenlijst van de bewoners en stakeholders van het dorp.

In het proces om te komen tot de centrumvisie Sevenum hebben stakeholders en inwoners hun inbreng gehad. De stakeholders zijn ondernemers, inwoners van het centrum en sleutelpersonen van maatschappelijke organisaties/verenigingen. Naast interviews met stakeholders heeft er een brede inventarisatie en analyse plaatsgevonden met de werkgroep bestaande uit deze stakeholders. Dit resulteerde in een eerste conceptvisie. Tijdens een online en twee fysieke bijeenkomsten is de conceptvisie besproken en vervolgens definitief gemaakt.

Tijdens alle bijeenkomsten met zowel de stakeholders als inwoners heeft het onderdeel verkeer de meeste discussie opgeleverd. De stakeholders en inwoners hebben de wens om (zwaar) verkeer, zoals vrachtverkeer en bussen, in het centrum te weren, te onderzoeken of een eenrichtingsweg mogelijk is en naar een oplossing te zoeken voor verkeersproblemen in de huidige verkeersstructuur door bijvoorbeeld het veiliger maken en verbeteren van de doorstroom op doorgaande wegen.

Het college vindt het opstellen van een goed doordacht verkeersplan zeer wenselijk. Het voorstel van de stakeholders en inwoners is om samen met een verkeersdeskundige een werkgroep op te zetten. Tijdens de bijeenkomsten zijn voorstellen aangedragen zoals het verleggen van de buslijnen buiten het centrum, verbeteren van de bewegwijzering en realiseren van goede fietsenstallingen. Het opstellen van het verkeersplan wordt gezien als een los traject.

Met het krediet van 150.000 euro kan de centrumvisie verder geconcretiseerd worden. Het doel van de visie is het verbeteren van de (be)leefbaarheid en toekomstbestendigheid van Sevenum. De thema’s horeca, diensten, boodschappen, retail, onderwijs, wonen en vergroenen zullen in de visie worden aangevlogen.