Zinnige Zaken: drie onderwerpen voor raad

20-10-2016 door: Redactie
De insteek van Zinnige Zaken, de opvolger van de Wegwijsdag van gemeente Horst aan de Maas, was om één door de jongeren aangedragen onderwerp op de raadsagenda te zetten. Na tussenkomst van de gemeenteraad werden dit er uiteindelijk drie.
maskTop
Zinnige Zaken:  drie onderwerpen voor raad
maskBottom

De eerste editie van Zinnige Zaken vond plaats op dinsdag 18 oktober. Leerlingen van havo 4, 5 en vwo 5 van het Dendron College kregen een dag lang de tijd om te bedenken welk onderwerp er op de agenda van de gemeenteraad hoort. Zij werden daarbij geholpen door (oud-) raadsleden. Aan het einde van de middag vond een vergadering plaats waarbij de leerlingen, verdeeld over zes groepjes, hun idee presenteerden aan hun klasgenoten. Die voorstellen varieerden van een multifunctioneel jongerencentrum voor 16-minners tot de oprichting van een jongerengemeenteraad en een maatjesproject voor statushouders. Net zoals voorheen bij de Wegwijsdag kregen de leerlingen de kans om elkaar te ondervragen over de haalbaarheid van de plannen. Vervolgens was het zaak om zoveel mogelijk stemmen te behalen. Uiteindelijk bleven drie ideeën over: het maatjesproject schouder aan schouder, de jongerengemeenteraad en veiligere fietsroutes in Horst aan de Maas. Tijdens de vergadering bleek al snel dat de voorzitter, burgemeester Kees van Rooij, een voorkeur leek te hebben voor het maatjesproject. “We hebben zo’n dergelijk project al voor volwassenen,” hield hij de leerlingen voor. “Dus we kunnen profiteren van de kennis die er is als we zoiets voor jongeren willen opzetten.” Uiteindelijk won ‘schouder aan schouder’ met tien stemmen, de andere twee voorstellen kregen er elk zeven.

Tijdens de reguliere gemeenteraadsvergadering werd al snel duidelijk dat PvdA, SP, D66 en CDA vonden dat alle drie de voorstellen behandeld dienen te worden in de gemeenteraad. Zowel de PvdA als de andere drie partijen gezamenlijk, diende hiervoor een motie in. Essentie was in eerste instantie van mening dat vast gehouden moest worden aan het oorspronkelijke plan. Uiteindelijk stemde zij ook in met beide moties.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie