Koen van Meijel uit Horst

12 mei 2023, 12:28 Uit
Afbeelding

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering Koen van Meijel (29) uit Horst en inmiddels wonend in Antwerpen, België.

Al op jonge leeftijd was Koen geïnteresseerd in het leven in het buitenland. “Ik weet nog dat ik op vakantie ging met mijn ouders naar Italië en dat dacht: ‘wow, er zijn gewoon mensen die hier echt wonen’”, lacht hij. “Ik kwam toen tot het besef dat je zelf kunt kiezen waar je wilt wonen. Voor ons waren deze vakanties een superluxe ervaring, maar er zijn mensen die dat elke dag hebben.”

Mede dankzij dit besef wist Koen dat hij op den duur het dorp waar hij opgroeide zou verlaten. “Horst is een fijne, veilige plek, maar het is er niet heel bijzonder”, geeft hij aan. “Daarom had ik ook het gevoel dat ik er weg wilde. Op een gegeven moment is het tijd om de rest van de wereld te verkennen.”  

Deze verkenningstocht begon in Maastricht, waar Koen op kamers ging voor zijn studie communicatie en multimediadesign. “Nadat ik daar twee jaar op kamers zat, was er in het derde jaar de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland”, vertelt hij. Koen besloot deze kans aan te grijpen en verhuisde voor een half jaar naar Londen. “Dat was een hele ervaring”, blikt hij terug. “Je bent opeens helemaal op jezelf aangewezen. In Maastricht ging ik nog ieder weekend terug naar Horst, maar in Londen was ik echt alleen. Toch heb ik het heel erg leuk gehad. Londen is een geweldige stad.” 

Internationale liefde

Toen Koen terugkeerde naar Nederland, vond hij toch weer zijn thuis in Horst. “Nadat ik mijn studie afrondde, begon ik bij de HALLO. Ik kwam er toen toch achter dat er veel meer te doen is in Horst en omgeving dan ik eerder altijd dacht”, lacht hij. “Ik heb het daar dan ook echt naar mijn zin gehad, maar wist wel dat deze baan iets tijdelijks was voor mij.” 

Ongeveer vijf jaar geleden ontmoette Koen namelijk zijn Slowaakse vriendin Jane. “We hebben elkaar leren kennen via het internet”, geeft hij aan. “Destijds had ik veel penvrienden, waaronder ook iemand uit Slowakije. Zij was bevriend met mijn vriendin en heeft ons gekoppeld.” Dit ging niet zonder slag of stoot, het duurde namelijk bijna een jaar voordat het stel een gesprek met elkaar aanging. “Maar toen we begonnen te praten, was er meteen een klik.”

Aan het begin van hun langeafstandsrelatie zagen Koen en Jane elkaar af en toe in het weekend. “Dan spraken we een paar dagen in Praag of Wenen af”, legt hij uit. “Tijdens corona kon dat hele lange tijd niet, dat was erg vervelend.” Daardoor kwam het stel zomer 2021 tot de conclusie dat het tijd was om samen een plekje te zoeken waar ze zouden kunnen settelen. “We wisten wel dat dit een internationale stad zou zijn, zodat we allebei een baan konden vinden. In Horst zou zoiets heel lastig zijn voor mijn vriendin.”  

Toch pakte Jane in november 2021 haar boeltje en vertrok naar Horst, zodat het stel voor het eerst écht samen was en gezamenlijk op huizenjacht kon. “Het was heel fijn om eindelijk samen te leven”, blikt Koen terug. “Daarvoor zagen we elkaar eens in de twee/drie maanden en nu waren we eindelijk de hele tijd samen.” Tijd dus om samen woningen te bezichtigen. “We zijn eerst gaan kijken naar iets in de buurt van Amsterdam of Den Haag, maar dit trok ons niet echt. Het was ook heel duur. Rond december 2022 kwamen we op het idee om in Antwerpen rond te kijken en in januari, middenin de coronatijd, hebben we een appartementje bezichtigd.” Alles leek te kloppen, dus besloten Koen en Jane de verhuizing in gang te zetten.  

Altijd druk

In februari 2022 namen ze officieel intrek in hun nieuwe appartement in Antwerpen. “Het voelde heel anders dan Nederland, maar wel fijn”, geeft Koen aan. “Vooral het Vlaams was even wennen op het begin. Ik dacht: ‘dit is gewoon dialect’, maar dat viel toch even tegen”, lacht hij. “Jane spreekt geen Nederlands, maar dat is hier geen enkel probleem. De mensen zijn heel vriendelijk en als je iets in het Engels vraagt, praten ze gewoon terug. Op dat gebied zijn de mensen hier ruimdenkender dan in Horst.” 

Een ander groot verschil tussen Horst en Antwerpen is volgens Koen de levendigheid in de stad. “Er is hier veel meer te doen. We wonen ook echt midden in het centrum. Om de hoek zit iedere winkel die je nodig hebt en het is hier altijd druk.” Daardoor is er volgens Koen veel te beleven in zijn stad. “Als je willekeurig ergens bent, zie je altijd wel iets opvallends. Als je bijvoorbeeld een pleintje oploopt, staat er opeens een muzikant te spelen. Vorige week was er plotseling een rommelmarkt. In Horst zijn dit soort dingen allemaal gepland en weet je van tevoren precies wat er te doen is. Hier kom je van alles tegen. Het voelt spontaner.” Het mooiste aan Antwerpen vindt Koen de architectuur. “De stad is ontzettend mooi en je raakt niet uitgekeken op de gebouwen. Overal is kunst te zien, dat is heel stijlvol.”  

Carrièreswitch

Met de verhuizing lag er voor Koen ook een carrièreswitch in het verschiet. “Ik kwam hier in Antwerpen met het idee dat ik een baan zou zoeken in de richting van multimedia. Er was echter weinig werk te vinden in mijn vakgebied.” Na een aantal sollicitaties, kwam er een andere functie op Koens pad. “Ik zag ergens een advertentie van een IT-recruitmentbureau, dat op zoek was naar mensen die een omscholingscursus wilden volgen. Dit leek me erg interessant. Een maand lang heb ik een cursus gevolgd en toen ben ik bij een bank begonnen als softwaretester.” De omscholing bleek de juiste keuze te zijn voor Koen. “Het bevalt me supergoed en ik heb het erg naar mijn zin.” 

In de weekenden is Koen vrij. Dan trekt hij er lekker op uit met Jane. “We vinden het fijn om samen te wandelen, omdat er zoveel te doen is hier. Elk weekend gaan we naar een willekeurig koffietentje en iedere keer zien we weer iets nieuws. Er is altijd wel iets te doen: leuke winkeltjes, concerten of straatoptredens. Na een jaar zijn we nog steeds aan het ontdekken. Als we dit weekend weer gaan wandelen en zouden besluiten om een andere route te kiezen, komen we zo in een straat waar we nog nooit geweest zijn.” Sinds kort is er zelfs sprake van gezinsuitbreiding. “Mensen die me kennen, weten hoeveel ik van katten hou. Daarom hebben we besloten een kat aan te schaffen. Miso is nu bij ons.” 

Avontuurlijk

Familie en vrienden zijn ook enthousiast over Koens nieuwe woonplaats. “De meesten zijn al op bezoek geweest en iedereen vindt het een mooie stad”, geeft hij aan. “Zelf kom ik ook bijna elke twee maanden wel even terug naar Horst. Het is fijn om in contact te blijven met de mensen daar. Toch vraag ik me tijdens een weekendje Horst wel eens af wat we kunnen doen. Ik heb alles wel gezien daar en ben avontuurlijker ingesteld.” Hierdoor realiseert Koen zich ook dat hij niet snel terug zou verhuizen naar het dorp waar hij opgroeide. “Ik heb het naar mijn zin in Antwerpen en zie ons hier wel voor langere tijd blijven. Ik weet niet wat de verdere toekomst ons brengt, maar voor nu ben ik tevreden.” 

Tekst: Floor Velthuizen