Miel Reijnen uit Hegelsom

do 20 apr., 12:33 Geplukt
Afbeelding

Hij heeft een passie voor alles met wielen en heeft sinds 2019 zelfs een eigen winkel, waar hij modeltreinen verkoopt. Van kleins af aan is hij namelijk al fanatiek verzamelaar en deze passie heeft hij om weten te zetten in zijn werk. Deze week wordt Miel Reijnen (50) uit Hegelsom geplukt.

De liefde voor de trein ontstond bij Miel al op jonge leeftijd. Hij herinnert zich nog precies wanneer hij zijn eerste modeltrein kreeg. “Ik was 7 jaar en ik kreeg een hele mooie trein van de Hema voor Sinterklaas”, blikt Miel terug. “Daarna heeft het me nooit meer losgelaten en ben ik begonnen met verzamelen. Mijn eerste trein heb ik nog steeds.” Niet alleen treinen wekten de interesse van kleine Miel. “Mijn vader vertelde altijd dat ik als kleine jongen achterin de auto zat en precies kon opnoemen wat het merk en type was van de auto’s die we tegenkwamen. Ik was gefascineerd door alles wat reed.”

Verbouwing

Ondanks dat Miel al jaren met veel plezier in Hegelsom woont, is hij hier niet geboren. “Ik ben geboren in Blerick, waar ik tot mijn 3e heb gewoond”, vertelt hij. “Daarna zijn we naar Lottum verhuisd en daar heb ik tot ik 10 was gewoond.” Hierna vertrokken Miels ouders toch terug naar het oude, vertrouwde Blerick, waar Miel tot 1995 vertoefde. “Toen ben ik op mezelf gaan wonen in Venlo. In 1996 kochten mijn ouders dit pand, wat toen nog als café en feestzaal diende.” Het doel was om het café draaiende te houden, maar wegens een ernstig auto-ongeluk was het voor Miels ouders niet langer mogelijk om te blijven werken. “Hun gezondheid liet het niet toe en daardoor moesten ze ermee stoppen”, legt hij uit. Miel besloot de ruimte over te nemen en stapte naar de gemeente met een aanvraag om het café met feestzaal en aanpandige woning te verbouwen tot twee aparte woningen. “De gemeente gaf haar goedkeuring pas na een boel getouwtrek.”

Miel heeft zijn plan doorgezet en begon in 1998 aan de verbouwing. “Ik ben indertijd weer bij mijn ouders gaan wonen en ben tot 2001 bezig geweest totdat mijn huis klaar was. Toen zijn mijn ouders bij mij komen wonen en heb ik tot 2003 het huis van mijn ouders helemaal opgeknapt. Zo zijn mijn ouders lang mijn buren gebleven. “Mijn vader is echter in 2019 overleden en omdat mijn moeder geen rijbewijs heeft, is ze afgelopen oktober terugverhuisd naar Blerick. Daar heeft ze nu een fijn appartement in het centrum.”

Eigen geluk nastreven

Afgelopen jaar heeft Miel samen met zijn vriendin het huis van zijn moeder gekocht en momenteel is hij weer druk bezig met verbouwen. “Als ik klaar ben, trekken mijn vriendin en ik daar in”, geeft hij aan. Voor zijn huidige woning heeft hij namelijk grootse plannen. “Ik heb meer ruimte nodig voor mijn bedrijf”, vertelt Miel. Zijn winkel, waar hij hoofdzakelijk modeltreinen en toebehoren daarvan verkoopt, kent haar oorsprong als online webshop. “In 2015 ben ik een website begonnen en in 2019 heb ik voor het eerst de deuren van mijn fysieke winkel geopend.”

De liefde voor het verzamelen is namelijk altijd gebleven, maar toen Miel aan de - toepasselijke - vervoersacademie begon, verdween deze even wat meer naar de achtergrond. “Na mijn opleiding heb ik een aantal jaren als vrachtwagenchauffeur gewerkt en daarna ben ik op kantoor terechtgekomen.” Na een aantal jaren verschillende functies te hebben bekleed, werd Miels contract in 2015 niet verlengd. Al een tijd hiervoor begon het bij Miel te kriebelen om toch de sprong in het diepe te wagen en voor zichzelf te beginnen in de modeltreinwereld. “Ik kwam destijds regelmatig in Engeland en daar hadden ze hele specifieke modelbouwspullen die ze hier in Nederland niet hadden. Ik vond deze heel erg leuk en ik dacht toen al: ‘als ik een keer meer tijd heb, ga ik daar iets mee doen’. Dat hij in 2015 ontslagen werd, was voor Miel dan ook een teken dat het tijd was om zijn droom na te jagen. Een geluk bij een ongeluk dus. “Het was tijd voor mij om te gaan doen wat ik echt leuk vond.”

Harrie Jekkers

Na de eigen webshop volgde in 2019 ook een echte ‘fysieke’ winkel. En dat gaat heel goed, geeft Miel aan. “Ik werk hiernaast nog drie dagen op kantoor, maar ik merk dat het steeds drukker wordt in de winkel.” Gelukkig hoeft Miel het niet allemaal alleen te doen, hij krijgt namelijk ondersteuning van zijn vriendin Bianca en een aantal trouwe vrienden. “Bianca heb ik in 2000 leren kennen, maar na een tijdje verloren we elkaar even uit het oog. Ik kan wel zeggen dat de humor van Harrie Jekkers ervoor heeft gezorgd dat we elkaar weer terugvonden, omdat er nog wat geleende cd’s moesten worden uitgewisseld. Toen zijn we blijven hangen en sinds 2003 wonen we hier samen.” De passie voor modeltreinen heeft Miel, ondanks dat hun huis erdoor gevuld wordt, niet over weten te brengen op zijn vriendin. “Ze vindt het niet erg, maar heeft er niet zoveel mee”, legt hij uit. “Ze is wel eens aan een bouwdoos begonnen, maar uiteindelijk heb ik die afgemaakt. Het is wel leuk dat ze me helpt met de website en meegaat naar beurzen.

Ze is vooral heel blij dat ik eindelijk doe waar ik gelukkig van word.” Samen hebben Miel en Bianca een hond genaamd Frits. “Onze viervoetige geadopteerde zoon”, lacht Miel. “Frits is mijn derde hond. Ik haal altijd ‘tweedehandsjes’; via het asiel of marktplaats van een plek waar ze wegmoeten. Frits was 4 jaar toen hij bij ons kwam en is inmiddels alweer 10 jaar. Omdat hij teveel aandacht vergde bij zijn vorige eigenaren, moest hij weg. Ik ben blij dat we hem een nieuw thuis hebben kunnen geven en ga er graag met Frits op uit. Daar zit een groot deel van onze vrije tijd in.” Een andere hobby van Miel heeft - zoals verwacht - ook alles met wielen te maken. “Ik heb een passie voor oude auto’s. Eerst had ik er zeven, maar de afgelopen jaren heb ik er een aantal verkocht. Wel heb ik nog een oldtimer staan, waar ik af en toe een rondje mee rijd. Dat is heerlijk.”

Toekomstdromen

De modelbouwwinkel ziet Miel uiteindelijk als zijn pensioenvoorziening. “Ik vind het erg leuk om te doen en wil het blijven doen totdat ze me eruit moeten dragen”, zegt hij. “Ook hoop ik uiteindelijk iets meer vrije tijd te krijgen, waardoor het mogelijk is om de plannen voor mijn eigen modeltreinbaan uit te werken.” De zolder heeft Miel namelijk gereserveerd voor zijn hobby. “Ik wil deze ruimte helemaal volbouwen met een lopende modeltrein erdoorheen. Grootse plannen, maar ik denk niet dat deze helemaal afkrijg voor ik omval”, lacht Miel.