Wereldpaviljoen wordt trekpleister

29-7-2010 door: Redactie
De voorbereidingen voor de Floriade zijn in volle gang. Het terrein is gesloten voor publiek en de bouw van de eerste inzendingen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling is gestart. Een van de bijzondere gebouwen die op het Floriade terrein moeten komen, is het Wereldpaviljoen. Voorzitter van de stichting die ervoor moet zorgen dat deze ambitieuze inzending wordt gerealiseerd, is René Poels uit Meerlo.
René Poels voor de ontwerptekeningen van het Wereldpaviljoen

René Poels is een wereldverbeteraar. Als journalist voor Dagblad de Limburger had hij al een sterke affiniteit met de derde wereld. Hij reisde veel en maakte reportages over ontwikkelingslanden. Die verbondenheid met mensen die het minder goed hebben dan de gemiddelde Nederlander is hem met de paplepel ingegoten. "In 1958 waren we een van de weinigen in Meerlo met een zwart-wittelevisie", vertelt Poels. "Als kinderen uit het dorp op woensdag- en zaterdagmiddag televisie kwamen kijken, stond er altijd een missiebusje klaar waar iedereen een cent instopte. Met dat geld hebben we toen een kindje uit de derde wereld vrijgekocht."

Naast zijn werk als journalist zet de Meerlonaar zich al jaren in voor Stichting Ontwikkelingssamenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum. De stichting zamelt op allerlei manieren geld in voor projecten in derdewereldlanden en probeert in Noord-Limburg meer bewustwording voor de derde wereld te creëren. Vanuit die laatste gedachte is het initiatief voor het Wereldpaviljoen ontstaan.

René Poels: "De Floriade geeft ons een unieke kans om in een keer twee miljoen mensen te bereiken. We willen het evenement gebruiken als platform om aandacht te vragen voor zaken als het milieu, goede doelen en fair trade. Het Wereldpaviljoen wordt een permanent educatief belevingscentrum voor mondiale vorming", lepelt Poels op. "Een soort mondiale Efteling waarin we jongeren en kinderen op een attractieve wijze kennis laten maken met andere culturen."

Als alles doorgaat wordt dit 'pretpark' straks gevestigd in twee betonnen koepels op het Floriade terrein. Voor de constructie hiervan wordt een innovatieve techniek gebruikt waarbij als het ware een ballon wordt opgeblazen, er beton overheen wordt gegoten en als dit hard is de ballon weer wordt leeggelaten.
In een van de koepels komt volgens Poels een soort wereldrestaurant en een Wereldwinkel. Het educatieve deel komt vooral tot uiting in de tweede koepel waar door middel van allerlei audiovisuele technieken bezoekers worden meegenomen naar een land in de derde wereld.

Het centrum is vooral bedoeld voor kinderen op basisscholen en middelbare scholen en moet onderdeel worden van een compleet lesprogramma. "We gaan een land nabouwen, waarschijnlijk Nicaragua", weet Poels al te melden. Tijdens de lessen op school leren de kinderen over de cultuur van het land, over economie, millenniumdoelen en fair traden. "En als educatief toetje gaan ze een paar uur naar het Wereldpaviljoen", aldus René Poels. "De kinderen worden op die manier wereldburgers die begrip hebben voor elkaars culturen. Kinderen kunnen er informatie verzamelen voor hun werkstukken en in contact komen met scholen over de hele wereld."

Het is de bedoeling dat het paviljoen niet net als de Floriade in oktober 2012 haar deuren sluit. Daarom zijn er intentieverklaringen getekend met onderwijsorganisaties uit de regio, zoals het Citaverde College en onderwijskoepels die 120 basisscholen uit Noord-Limburg vertegenwoordigen. Tijdens de schooltijden kunnen de kinderen er terecht. Daarbuiten wordt het opengesteld voor het publiek. "Dit wordt de nieuwe toeristische attractie van Noord-Limburg." Poels ziet het al helemaal voor zich: "Mensen gaan een dagje naar Toverland, overnachten in het Parkhotel en komen een ochtend naar het Wereldpaviljoen.
Een mooi arrangement", aldus de Meerlonaar.
De meeste plannen voor het Wereldpaviljoen zijn klaar, maar of ze ook daadwerkelijk worden gerealiseerd wordt binnen een paar maanden duidelijk. Wonen Limburg leidt het bouwproject. Volgens Poels wordt gestart met de bouw zodra de exploitatie van het paviljoen rond is. Stichting Wereldpaviljoen is daarom druk in overleg met partijen die mee willen doen in het project. In totaal moet er 3,5 miljoen euro in het Wereldpaviljoen worden geïnvesteerd. Woensdag werd bekend dat ontwikkelingsorganisatie NCDO 76.000 euro steekt in het Wereldpaviljoen.

De stichting moet ervoor zorgen dat het paviljoen er komt, maar zodra het af is, wordt het werk overgelaten aan professionele krachten.
"Dat werk willen we aan jonge mensen overlaten. Er wonen hier in de regio zoveel studenten die straks leiding aan het paviljoen kunnen geven. En zij krijgen ondersteuning van veel vrijwilligers die nu al in de rij staan om mee te werken", aldus Poels.

Ondanks de onzekerheid of het hele plan doorgaat, is René Poels ervan overtuigd dat het Wereldpaviljoen er gaat komen. "Het kost me veel hoofdzorgen en ik ben er dag en nacht mee bezig, maar het geeft me zo veel positieve energie", vertelt Poels met een lach. "Als we dat positieve kunnen overdragen op de kinderen dan hebben we het zo slecht nog niet gedaan."

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie