Antal Smits van de Wandeldriedaagse

wo 16 aug., 12:36 Vrijwillig in de spotlights
Wandeldriedaagse
Wandeldriedaagse

Ze zijn het cement van de samenleving: de duizenden verenigings- en clubmensen, die zich het hele jaar door belangeloos inzetten. Veelal opereren ze op de achtergrond. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar altijd onmisbaar. HALLO Horst aan de Maas richt de schijnwerper op deze vrijwilligers, waarvan iedere club, stichting en vereniging er eigenlijk te weinig heeft. Wie zijn deze mensen en waarom zetten ze zich belangeloos in? Deze week vertelt Antal Smits, als voorzitter actief bij de organisatie van de wandeldriedaagse in Horst aan de Maas, over zijn taken en drijfveren.

Plusminus duizend - met name jonge - wandelaars namen onlangs deel aan de 53e editie van de Horster wandeldriedaagse, waarbij Swolgen en Tienray als gastdorpen fungeerden. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat was wellicht ook direct voor het laatst dat de straten in en om Horst in dat kader volstroomden met wandelaars. Antal Smits, die zich als voorzitter inspant voor het evenement, vreest dat althans. “Het bestuur heeft eigenlijk een bezetting van zes mensen nodig. We waren tot aan deze editie nog met vijf, maar voor twee bestuursleden was dit het laatste jaar. We blijven dus met z’n drieën over, en dat is helaas echt te weinig. Als er geen aanvulling komt, dan is er volgend jaar geen wandeldriedaagse meer in Horst aan de Maas.”

In de kroeg

De organisatie is simpelweg niet te bolwerken met drie personen, stelt Antal. “Niet omdat het zo veel werk is, maar wel omdat het op een gegeven moment toch gaat knellen in combinatie met een baan en gezinsleven. Wanneer het organisatorische werk over meerdere personen wordt verdeeld, is dat veel minder het geval.” Zelf nam de huidige voorzitter afgelopen jaar het stokje over, nadat hij eerder een rol als penningmeester had. “Toen mijn voorganger na jaren van trouwe dienst stopte, ben ik voorzitter geworden. In aanloop naar de driedaagse beleggen we als bestuur zo’n vijf vergaderingen, die plaatsvinden in café De Beurs. En dat is niet voor niets”, lacht hij. “Het is een gezellig team. We komen meestal in november voor het eerst bij elkaar, en daarna houden we elkaar bij vervolgbijeenkomsten op de hoogte van de voortgang op ieders taakgebied.”

Gegroeide betrokkenheid

Zelf kwam Antal met het evenement in aanraking toen zijn kinderen op de basisschool zaten. Maar ook nu dat niet meer het geval is, heeft de wandeldriedaagse nog immer een bijzondere plek in zijn hart. “In die periode wilde ik wat vrijwilligerswerk oppakken. Als je hier meer mensen wilt leren kennen, dan is dat een goede manier”, legt Antal, die oorspronkelijk uit Noord-Brabant komt, uit. “Via de basisschool van mijn kinderen kwam ik in het organiserende comité terecht en ben ik onder andere het programmaboekje gaan maken.” Langzaam maar zeker groeide vervolgens zijn betrokkenheid. “Dit evenement is tekenend voor Horst aan de Maas. Het hoort bij deze gemeente. Niet voor niets was de afgelopen editie al de 53e. Het is leuk om op deze manier iets te kunnen betekenen voor veel Horsternaren.”

Vers bloed

Als hoofd van de organisatie is Antal, samen met de andere bestuursleden, verantwoordelijk voor tal van zaken. “Dat er voldoende verkeersregelaars zijn bijvoorbeeld. Want de veiligheid van de deelnemers staat te allen tijde voorop. Daarom besloten we dit jaar ook om het programma enigszins aan te passen, vanwege de warme omstandigheden die werden verwacht. Uit voorzorg werd het defilé, waarbij veel groepen op elkaar zouden moeten wachten in de brandende zon, afgelast. In plaats daarvan werden op het Wilhelminaplein medailles aan de kinderen en hun begeleiders uitgereikt. Voor iedereen eentje, want we besloten om dit jaar geen bekers meer uit te reiken.” Als voorzitter zet Antal momenteel ook de routes uit, hoewel dat eigenlijk niet direct bij zijn takenpakket hoort. Tijdens de driedaagse kunnen deelnemende groepjes ervoor kiezen om een afstand van 5, 10 of 15 kilometer te lopen. Daarnaast wordt er op zondag, de slotdag, een route van 20 kilometer aangeboden. “Het uitzetten van de routes werd voorheen door een ervaren vrijwilliger gedaan, maar ook die is helaas gestopt”, onderstreept hij de behoefte aan vers bloed binnen de organisatie nog maar eens.

Hecht en gezellig

Hoewel Antal vreest dat de 53e editie van de wandeldriedaagse best eens de laatste geweest zou kunnen zijn, heeft hij ook goede hoop dat er tijdig nieuwe bestuursleden worden gevonden. “Het gaat om de continuïteit van het evenement. Dat is het belangrijkste. Als je affiniteit hebt met kinderen of met wandelen, dan hebben we je zo wegwijs gemaakt in het bestuur. Het is een hecht en gezellig team, dat smacht naar aanvulling. Je mag qua taak doen wat je leuk vindt en waar je je comfortabel bij voelt. Het is altijd mogelijk een vergadering bij te wonen om daarna pas te besluiten of het iets voor je is”, spoort hij potentiële nieuwe bestuursleden aan. Geïnteresseerden kunnen zich melden via wandeldriedaagse.nl of vragen@wandeldriedaagse.nl

Tekst en beeld: Jelle van Hees

Een onmisbare vrijwilliger binnen uw vereniging of stichting opgeven voor deze rubriek? Stuur een e-mail naar redactie@hallohorstaandemaas.nl onder vermelding van ‘Vrijwillig in de spotlights’