Bionda van den Munckhof uit Horst

22 nov 2023, 13:09 Geplukt
Afbeelding

Acteren loopt als een rode lijn door het leven van deze vrolijke 20-jarige, die net een volle maand als scare actor bij Toverland achter de rug heeft. Stilzitten kan deze Horsterse niet zo goed; waar gezelligheid is, daar is Bionda. Dat komt goed van pas bij het vrijwilligerswerk dat ze doet voor OJC Niks. Deze week wordt Bionda van den Munckhof (20) uit Horst geplukt.

Wanneer je haar hoort praten, zou je niet direct verwachten dat Bionda al bijna haar hele leven in Horst woont. Ze werd namelijk geboren in Weert en groeide de eerste paar maanden van haar leven op in Schijf, waar haar ouders een camping runden, totdat Bionda’s ouders besloten om hun boeltje te pakken en naar Horst te verhuizen. “Mijn vader kwam namelijk uit Horst”, legt Bionda uit. Het gezin streek neer in het centrum van Horst, waar Bionda nog altijd de vruchten van plukt. “We wonen hier perfect en ook als kind heb ik daar veel aan gehad”, stelt ze.

Hypnotiseur

Een camping runnen doen haar ouders niet meer, maar een sociaal beroep hebben ze beiden nog. “Mijn moeder werkt in de zorg en mijn vader is hypnotiseur. Ze doen dus allebei veel met mensen en het zijn echt mensenmensen.” Een eigenschap die is overgedragen op hun dochter, want ook Bionda is graag onder de mensen. “Maar de verzorgende kant is niets voor mij”, maakt ze duidelijk. “Ik vind het wel heel leuk om met anderen bezig te zijn en ben erg creatief. Daarom heb ik ook lange tijd de musicalschool gedaan.” Een passie die ze op jonge leeftijd al ontdekte, nadat een vriendinnetje haar op de lagere school vroeg om eens mee te komen kijken. “Ik ben daar eigenlijk een beetje blijven plakken daarna”, lacht Bionda.

Een tussenjaar

Nadat ze haar middelbare schooldiploma haalde, besloot Bionda dan ook om deze passie verder te onderzoeken. “Ik wist nog echt niet wat ik wilde doen na de middelbare school en heb daarom gekozen voor een tussenjaar. Ook omdat ik supergraag wilde reizen.” Zo gezegd, zo gedaan en Bionda vertrok naar Texas, Amerika, waar ze ook theaterlessen volgde. Een spannende stap, maar volgens Bionda ook een fantastische ervaring. Tien maanden lang woonde ze in een gastgezin en volgde ze lessen op een high school.

“Je hebt daar zoveel verschillende soorten vakken. Ik volgde kunstvakken, had toneelles en kon eigenlijk alles doen wat ik leuk vond. Mijn gymles leek bijvoorbeeld op Jong Nederland en ik volgde sterrenkunde in plaats van scheikunde. Het was een hele mooie tijd waarin ik veel nieuwe vrienden heb gemaakt en waar ik heel veel aan gehad heb”, blikt ze terug. 

“Sowieso word je er heel zelfstandig van. Ik hoor vaak dat ik erg volwassen ben voor mijn leeftijd.” Het mooiste aan Amerika vond Bionda de cultuur. “Het is heel bijzonder om te zien hoe anders het leven daar is. In Amerika is bijvoorbeeld football heel groot, dat heb ik echt moeten leren. Samen met de hele studentenlinie stond ik vaak op de tribunes te juichen als er weer een touchdown was.”

Creativiteit

Nadat haar visum afliep, was het voor Bionda - met de nodige tegenzin - tijd om huiswaarts te keren. Maar niet zonder een aantal inzichten. “Ik kwam erachter dat ik toch graag iets wilde in de richting van de creatieve en sociale kant”, legt ze uit. SintLucas vormde hiervoor de ideale plek. “Ik wist dan in ieder geval zeker dat ik mijn creativiteit kwijt zou kunnen.”

Inmiddels bevindt Bionda zich in haar derde jaar en loopt ze stage bij een bedrijf in Eindhoven waar ze als crossmedia vormgever wordt ingezet. “Ik vind het heel leuk, maar zie mezelf niet fulltime op kantoor zitten”, lacht ze. “Daarom twijfel ik nog over mijn toekomstplannen, maar ik weet wel dat ik animatie heel erg leuk vind.” 

Gelukkig kan ze haar ei hier goed kwijt tijdens haar werk als scare actor bij de Halloween Nights in Toverland. “Dit doe ik al drie jaar lang de hele maand oktober. Ik merk dat ik zoiets de rest van mijn leven door zou kunnen en willen zetten. Of het nou als hobby of als werk is, dat vind ik superleuk om te doen. Ik kan er echt mijn energie in kwijt en wil daar toch graag in verder.”

Voor nu houdt Bionda het op niet één, maar liefst twee baantjes in de horeca. “Ik werk in Grieks restaurant Olympia, maar deze is in de zomer vier weken dicht. Sinds afgelopen zomer werk ik daarom ook bij de buren: het Proeflokaal van Horst.” Dit bevalt haar goed. “Lekker met mensen kletsen, dat ligt mij wel”, lacht Bionda.

SW!TCH

Dat ze graag onder de mensen is, blijkt ook wel uit het feit dat Bionda veel bij OJC Niks te vinden is als vrijwilliger. Daarnaast helpt ze mee bij Prilpop Festival. “Ik ben via via bij de Niks terechtgekomen. Het is echt een hele gemixte groep en het is daar supergezellig”, glundert ze. Samen met twee vrienden zette Bionda afgelopen jaar stichting SW!TCH op. SW!TCH is een concept georganiseerd voor jongeren, door jongeren. “Wij organiseren verschillende soorten feesten op vele locaties in heel Horst aan de Maas voor de leeftijd vanaf 16 jaar”, legt Bionda uit. “We proberen jongeren te betrekken in het uitgaansleven. Deze groep wordt totaal niet aangesproken en heeft vaak niets te doen in het weekend. Daar willen wij verandering in brengen.”

Het beetje vrije tijd dat ze overhoudt, brengt Bionda graag met haar vriendinnengroep door. “Als ik een vrije dag heb, ben ik vaak wel op een feestje te vinden. Overal waar gezelligheid is, daar ben ik meestal ook”, lacht ze. “Daarnaast vind ik het leuk om dingen met mijn ouders te doen of lekker met mijn hond op de bank te liggen. Rust is ook belangrijk.”

Wat betreft haar toekomst, heeft Bionda nog geen specifieke visie. “Ik zou wel graag nog eens voor langere tijd naar het buitenland willen. Ik denk niet dat ik voor de rest van mijn leven in Nederland zou blijven. Het reizen, nieuwe dingen zien en ervaren en nieuwe mensen leren kennen: dat vind ik ontzettend leuk. Maar ik ben nog jong, dus ik heb de tijd.”

Tekst: Floor Velthuizen