Vakentieberoepen: De rozenveld-pachters

9-8-2012 door: Redactie
Vakantie. Dat betekent voor de meesten van ons lekker uitrusten van de dagelijkse beslommeringen op het werk of het blokken op school. Maar niet iedereen doet het rustig aan in de zomermaanden. Voor sommigen is het juist extra hard werken in de vakantietijd. HALLO bezoekt zes weken lang mensen in Horst aan de Maas, die een typisch 'zomers' vakantieberoep uitoefenen. Deze week de laatste editie: de 'plakpachters'.
maskTop
Vakentieberoepen: De rozenveld-pachters
maskBottom

Wie kent het niet: op de knieën door het zand tussen rozenstruikjes ogen zetten of elastiekjes binden. Afzien in de hete zon en zwarte zand, maar het geld maakt alles goed. De meeste jongeren gaan in de -zomermaanden in dienst bij een kweker om rozen te oculeren. Je kunt echter ook zelf een 'plak', dialect voor een stuk grond, aannemen.

Ergens tussen Lottum en Melderslo zitten zes studenten te zwoegen. Bart Verheijen: "We hebben dit jaar een plak aangenomen bij Robert Coenders. Elk jaar nemen Nikki en ik een stuk grond aan bij een kweker. We zijn allebei oculeerders en we hebben één binder. Dit jaar hebben we er nog een groepje bij van twee oculeerders en een binder. Samen hebben we een veld van 70.000 rozen aangenomen van de kweker. Daar krijgen we dan een bepaald bedrag voor dat we zelf moeten verdelen." 

De jongeren moeten voor dat bedrag alles regelen op het -rozenveld. Ze bepalen bijvoorbeeld zelf -wanneer ze werken en hoe lang. Als het slecht weer is kun je niet oculeren, en dat was het de afgelopen weken. "En nu het zo heet is draaien we tropendiensten: van 's morgens zes tot 's middags twaalf uur en dan vaak 's avonds nog van zes tot negen." Nikki Seuren: "Het is zwaar werk, maar we -verdienen goed. Het leukste aan dit werk is dan ook het geld eigenlijk. Je krijgt er alleen pijnlijke knieën van." Bart: "Ik vind oculeren ook wel mooi werk eigenlijk: ik probeer steeds -sneller te zijn." Nikki: "Elkaar opjennen, dan blijft het uitdagend."

Joyce Peeters doet het dit jaar voor het eerst. Ze moet even nadenken of het mee of tegenvalt: "Het is zwaar werk, maar ik houd het goed vol." Of ze al gekke dingen mee hebben gemaakt op 'de plak'? "Neuh, wij zijn maar simpele mensen." zegt Bas Smits. Ondertussen wordt er wel de hele tijd gelachen en vertelt Jeroen Huijs grappen met een T-shirt om zijn hoofd geknoopt.

Hoewel ze volledig zelfstandig werken, komt kweker Robert elke dag wel een paar keer kijken. Hij brengt nieuwe stekken en controleert af en toe of de rozen goed gezet zijn. "Zolang ik student ben, blijf ik dit zeker doen", zegt Bart. 

"Als ik straks een baan heb, ga ik dit denk ik niet in mijn vakantie doen. Alhoewel, misschien toch wel", zegt Nikki lachend.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie