Irma Oomen uit Horst

25 okt 2023, 12:18 Geplukt
Afbeelding

Deze Horsterse vierde eerder dit jaar haar 25-jarig huwelijk met vrouw Bianca. Dat heuglijke feit zorgde er zelfs voor dat ze voor het eerst in meer dan twee decennia weer eens in het vliegtuig stapte. Met passie voor livemuziek - in het bijzonder wanneer het zangeres Dilana Smith betreft - wandelen én fietsen, verveelt deze banketbakster zich nooit. De Veluwe is met afstand haar favoriete plek en ze vertrekt iedere dag fluitend naar haar werk, om fluitend ook weer thuis te komen. Deze week wordt Irma Oomen (50) uit Horst geplukt.

Bezoek wordt bij Irma en Bianca thuis enthousiast begroet door hondje Pepper. Sinds vijf jaar heeft de viervoeter een prominente rol in het leven van het stel. “Voor die tijd waren we met z’n tweetjes. Ruim 25 jaar geleden gingen we samenwonen in Venray. Bianca en ik waren op dat moment al vriendinnen en we groeiden snel meer en meer naar elkaar toe. We kregen een relatie en anderhalf jaar later trouwden we met elkaar”, vertelt Irma. Afgelopen september was dat 25 jaar geleden. Het maakt dat 2023 een feestelijk jaar is voor Irma. “In mei van dit jaar zag ik Sarah, en in september vierden we ons trouwjubileum met een heerlijke vakantie in Tenerife.”

Kaartpot goed besteed

De reis naar Tenerife werd een bijzondere. “Het was 23 jaar geleden dat ik had gevlogen. Vroeger waren we veelal van het kamperen, en de laatste tien jaar hebben we heerlijke vakanties gevierd in eigen land”, legt ze uit. “En daar kwam bij dat Pepper niet mee kon, dus anderhalve week naar Tenerife was nog best een dingetje”, lacht Irma. Het belemmerde het stel echter niet om de liefde en het jubileum goed te vieren. “Het was ontzettend mooi én ontzettend warm. We gingen met twee vrienden die ook wel oren hadden naar een vakantie op de Canarische Eilanden.” Met z’n vieren stapten ze in de vlieger richting zon, zee en strand. Of in dit geval: zon, privé-zwembad en eigen villa. “We kaarten iedere drie weken met deze twee vrienden. In de ‘kaartpot’ zat inmiddels zoveel dat we daar de vakantie van konden betalen. Het was schitterend. Met z’n viertjes heb je ook wat meer aanspraak dan wanneer je als stel gaat”, blikt Irma terug. “En nog een voordeel; met z’n vieren konden we ook op Tenerife kaarten”, voegt ze daar lachend aan toe.

De Veluwe

De trip naar het eiland in de Atlantische Oceaan was weer eens wat anders. “De laatste jaren was De Veluwe steevast onze bestemming. Dat vinden we prachtig en zien we echt als ‘onze’ plek. We hopen er ooit eens een stacaravan te kopen, wanneer dat mogelijk is. We zouden daar graag gaan genieten, als we met pensioen zijn. En wie weet al wat eerder, tijdens weekenden en vakanties.” Dat pensioen duurt naar verwachting nog eventjes. Erg vindt Irma dat overigens allerminst. “Ik ga iedere ochtend fluitend naar mijn werk. Iedere middag kom ik ook weer fluitend thuis. Dat is toch heerlijk?”

De film van Ome Willem

Dat ze altijd direct goede zin heeft zodra de wekker gaat, is niet zo vreemd. Als banketbakker ziet Irma al 33 jaar de heerlijkste lekkernijen de revue passeren. “Bij Goedhart in Panningen maken we al het gebak dat bij Albert Heijn wordt verkocht. Het is enorm leuk werk. Van slagroomschnitt tot fototaarten: we maken het allemaal”, vertelt ze. Twijfel over die beroepskeuze heeft Irma nooit gehad. Vroeger al niet. “Ik heb altijd geweten wat ik wilde worden. Toen ik 6 jaar oud was, draaide De film van Ome Willem in de bioscoop. Daar mocht je als kind verkleed naar toe. Ik ging als bakkertje Irma”, lacht ze. Waar het vandaan komt, weet ze ook niet. “Niemand in mijn omgeving was bakker. Mijn petekind is het ondertussen ook, maar die zal wel door mij aangestoken zijn”, zegt ze met een lach.

Een vriendin

Wanneer ze niet als banketbakker bezig is om de lekkerste creaties te maken, is de kans groot dat Irma te vinden is bij een concert. Livemuziek is al sinds haar jeugd een grote passie. Eentje die ze deelt met haar Bianca. “Eigenlijk heeft onze liefde voor muziek er voor gezorgd dat we bij elkaar zijn gekomen. Bianca is drie jaar ouder dan ik en had dus ook eerder haar rijbewijs. We gingen vaak samen kijken en zij haalde me dan steevast op. Zo kwamen we op allerlei plekken in de regio, als er maar een bandje speelde.” En dat doen ze nog steeds. Vooral rock, uit de jaren 80 en 90, is geliefd. Van één zangeres in het bijzonder. “We gaan al meer dan 25 jaar naar Dilana Smith. Een zangeres uit Zuid-Afrika, die tegenwoordig in Nederland woont. Daar komen we al langer dan dat we samen zijn”, legt Irma uit. Nog altijd zijn ze te vinden bij zo’n tien optredens per jaar van Smith. “We zijn echte fans, al is ze in de loop der jaren eigenlijk een vriendin geworden. Dilana zegt ook altijd ‘als jullie er zijn, dan weet ik dat het goed zit.’”

Met volle teugen

De zangeres kan wat dat betreft opgelucht ademhalen, want de komende tijd zit het nog vaak goed. “Ze begint aan een eigen theatertour, waarbij ze in 33 theaters speelt. We hebben tot nu toe kaartjes voor drie van die shows, maar daar gaat het niet bij blijven”, lacht Irma. Samen met Bianca, familie en vrienden, geniet ze graag en met volle teugen van het leven. “Niet alleen livemuziek is een grote hobby, maar ook koken, wandelen en fietsen moeten genoemd worden. We zetten geregeld onze fietsen op de drager en trekken het land in.”

MooiMaker

Waar er met de fiets regelmatig op uit wordt getrokken, daar gebeurt het wandelen meestal dichter bij huis. Het heeft alles te maken met een andere bezigheid waar Irma sinds enige tijd veel plezier uit haalt. “Ik ben MooiMaker. Dat betekent dat ik zwerfafval verzamel en opruim. Toen ik met Pepper door de omgeving liep, zag ik niet zelden allerlei afval liggen.

Sindsdien ga ik regelmatig wandelen, bewapend met handschoenen, vuilniszak en grijper. Dat probeer ik een beetje bij te houden”, vertelt ze. “Ik kon me blijven ergeren aan de rotzooi, of er zelf iets aan doen. Het lijkt ook te werken. Als mensen zien dat de omgeving schoon is, zijn ze minder snel geneigd om zelf rommel in de natuur achter te laten. Het is echt het nuttige met het aangename verenigen.”

De loterij winnen

Het zijn hobby’s die ze nog lang hoopt te blijven bezigen. “Zo lang de gezondheid het toelaat gaan we lekker door waar we mee bezig zijn. Je hoort steeds vaker om je heen dat mensen ziek worden. Gezondheid is toch het grootste goed. Je hoopt dat alle mensen van wie je houdt zo lang mogelijk bij je blijven, maar helaas heb je dat niet altijd voor het zeggen. Daarom proberen we iedere dag te genieten.” 

Dat er genoten wordt van de kleine dingen, wil niet zeggen dat er geen grote dromen meer zijn. “Als ze hier aanbellen dat we de loterij hebben gewonnen, is het wel fijn om vooraf te weten wat je met de hoofdprijs gaat doen”, zegt ze met een grote lach. “Noorwegen staat hoog op ons wensenlijstje momenteel. We zouden graag het Noorderlicht met eigen ogen zien. Je moet iets te wensen houden.” Mochten Gaston Starreveld of Winston Gerschtanowitz onverhoopt toch niet aanbellen bij Irma thuis, dan lijkt er ook niet direct een man overboord. Zolang ze fluitend naar haar werk gaat én fluitend ook weer thuiskomt, zit het wat genieten betreft wel snor.

Tekst en beeld: Jelle van Hees