Petra Leijssen-Versteegen uit Horst

wo 23 aug., 13:39 Geplukt
Afbeelding

Ze zeggen wel eens dat je het meisje uit het dorp kunt halen, maar het dorp nooit uit het meisje. Voor Petra ging deze tegelwijsheid niet op. Bij haar is het namelijk allebei onmogelijk. Met een liefde voor authentieke gebouwen en de Hôrster gemeenschap woont ze sinds 2018 samen met haar gezin in het centrum van Horst. De creatieveling staat altijd klaar om mensen te helpen en dat heeft geresulteerd in twee succesvolle ondernemingen én verschillende vrijwilligersrollen. Deze week wordt Petra Leijssen-Versteegen (51) geplukt.

“Vroeger zei ik altijd: ‘als ik oud ben dan wil ik in Horst wonen, met uitzicht op de kerk én aan de optochtroute’. Dat is nu gelukt, maar wel iets eerder dan gepland”, vertelt Petra lachend. In 2018 kregen zij en haar echtgenoot Ruud de kans om een vervallen, maar statig pand aan de Gasthuisstraat aan te kopen. 

“Eigenlijk vond ik het nog wat te vroeg – ik ben nog niet zo oud – maar tegelijkertijd vonden we het ook een heel mooi huis.” Uiteindelijk hebben ze de knoop doorgehakt en wonen ze hier nu al vijf jaar met heel veel plezier. “We hebben het pand opgeknapt én hebben het naastgelegen Koetshuis een tijd lang ingezet als koffiehuis voor ouderen. Zo konden we het pand aankopen en ook nog iets terugdoen voor het dorp.” Inmiddels is het Koetshuis omgebouwd tot woning waar de ouders van Petra wonen.

Gooiendaag

In die tijd lag ‘t Gasthoês namelijk op de schop, dus was er voldoende vraag naar een alternatieve plek voor ouderen om lekker te keuvelen en koffie te drinken. Het Koetshuis was dus een perfecte plek. Toch was dat niet de enige aanleiding, want Petra had al veel ervaring met de behoeftes van ouderen. “In 2013 ben ik begonnen met Gooiendaag: dagbesteding voor ouderen met een zorgindicatie.” Haar beide oma’s en opa leden namelijk aan dementie en Petra zag soms hoe vervelend ze het vonden om naar de instelling te gaan. “Ik merkte dat mijn opa behoefte had aan een huiselijke sfeer en de ruimte moest hebben om bijvoorbeeld lekker te schoffelen. Toen ik vervolgens wat ruimte overhad in het pand van een andere onderneming, heb ik besloten om hier deze vorm van dagbesteding op te zetten.” Het bleek uiteindelijk een groot succes, want inmiddels, tien jaar later, kunnen er bij Gooiendaag tegelijkertijd maar liefst 26 ouderen een leuke dag hebben. 

“We hebben een locatie met verschillende ruimtes aan de Berkelstraat en sinds 2016 ook een locatie in het centrum inclusief twee zorgwoningen.” Vanaf dat moment is ook Ruud in het bedrijf gerold. “Het werd met die uitbreiding te groot voor mij alleen en we vonden het juist leuk om er vanaf dat moment samen in te duiken.” Nog altijd doen ze dit beiden met heel veel plezier, maar verder groeien hoeft niet meer van Petra. “Dan verliezen we de kleinschaligheid en betrokkenheid en wordt de onderneming te groot. Ik denk dat dat nu ook juist onze kracht is. En we hebben altijd gedaan wat goed voelde en dat blijven we doen.”

Ruud

Sinds 2016 vormen Petra en Ruud dus niet alleen privé, maar ook zakelijk een sterk team. En dat terwijl Petra uit Horst komt en Ruud zijn wieg zag staan in Leunen. Toch kruisten hun wegen, maar om dat te begrijpen moeten we terug naar 1971. “Na Bart, die inmiddels vier jaar oud was, werd mijn andere broer Twan geboren. Mijn ouders waren helemaal gelukkig, maar toen zei de zuster opeens: ‘er komt er nog een aan!’.” Petra was daarmee een onverwachts cadeautje. Uiteindelijk maakte Paul twee jaar later het gezin compleet. Een flinke mannelijke aangelegenheid, dus kwamen er ook vaak genoeg vriendjes spelen. Zo ook Ruud, die in dezelfde band speelde als Petra’s tweelingbroer Twan. “Ze repeteerden vaak bij ons thuis, dus daarom zagen Ruud en ik elkaar ook regelmatig. Uiteindelijk is de vonk toen overgeslagen”, vertelt Petra.

De liefde groeide verder en halverwege de jaren 90 wilden het tweetal langzaamaan samen gaan wonen. “Toen kwam er plots een bedrijfswoning vrij op Ruuds werk, een klein schattig klooster in Overloon. Super authentiek, dus hebben we meteen toegeslagen.” Hoewel het een prachtig pand was, kreeg Petra wel veel heimwee naar Horst. “We zaten helemaal niet ver weg, maar als er spontane dingen gebeurden in Horst, zaten wij in Overloon”, vertelt ze.

Witte boerderij

Na twee jaartjes kochten Petra en Ruud een huisje in Horst op de Noordsingel. “In vier maanden hebben we dat helemaal opgeknapt, maar toen kwam ineens ons droomhuis beschikbaar.” 

Het tweetal heeft namelijk altijd gezegd graag op een woonboerderij te willen wonen en toen kwam de witte boerderij op Veld-Oostenrijk in de verkoop. “Het kwam ons helemaal niet uit, maar deze kans kregen we nooit meer, dus besloten we ons net gekochte huis weer te verkopen en naar de boerderij te trekken.” Ook de boerderij werd opgeknapt en twee jaar later in 1999 werd hun eerste zoon geboren, Evert. Toen daar in 2000 ook nog Maxim bij kwam, werd het langzaamaan drukker in huize Leijssen.

Gastouderschap

Met de komst van de kinderen besloot Petra haar functie bij personeelszaken in de gemeente Meerlo-Wanssum op te zeggen en zich te richten op de kleintjes. “Ik had heel erg de wens om in de tijd dat ze nog zo klein waren thuis te zijn bij de kinderen. Na er goed over na te hebben gedacht, hakte ik dan ook de knoop door.” Dat beviel Petra prima en binnen de kortste keren kregen bekenden van haar hier ook hoogte van en werd ze meer dan eens gevraagd om ook op hun kinderen te passen. “Dat vond ik eigenlijk ook gezellig en dan hadden Evert en Maxim, en later ook Anke die in 2003 werd geboren, ook andere kinderen om mee te spelen.” Al snel werd Petra een officiële gastouder waarbij ze bij haar thuis op maximaal zes kinderen tegelijk paste. “Ik vond het echt heel leuk”, vertelt ze nog altijd enthousiast.

Vanaf 2005 kwam er steeds meer vraag naar het gastouderschap en besloot Petra een gastouderbureau op te richten: Pierewiet. Daarmee werd ze een soort spin in het web, die alle gastouders en ouders bemiddelde, controleerde, opleidde en begeleidde. Eigenlijk compleet iets anders dan hoe ze het gastouderschap begon. “Met de kinderen zijn vond ik heel leuk, maar op een gegeven moment mistte ik toch wat uitdaging op organisatorisch vlak.”

Uiteindelijk groeide Pierewiet uit tot maar liefst vijfhonderd kinderen en had Petra haar kantoortje aan de Berkelstraat. Inderdaad, het pand waar later Gooiendaag zou ontstaan. In 2018 werd Pierewiet overgenomen door een grotere organisatie. “Ik merkte dat ik niet al mijn energie in Pierewiet én Gooiendaag kon steken en ik had het gevoel dat we met Gooiendaag meer het verschil maakte. Toen heb ik besloten Pierewiet te verkopen.”

Creabea

Petra’s organisatorisch talent kwam en komt duidelijk tot zijn recht in de twee ondernemingen, maar ook daarnaast kan ze niet stilzitten. “Ik kook nog twee keer per maand op een sociaal eetpunt, organiseer het Alzheimer Café, ben lid van de organisatie van de 4-mei viering en heb jarenlang geholpen bij de nieuwjaarduik.” Toch houdt Petra er ook nog enkele andere hobby’s op na. Zo heeft ze een ‘knutselzolder’ waar ze met glas in lood en keramiek werkt. Verschillende van Petra’s creaties prijken inmiddels door het huis. Daarnaast is ze ook een fervent carnavalsvierder. “Als die periode van het jaar weer nadert, begint het altijd te kriebelen.” En ook de optocht laat ze dan niet aan haar voorbij gaan. “Samen met Inge en Nadja doe ik al meer dan vijftien jaar mee met de optocht in Horst. Onder de naam ‘Hanggeraniums’ pakken we dan een actueel onderwerp waar we een leuk idee omheen verzinnen.” Het drietal is al verschillende jaren in de prijzen gevallen, maar doet sommige jaren extra hun best, als de prins een goede bekende is. “Onze droom is dat we een keer prijs winnen met de optocht en dat we die dan in ontvangst mogen nemen bij de eerste Dreumel prinses”, sluit Petra lachend af.

Tekst en beeld: Casper Keijsers