‘Bij toneel moet je lef tonen’

14-1-2016 door: Redactie
Horst heeft geen jeugdtoneelvereniging meer. Ook in Meterik is deze weg. Tijd voor actie, dachten de andere toneelverenigingen van Horst aan de Maas. Zij staken de koppen bij elkaar om één grote club te organiseren voor de jeugd.
maskTop
‘Bij toneel moet je lef tonen’
maskBottom

“Het kost heel veel energie om als dorpje een voorstelling te maken voor de jeugd”, zegt Esther Jacobs van Toneelvereniging Poespas Hegelsom. “Niet alleen energie, maar ook tijd en geld. We willen de voorstellingen heel graag organiseren, maar dan moet het ook perfect zijn. Dit gaat niet met een klein clubje. Vandaar dat de jeugd­toneelverenigingen in de regio wegvallen.” Daarom is het idee gekomen om één grote vereniging voor de jeugd op te zetten. Esther: “Iedereen die in groep 5 van de basisschool zit tot en met de middelbare school is welkom bij de nieuwe club: Flink!”

Nicole Aarts, speelster bij Toneelvereniging De Vrije Spelers America, legt uit: “Als je bij een toneelvereniging zit, moet je lef tonen. En dat is waar Flink! voor staat. De letters van Flink!, op het logo gaan ook van klein naar groot. Dit laat zien dat kinderen zichzelf ontpoppen op het toneel en naar voren durven treden.” Nicole doet veelal de pr van de organisatie. “De pr kost ook gewoon heel veel tijd. Het is niet alleen een toneelstukje opzetten en uitvoeren, maar je moet ook goed reclame maken.”

Of Flink! een succes gaat worden,­ weet de groep nog niet, zegt Esther. “We vinden het allemaal erg spannend. Maar we hebben wel een grote achterban van kinderen die altijd ­hebben gespeeld bij onze verenigingen. Sommigen zijn gestopt toen ze naar de middelbare school zijn gegaan. Anderen moesten vorig jaar stoppen, omdat de vereniging in Meterik wegging. Zij wachten al een jaar op een ­initiatief als dit. Ze vinden het jammer dat ze geen toneel meer kunnen spelen.” De initiatiefnemers van de nieuwe vereniging vinden het allemaal ­ontzettend belangrijk dat er een jeugdtoneelvereniging is. “Ik heb zoveel gehad aan het feit dat ik altijd toneel heb gespeeld”, zegt Anita Rongen van Toneelvereniging De Vrije Spelers America. “Toneelspelen is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je durft makkelijker gesprekken aan te gaan en je durft sneller voor jezelf op te komen. Bij toneel sta je nou eenmaal in de spotlights.”Esther is het met Anita eens. “Heel veel kinderen zeggen tegen mij: ‘ik durf niet’. Dan zeg ik altijd: ‘Ik was vroeger het meest verlegen meisje van de hele klas’. Dat zal nu nooit meer iemand tegen mij zeggen.”

Bij de nieuwe club gaat een ­professionele regisseuse de kinderen helpen. “Deze keuze is niet ten nadele van onze vrijwilligers die dit vak ook goed kunnen uitoefenen, maar dan is het niet op vrijwillige basis”, zegt Anita. “Je maakt nu veel duidelijkere ­afspraken. Een ­professionele regisseuse kan de kinderen ook echt een stapje verder helpen in het toneelspel.”

Nicole vertelt dat de kinderen uiteindelijk een optreden gaan verzorgen op verschillende locaties in de gemeente. “We zijn dan, als het goed is, met een groep kinderen uit verschillende dorpen. Dit kan een leuke, grote groep worden. Ze krijgen allemaal vijftien lessen. Uiteindelijk gaan we dan door Horst aan de Maas toeren zodat iedereen kan zien wat we voor elkaar kunnen krijgen als jeugdtoneel­vereniging.”

De geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk vóór 5 februari aanmelden via www.flinkjeugdtoneel.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie