‘Een weekend écht voor Broekhuizen’

25-8-2016 door: Redactie
Kermis Commissie Broekhuizen (KCB) organiseert dit jaar voor de twintigste keer activiteiten rondom de kermis in het maasdorp. Dat viert ze met speciale activiteiten, optredens en nieuwe twists aan het evenement. “Nu we twintig jaar bezig zijn, wilden we een beetje extra uitpakken”, vertelt Nick Knelissen, voorzitter van de stichting.
maskTop
‘Een weekend écht voor Broekhuizen’
maskBottom

In Broekhuizen merkten ze al vroeg op dat het animo voor de kleine, traditionele kermis al een aantal jaren terug aan het lopen was. “Wij waren een van de eerste dorpen in de omgeving die een externe commissie hadden om extra dingen rondom de kermis heen te gaan plannen”, kijkt Knelissen terug. “Het animo heeft moeten groeien. Als je nu ziet dat er in zo’n dorp als Broekhuizen op vrijdag vijfhonderd man in de tent staan en op zondag zo’n 1.000 tot 1.500 bezoekers aankomen, dan is onze insteek wel gelukt, denk ik.”

Het eerste jaar organiseerde de KCB bungeejumpen boven de Maas: je kon springen en een dip in de Maas maken. “We hebben toen samengewerkt met de kermis in Venray om het van de grond te krijgen. Dat was toen echt iets nieuws.” De afgelopen jaren zette de commissie in op een variatie aan activiteiten, bezienswaardigheden en muziek voor verschillende doelgroepen. “Het concept van een feesttent lijkt toch wel een heel belangrijke rol in te nemen. Het zal wel met het gevoel van vrijheid of vakantie te maken hebben. We hebben wel eens overlegd met ondernemers of we het feest net als in de eerste jaren terug naar de zaal zouden verplaatsen, maar dat zou niet werken. Je mist de kermissfeer dan.” Om de ondernemers toch ook te betrekken bij de kermis, wordt nu voor het tweede jaar een kroegentocht georganiseerd.

Daarnaast zijn er diverse activiteiten georganiseerd om het jubileumjaar te vieren. “We hebben na vijf jaar de helikoptervlucht weer teruggebracht. En we hebben ballen waarin de kinderen over het water kunnen lopen, net als Christoffel. Ook kan het publiek Formule 1-stockcars bekijken en kun je er in virtual reality rijden.” Op vrijdag wordt de eerste editie van het zomercarnaval in Broekhuizen gevierd, met als hoofdact Fabrizio. “Zaterdagavond wordt ook een avond voor 60+’ers georganiseerd, niet door ons, maar door het Veerhuis. Het is super dat ook andere dingen weer op gang komen.” Voor de dinsdagavond werd een nieuwe insteek gekozen, Riverbeats. “De wens van de jeugd werd groter voor iets anders. Dus ­hebben we contact gezocht met dj Ron van den Beuken. Nu hebben we een dj-programma.”

Of de kermis er over twintig jaar ook nog is? “Ik hoop het wel. Voor de exploitanten wordt dat moeilijker: je merkt dat er minder jeugd is, dus dat bijvoorbeeld de carrousel minder druk bezocht is. Maar met de regeling van de gemeente dat kermisexploitanten ook de dorpen moeten aandoen en het goede contact dat we hebben, komt het wel in orde. Als de gemeente zou stoppen met deze zaken regelen, dan zou het wel moeilijker worden. Maar we willen de kermis hoe dan ook wel in stand houden. Het is belangrijk dat het dorp een weekend heeft dat echt voor hen is.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie