Vakantieberoepen: De touringcarchauffeur

26-7-2012 door: Redactie
Vakantie. Dat betekent voor de meesten van ons lekker uitrusten van de dagelijkse beslommeringen op het werk of het blokken op school. Maar niet iedereen doet het rustig aan in de zomermaanden. Voor sommigen is het juist extra hard werken in de vakantietijd. HALLO volgt zes weken lang mensen in Horst aan de Maas, die een typisch ‘zomers’ vakantieberoep uitoefenen.
maskTop
Vakantieberoepen: De touringcarchauffeur
maskBottom

Met de bus een reis maken. Wie heeft het niet gedaan? Het jaarlijkse schoolreisje, een dagtripje naar Rotterdam of Keulen of een lange reis naar Torremolinos, het geeft veel mensen een vakantiegevoel. “En dat levert altijd een bus vol blije mensen op”, vertelt Roland van Helden uit Horst. Hij is touringcarchauffeur en geniet daar met volle teugen van. “Ik begin elke reis, kort of lang, met een welkomstwoord. Dan weten de passagiers wie ik ben en ik krijg een indruk van de sfeer in de bus. En die is vrijwel altijd goed te noemen. Ik vind het welzijn van de passagier erg belangrijk en geef altijd uitleg over de reis en de veiligheidsvoorzieningen aan boord van de bus.” Voor langere reizen treft Roland thuis al de nodige voorbereidingen. “Als ik een vakantiereis naar Oostenrijk of Spanje maak, bestudeer ik tevoren uitvoerig de landkaarten, die ik altijd bij mij heb. Ik vertrouw niet blindelings op het navigatiesysteem. Mocht dat namelijk uitvallen of niet goed functioneren, dan wil ik toch de mensen rechtstreeks van A naar B kunnen brengen. Alles wat ik als chauffeur doe staat in het teken van een veilige en comfortabele busreis voor de passagiers. De bussen, waar wij mee rijden worden prima onderhouden. Ik heb nog nooit langs de kant van de weg gestaan.”

In de jaren dat Roland chauffeur is, heeft hij heel verschillende gezelschappen van en naar hun vakantieadres gebracht. “Ik heb een heel afwisselende baan. De ene week doe ik dagtrips, de andere week een reisje naar Italië. Een van mijn favoriete reizen is die voor de Oostenrijkse Spekbaron. Zij organiseren muziekreizen. Onlangs nog ben ik met zo´n gezelschap op reis geweest. Het was snikheet en de airco van de bus deed het niet meer. Iedereen, inclusief ondergetekende, zat te baden in het zweet. Niet prettig, dus. Toen enkele leden van het gezelschap mij vroegen of ik meeging naar de feestavond, heb ik nee moeten zeggen. Ik wilde per se de airco repareren. En de volgende morgen was dat gelukt. Op de terugreis kreeg ik als dank spontaan een cadeau van het gezelschap. Een lederhose in de vorm van een zwembroek. Aangezien ik zelf op vakantie zou gaan, moest ik beloven een foto te sturen, waarbij ik de lederhosezwembroek aan had. Dat heb ik uiteraard gedaan”, zegt Roland lachend.

Het grootste compliment dat de passagiers aan Roland kunnen geven is slapen tijdens de reis. “Dan weet ik dat de mensen zich op hun gemak voelen en er is niets belangrijkers voor hen dan volledig kunnen vertrouwen op de chauffeur. Overigens rijd ik het liefst ´s nachts. Dan is het een stuk rustiger op de weg en kan ik lekker doorrijden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie