Sven van Berlo uit Horst

3 aug 2023, 08:17 Geplukt
Afbeelding

Voor zover hij dat nog niet was, werd deze échte Horster jong afgelopen jaar een BH-er: Bekende Horsternaar. Als prins gaf hij op ieder podium en in iedere zaal vol gas. Daarbij kwamen zijn communicatieve vaardigheden, die hij ook op zijn werk weet te benutten, goed van pas. En hoewel er aan reislust geen gebrek is, staat het als een paal boven water dat hij Horst nooit definitief zal verlaten. Sterker nog: over een tijdje hoopt hij met partner Bram te beginnen met de bouw van een eigen droomhuis. Deze week wordt Sven van Berlo (32) uit Horst geplukt. 

Extravagante hotels, duizenden gokkasten, overal neonverlichting én op iedere hoek een (pool)party met de beste dj’s ter wereld: het is Las Vegas in een notendop. Sven komt er graag. Deze zomer bezocht hij ‘Sin City’ voor de vijfde keer. Het is de ‘schuld’ van zijn partner, Bram van Helden. “Afgelopen trip was voor hem de 38e keer dat hij Las Vegas bezocht. Het is een bizarre wereld. Voor Bram is het zijn tweede thuis, waar hij veel vrienden heeft. Mede daardoor gaan er voor ons deuren open die voor anderen gesloten blijven. Heel vet, maar ik vind het telkens ook weer fijn om lekker terug te keren in Horst”, vertelt Sven. Reizen is sowieso een grote hobby van hem. En dan niet alleen naar de gokhoofdstad van de wereld. “Mijn vrienden vragen vaak wanneer ik weer op vakantie ga, zo sta ik wel een beetje bekend”, lacht hij. “Eigenlijk houd ik van rondreizen. Eerder deed ik dat door Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika en Amerika. Op dit moment staat Canada heel hoog op het verlanglijstje”, vertelt hij. “Al is Las Vegas ondertussen ook een beetje mijn tweede thuis geworden.” 

Een bizarre tijd

Het zijn veelal bestemmingen waar niemand hem kent. Hoe anders is dat in Horst aan de Maas. Sinds zaterdag 14 januari weet zo’n beetje iedere Horsternaar wie Sven van Berlo is. Het is de dag waarop hij zich in de Mèrthal presenteerde als nieuwe prins van carnavalsvereniging D’n Dreumel. “Een bizarre tijd”, blikt hij terug. “Als ik een bucketlist zou hebben, dan stond prins van Horst worden waarschijnlijk met stip bovenaan.” Toch kwam de vraag als complete verrassing voor Sven. “Ik was aan het werk in ’t Gasthoês toen exact om 11.11 uur, op de 11e van de 11e, de telefoon ging. Op één van mijn schermen keek ik op dat moment naar het feestgedruis in Roermond, op het andere was ik aan het werk”, begint hij. “Het was een anoniem nummer. Ik dacht nog even ‘moet dat nu, op dit moment?’, maar nam toch op. “Met de carnavalsvereniging van Ottersum”, hoorde ik aan de andere kant van de lijn. “Zit jij bij Heite Soep (carnavalsartiesten uit Horst, red.) en hebben jullie tijd om tijdens carnaval bij ons op te treden?” werd er gevraagd.” Sven reageerde dat dat geen optie was, omdat de leden van Heite Soep steevast carnaval vieren in Horst. “Daarop werd gereageerd dat dat goed uitkwam. Op dat moment veranderde de stem aan de andere kant van de lijn en maakte de beller zich bekend als voorzitter Edwin Lemmen van D’n Dreumel.” Hij vroeg Sven of hij in 2023 als prins voorop wilde gaan tijdens de Horster carnaval. “De volgende twintig minuten heb ik hem stamelend gevraagd hoe dat in z’n werk zou gaan en of hij écht geen grapje maakte”, lacht Sven. 

Een klap

Een grapje was het zeker niet. Sven zei dan ook volmondig ‘ja’. “Carnaval zit in mijn bloed. Samen met anderen organiseer ik de Hôrster Carnavals Parade, ben ik onderdeel van Heite Soep en tot en heb ik al elf jaar een rol bij het uitkomen van de jeugdprins.” Toch vroeg Sven zich af hoe ze bij hem uitkwamen. Het antwoord van de voorzitter was vleiend. “Ze zochten een gangmaker. Iemand die weet hoe hij in het openbaar moet spreken en hoe je in korte tijd een zaal mee kunt krijgen. Iemand die vol energie zit. Blijkbaar voldeed ik aan dat profiel.” Het werd, zoals hij zelf zegt, de mooiste periode van zijn leven. Al was het na carnavalsdinsdag wel eventjes schakelen. “Als prins word je geleefd. Het kost ontzettend veel energie, al heb je dat op dat moment niet altijd door. Na carnaval kreeg ik even een klap. Eerst emotioneel, want de sociale contacten waar je wekenlang iedere dag lief en leed mee deelde, vielen een beetje weg. Daarna kwam die klap ook lichamelijk. Ik werd teruggefloten. Je leeft continu op adrenaline, stilstaan was geen optie. Alles ging ‘volle bak’. Daar heb ik wel een paar maandjes van moeten bijkomen. Eventjes was de productiviteit weg. Maar dat was het allemaal waard hoor. Ik had het voor geen goud willen missen.”

Maak ‘t Laat

Het is een gevoel waar in dit geval enkel oud-prinsen aan kunnen relateren, al is Svens reis – van uitkomen tot Aswoensdag – begin komend jaar voor iedereen te zien. “Toen ik gevraagd werd, wist ik één ding zeker: dit wil ik vast laten leggen. Ik heb CULT. gevraagd of ze wilden filmen bij het uitkomen. Met name omdat ik van oud-prinsen hoorde dat je zoveel meemaakt in korte tijd, dat de kans bestaat dat je veel details gaat vergeten. Uiteindelijk is de camera vrijwel overal bij geweest en worden de beelden gebruikt voor een documentaire. De grove versie maak ik zelf, waarna de jongens van CULT. voor de finetuning zorgen”, vertelt Sven trots. De docu over zijn periode als prins draait woensdagavond 10 januari 2024 in ’t Gasthoês. “Eigenlijk was ‘ie in eerste instantie alleen bedoeld voor ons zessen. Voor Bram en mij en voor mijn adjudanten Jimmy Hermans en Joris Beckers en hun partners. Er bleek echter meer interesse, vandaar dat ‘ie minstens één keer voor ieder die wil te zien zal zijn”, vertelt Sven, die als kers op de taart dit jaar met Heite Soep CMC Alaif – het op één na grootste Limburgse Vastelaovesleedjes Konkoer - wist te winnen. “Heite Soep begon in 2010 met het streven om op de cd met Horster artiesten te komen. Dat betekende namelijk veel gratis bier tijdens de vastelaovend”, lacht hij. Het was een geintje van een aantal vrienden dat langzaam maar zeker serieuzere vormen aannam, met een optreden tijdens de LVK-finale van 2019 met nummer ‘Maak ’t Laat’ als voorlopig hoogtepunt. 

Duizendpoot

Dat de documentaire over prins Sven gaat draaien in ’t Gasthoês, is geen verrassing. De hoofdpersoon is er iedere week twee dagen te vinden. Hij zorgt er voor de marketing. “Van de website tot de brochure en social media. Alle uitingen zijn eigenlijk van mijn hand”, legt hij uit. Diezelfde rol heeft hij bij het Venrayse proeflokaal Goesting. “Ook twee dagen in de week. Daarnaast ben ik nog deels actief als zzp’er en doe ik af en toe projecten die ik leuk vind.” Zo is Sven nog een aantal keer per jaar als lichttechnicus bij evenementen te vinden, en was hij bij Pinkpop actief als ‘artist runner’. “Vroeger wist ik zeker dat ik lichttechnicus wilde worden. Ik vond leren op het Dendron College dan ook niet altijd het belangrijkste. Tijdens een vervolgopleiding in Eindhoven merkte ik dat ik de rol van projectleider eigenlijk leuker vond. Dat resulteerde in een hbo-opleiding in Tilburg, die wat meer gericht was op communicatie. Evenementen doe ik er tegenwoordig bij, want dat blijft toch een grote hobby.”

Droomhuis

Een andere grote hobby is Mowi, de Vizsla Draadhaar die hij en Bram sinds anderhalf jaar hun huisgenoot mogen noemen. “Ik heb het geluk dat ik mijn werk heel goed kan combineren met onze hond”, vertelt Sven. Samen met Bram en Mowi heeft hij grootse plannen. “We gaan een huis bouwen op de Venloseweg. Daar hebben we grond gekocht en momenteel liggen de eerste schetsen bij de gemeente. Eind deze maand horen we of we kunnen starten met de uitwerking hiervan. We hopen over anderhalf à twee jaar op die plek te wonen, in ons eigen droomhuis”, vertelt hij enthousiast.

Het mag geen verrassing zijn dat dat huis op Horster grond komt te staan. “Vrienden en sociale contacten betekenen alles voor me. Daarom wil ik ook nooit weg uit Horst. Dat gaat nooit gebeuren. Het is fijn om er soms eventjes tussenuit te gaan, maar altijd keer ik hier weer graag terug. Dat geldt ook voor Bram. Het was voor ons nooit een vraag waar we zouden gaan wonen. Horst, punt uit.” Een plek met een stuk minder hotels, gokkasten en neonverlichting dan in Las Vegas, maar ook een plek waar men trots is op hún prins Sven. Een gevoel dat wederzijds is.

Tekst: Jelle van Hees