Piet en Ruslana bieden al bijna jaar onderdak aan Oekraïens gezin

30 jan 2023, 15:57 Algemeen
Afbeelding

Samen met zijn vriendin Ruslana haalde Piet Driessen uit Hegelsom in maart 2022 twee Oekraïense gezinnen, die moesten vluchten voor de oorlog, op bij de Tsjechische grens. Al bijna een jaar lang bieden zij ondertussen een onderkomen aan Maria en haar 4-jarige dochter Yana.

Piet, Ruslana, Maria en Yana wonen al ruim tien maanden samen in de woning van Piet in Hegelsom en als het aan hem ligt, dan blijft dit nog wel even zo. In het gebied waar Maria en Yana vandaan komen is het namelijk nog steeds niet veilig, geeft Piet aan. “10 kilometer van hun woonplaats vandaan staat een centrale die afgelopen week nog met raketten is beschoten”, vertelt hij. “Het is daar dus nog gewoon veel te gevaarlijk om terug te keren.” Toch wonen Maria’s man en ouders daar wel nog steeds. “Iedere dag heeft Maria contact met haar familie. Het is bijna niet voor te stellen hoe het is om daar te leven. Niet alleen is het er gevaarlijk, ook is er vaak maar één uur stroom en dan vervolgens drie uur niet, waardoor de temperatuur in huis vaak maar opwarmt tot maximaal 12 graden.”

Makkelijk aanpassen

Het aanpassen aan nieuwe mensen in zijn huis was voor Piet niet moeilijk. “Ik heb zelf 42 jaar onderwijs gegeven, dus altijd met mensen te maken gehad. Ik ben daar heel makkelijk in. Mijn werk was de laatste twintig jaar niets anders dan kinderen begeleiden met hun stage in problematische situaties.” Ook Piets vriendin Ruslana is een grote hulp. “Zij komt zelf uit Oekraïne en doet ontzettend veel voor deze mensen”, legt hij uit. “Ze woont hier al tien jaar, dus kan veel vertalen. Als Maria en Yana ergens naartoe moeten, dan gaat zij vaak mee.” Afgelopen september is kleine Yana gestart op de basisschool in Hegelsom. “Ze was eigenlijk net te laat 4 jaar maar kon toch nog starten”, geeft Piet aan. Hij benadrukt hoe belangrijk dit is. “Ze spreekt thuis al goed Nederlands, dat is ongelofelijk. Ik ben daar meteen mee gestart toen ze hier aankwamen, maar nu gaat het echt heel snel. Thuis kan ze heel snel schakelen. Als Maria of Ruslana haar iets vragen in het Oekraïens, praat ze Oekraïens terug, om dan vervolgens een paar seconde later mij in het Nederlands iets te vragen. Echt onvoorstelbaar.” Door haar aanpassingsvermogen maakt Yana dan ook contact met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. “Ze vindt het heel leuk op school en geniet van de lessen en het leren kennen van andere kinderen. Twee huizen naast ons woont ook een gezin met een kindje van 4 dat daar naar school gaat, dus zij zien elkaar ook buiten schooltijd.”Ook Maria aardt steeds meer in Hegelsom. “In het begin bestond haar sociale leven vooral uit het contact met mij, Ruslana en via de telefoon met haar familie. Sinds Yana naar de basisschool gaat, leert Maria daar steeds meer mensen kennen op bijvoorbeeld het schoolplein. Ook helpt ze hier en daar vrijwillig.”

Wisselwerking

Niet alleen helpen Piet en Ruslana de Oekraïense moeder en dochter, maar andersom is het ook heel waardevol, geeft Piet aan. “Oekraïne loopt op veel gebieden voor op Nederland. Veel mensen weten het niet, maar Nederland ligt bijvoorbeeld met haar gezondheidszorg best wel achter wat vooral wachttijden en personeelstekorten betreft. Piet ziet ook duidelijk vooruitgang in zijn gezondheid, sinds Ruslana, Maria en Yana hun intrek namen in zijn woning in Hegelsom. “Het eten in Oekraïne wordt veel gezonder bereid”, vertelt hij. “Niet te veel poespas, zelf alles vers bereiden, maar dit komt ook omdat ze op het platteland vaak zelfvoorzienend zijn. Ik merk echt dat we veel gezonder eten en dat dit een positief effect heeft op mijn gezondheid.”

Terug naar Oekraïne

Al met al ziet Piet de komst van Maria en Yana als een positieve ervaring. “We hebben er totaal geen moeite mee gehad, vanaf het begin af aan al niet. Het is heel fijn om dit te kunnen doen voor een ander.” Wat hem betreft, blijven de dames zo lang als ze willen. “Het liefst gaan ze natuurlijk morgen al terug naar hun familie, omdat ze daar hun echte leven hebben opgebouwd. Het andere gezin dat we ophaalden en ergens anders was geplaatst, is inmiddels wel weer terug. Zij kwamen namelijk uit een ander gebied, waar het wel veilig genoeg was om terug te keren. Veiligheid voorop, dus ik wil niet dat Maria en Yana teruggaan als het nog niet veilig genoeg is. We hebben alle tijd en het gaat heel goed hier. Ook wil ik iedereen die ons financieel en materieel heeft gesteund, hartelijk bedanken.”