Liz Driessen uit Horst

12 apr 2023, 10:58 Uit
Afbeelding

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering Liz Driessen (29) uit Horst en inmiddels wonend in Berlijn, Duitsland.

Dat Horst te klein voor haar was, daar kwam Liz in haar tienerjaren achter. "Ik heb er wel een hele fijne jeugd gehad", vertelt ze. "Opgroeien in een dorp heeft veel voordelen. Het heeft er altijd heel veilig aangevoeld en iedereen is met elkaar verbonden. Toch kwam er een tijd dat ik begon in te zien dat er meer was dan alleen Horst. Ik vond het er fijn, maar zag mezelf er niet blijven wonen." Daarom koos Liz er op haar 18e voor om de gemeente te verlaten, ze ging namelijk psychologie studeren in Maastricht en vond daar een kamer. "Nadat ik mijn bachelor afrondde, volgde ik een master in Nijmegen en Amsterdam."

De jungle in

Nadat Liz een tijd in Amsterdam woonde, keerde ze toch, misschien tegen de verwachting in, terug naar Horst. "Ik wilde namelijk gaan reizen", legt ze uit. "Omdat ik bezig was met mijn scriptie en niet veel naar school hoefde, was het een goed plan om tijdelijk terug te gaan naar mijn ouders. Zo kon ik sparen voor mijn reis." Een jaar lang woonde Liz weer in het dorp waar ze opgroeide, tot ze haar koffers pakte voor een acht maanden durende reis naar Zuid-Amerika. "Deze reis was heel bijzonder", vertelt Liz. "Ik heb eerst drie maanden in Peru gewoond en deed daar vrijwilligerswerk in een hondenasiel. Van jongs af aan ben ik namelijk al gek op dieren, en dan vooral op honden. Ik woonde aan zee en bevond me elke dag tussen de honden, er was niets beters."

Na haar tijd in Peru, reisde Liz nog naar Colombia en Ecuador. "In Ecuador heb ik een tijdje in het Amazonegebied gewoond." Een droom die uitkwam, omdat Liz als jong meisje al onder de indruk was van de jungle. Een maand lang deed ze hier vrijwilligerswerk in een opvang voor wilde dieren. "Ik denk dat dit de meest bijzondere ervaring van mijn leven is geweest", blikt Liz terug. "Je bevindt je middenin de natuur en alle overbodige luxe die we in het westen kennen is weg. Elke dag omringd door apen en andere wilde dieren: dit was een supermooie, rustgevende ervaring."

Settelen

Toen haar reis tot een einde kwam, keerde Liz terug naar Horst. Gemakkelijk was dit niet, vertelt ze. "Tijdens het reizen leef je echt in een bubbel en ben je heel vrij en onafhankelijk. Het opnieuw intrekken bij mijn ouders vergde de nodige aanpassing. Toch was ik wel heel blij dat ik bij ze terechtkon."

Er volgde een jaar waarin Liz nadacht over haar toekomst. "Ik heb even stilgestaan en mezelf afgevraagd waar ik nu precies heen wilde met mijn leven. Je kunt niet voor altijd rond blijven reizen en verhuizen. Het is leuk, maar ik merkte dat ik ook wel toe was aan stabiliteit." Dat was het moment dat Berlijn haar intrede deed in het hoofd van Liz. "Ik was al eerder in de stad geweest en vond deze altijd al mooi en interessant, dus besloot het gewoon te proberen."

Verhuizen naar de oosterburen

Daarom vertrok Liz op 27-jarige leeftijd naar Duitsland en woont daar nu al twee jaar met veel plezier. "Via een Duitse variant van kamernet vond ik een appartement met een leuke Berlijnse huisgenoot", vertelt ze. "Ook kon ik aan de slag voor een bedrijf in de marketing en communicatie. Dit ging vrij makkelijk, maar dat komt ook omdat we toen in de coronaperiode zaten en mensen weinig verhuisden."

Een tijdlang deed Liz dit werk, maar ze merkte dat ze het werken met mensen miste. "Daarom ben ik uiteindelijk teruggeswitcht naar het werk in de psychologie. Ik werk nu als psycholoog in een vluchtelingenopvang. De mensen daar hebben veel traumatische gebeurtenissen achter de rug en ik doe daar nu, sinds november, naast psychologisch werk ook sociaal en begeleidend werk." Dit bevalt Liz heel goed. "Ik hou van het contact met mensen en het geeft me veel energie om anderen te helpen. Ik leer heel veel en zie mezelf eigenlijk niets anders meer doen dan dit."

Ultieme vrijheid

De verhuizing naar Berlijn ging voor Liz’ gevoel heel gemakkelijk. "Ik voelde me hier meteen thuis en dat gevoel had ik in alle andere steden waar ik heb gewoond nog nooit zo gehad. Ik heb hier echt mijn plekje gevonden en eindelijk dat echte rustgevoel." Liz geeft aan dat het opbouwen van een sociale kring in grote steden vrij lastig is. "De stad is immens groot vergeleken met Horst en mensen zijn veel individualistischer. Het is niet lastig om met anderen in contact te komen, maar wel om een langdurige relatie op te bouwen. Ik heb er echt veel moeite in gestoken om iets stabiels op te bouwen." Inmiddels heeft Liz een fijne vriendenkring om zich heen en voelt ze zich enorm thuis in de miljoenenstad. "Het mooiste aan het leven in Berlijn vind ik de vrijheid", vertelt ze. "Je merkt dit overal: op straat, maar ook in clubs en winkels. Je kunt in Berlijn zijn wie je wilt zijn en mensen laten mensen voor mijn gevoel meer in hun waarde dan bijvoorbeeld in een dorp als Horst." 

Liz geeft ook aan dat er regelmatig demonstraties op straat plaatsvinden, waar ze zelf ook aan meedoet. "Het geeft me veel energie dat de mensen hier zo activistisch zijn. Er bevinden zich hier vrij veel links politiek georiënteerde mensen, bijna iedere zaterdag is er wel een demonstratie recht voor mijn deur op straat. Ik vind het mooi om te zien dat niet iedereen meegaat met de norm of de maatschappij, maar dat het ook getolereerd wordt dat er tegenin gegaan wordt. Dit geeft me het ultieme vrijheidsgevoel." Een ander typerend beeld van Berlijn is volgens Liz dat in bijna elke straat wel kleine supermarktjes te vinden zijn die tot in de late uurtjes open zijn. "Daar kun je een flesje bier of wijn halen en op straat opdrinken of mee rondlopen. In Nederland is dit natuurlijk illegaal, maar hier gebeurt dat heel veel. Dat is voor mij een typisch fijn Berlijngevoel."

Thuisfront

Ondanks dat ze het enorm naar haar zin heeft in Berlijn, bezoekt Liz toch elke vier maanden haar familie en vrienden in Horst. "Horst blijft nog steeds mijn thuisfront. Ik vind het elke keer heel fijn om weer in het vertrouwde, veilige dorp te komen. Daarnaast krijg ik hier in Berlijn ook regelmatig bezoek van familie of vrienden. Zij vinden het hier ook geweldig."

Voorlopig is Liz dan ook niet van plan Berlijn in te ruilen voor een andere stad. "Ik denk niet dat ik hier nog weg wil", lacht ze. "Ik voel me hier ontzettend thuis en zie dat niet snel veranderen."

Afbeelding
Afbeelding