'Een leuke, joviale man'

26-4-2018 door: Redactie
Koning Willem-Alexander staat inmiddels vijf jaar aan het hoofd van Nederland. In 2018 wordt dan ook voor de vijfde keer Koningsdag gevierd, na jaren Koninginnedag te hebben gehad. Hoe vinden de mensen uit Horst aan de Maas dat onze koning het doet?
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Marian Driessen-de Swart (58) uit Horst is tevreden met Willem-Alexander. Ze vindt hem een goede koning. “Het is een leuke, vlotte man, die heel gewoon is. Zo komt hij op mij in ieder geval over.” Ook over koningin Máxima is ze te spreken. “Een knappe vrouw. Ze draagt altijd mooie kleren en eigenlijk is ze net als de koning: een heel gewone en leuke vrouw.” Marian is best koningsgezind. Tijdens Koningsdag zit ze dan ook zeker voor de televisie om daar te kijken naar hoe Koningsdag wordt gevierd in ons land. “Ja, dat vind ik altijd leuk om te zien”, lacht ze.

Jo Derks van de Ven (71) uit Broekhuizenvorst is met haar dochter Astrid uit Veldhoven in het centrum van Horst. Ook zij zijn blij met onze koning. “Hartstikke goed”, zegt Jo. “Een leuke, joviale man, die altijd tussen de mensen is. Hij verheft zich ook niet boven anderen. Máxima vind ik ook heel tof, ik denk wel de leukste koningin die we hebben gehad. Ze heeft niet dat stijve dat andere koninginnen hadden.” Astrid sluit zich bij haar moeder aan: “Ze hebben een leuke uitstraling.” Voor Koningsdag staat de Koningsmarkt in Weert op de planning. Jo: “Dat is eigenlijk niet op Koningsdag, maar de avond ervoor, tijdens Koningsnacht. De kleinkinderen zitten daar dan, dus dat is leuk.”

Ger van den Beuken (78) uit Sevenum en Henny Lamers (77) uit Swalmen vinden dat Willem-Alexander het als koning boven verwachting goed doet. Henny: “We hadden niet zo veel verwacht van Prins Pils, maar hij doet het verrassend goed. Eerst dachten we nog dat dat de invloed van Máxima was, maar hij blijkt zelf toch ook heel spontaan te zijn. Ja, hij doet het toch erg goed.” Ger voegt toe: “Ik vind ook dat hij goed en rustig met mensen omgaat.”

Guus Zegers (38) en Dorris Arts (42) uit Horst zijn met hun zoons Tijn (13) en Finn (10) in Horst. “Hij is open, betrokken en modern”, vindt Dorris. Guus sluit zich daar bij aan. “Willem-Alexander doet het goed. Hij is inderdaad zeker geen gesloten koning. En ook Máxima doet het volgens ons super goed.” Voor Koningsdag heeft het gezin volop plannen. “Ik zit het oranjecomité van Hegelsom. Daar wonen we tegenaan, dus vandaar dat we betrokken zijn bij het dorp”, legt Guus uit. “We organiseren in het dorp een kindermarkt, een spellencircuit en ’s avonds een feest. Zo hopen we voor jan en alleman iets te kunnen bieden tijdens Koningsdag.”

Liz en Hay van Lieshout uit Horst zijn ook te spreken over de koning. Liz: “Een leuke man. Hij is betrokken en sportief. Ik vind het leuk dat hij er bij dingen als de Olympische Spelen altijd bij is.” Hay is het met haar eens: “Hij staat tussen de mensen.” Máxima is volgens het stel ook een prima koningin. “Voor Máxima geldt qua betrokkenheid hetzelfde. Ze is heel vriendelijk en ziet er leuk uit”, zegt Liz. Over de plannen tijdens Koningsdag is het stel nog niet helemaal zeker. “Misschien gaan we naar onze dochter in Tilburg. Als we dat niet doen, dan is er in De Riet ook nog een garagesale. Die wordt dit jaar door de buurtvereniging voor het eerst georganiseerd, dus misschien willen we daar ook nog wel even gaan kijken.”

Sonja van Giersbergen (54) is niet heel koningsgezind. Tijdens Koningsdag gaat ze dan ook gewoon werken. Toch is ze ook niet anti-koning, ze vindt het allemaal wel prima. “De koning is puur ceremonieel. Er moet iemand aan het hoofd van de staat staan. Zolang dat geen complete mafkees is, vind ik het helemaal goed”, lacht ze. “En dat is koning Willem-Alexander in ieder geval niet, lintjes doorknippen kan hij goed, hoor. En zijn dochters lijken mij ook aardig, dus voorlopig zit het wel goed met het koningshuis in Nederland.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie