Tentoonstelling in De Locht

26-1-2010 door: Redactie
De tentoonstellingscommissie van Museum De Locht is erin geslaagd een spraakmakende tentoonstelling van historische gebruiksvoorwerpen samen te stellen. De naam van deze tentoonstelling is 'Gewassen en gestreken'. Een weergave over wassen, bleken, mangelen, drogen en strijken door de jaren heen. De tentoonstelling staat tot en met 1 april in de speciale ruimte voor wisseltentoonstellingen in het museum. Het museum is tot 1 april geopend op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Wassen was in vroeger jaren het werk van de vrouw. Tegenwoordig hebben volautomatische wasmachines het waswerk overgenomen. In vroeger jaren was dat zwaar werk. Water sjouwen en  verwarmen met houtvuur. Daarna het wasgoed in de tobbe doen en roeren, waarna het natte zware wasgoed eruit gehaald kon worden. De volgende stap was het mangelen en te drogen leggen of hangen van het wasgoed. Na het drogen strijken de was opvouwen en opbergen. Al met al kostte dat een volledige dag per week, meestal de maandag. De tentoonstelling brengt de ontwikkeling van dit alledaagse werk door de jaren heen in beeld.

Vanaf het moment dat mensen kleren dragen, werd er gewassen, waarbij zeep werd gebruikt. Een van de oudste bewijzen is een Soemerisch kleitablet van drieduizend voor Christus, gevonden in Mesopothanië. Vijfduizend jaar later gebruiken de mensen nog steeds zeep om hun kleren te reinigen. In essentie is het wassen dus weinig veranderd. Door het wasgoed veel te bewegen en met behulp van water en zeep, wordt het vuil eruit gehaald. Dat gebeurde aanvankelijk op stenen aan de rivier, vervolgens in grote (houten) wastobbes in combinatie met diverse ingenieuze instrumenten. Dit alles om het water en het wasgoed in beweging te krijgen. Daarna kwamen de wastrommels die met de hand bediend werden. Ook werd gebruikgemaakt van de elektrische 'langzaamwasser', in combinatie met een losse centrifuge. Uiteindelijk bracht de volautomatische wasmachine met geïntegreerde centrifuge en stoomstrijkijzers het wassen en strijken van kleren naar arbeidsvriendelijker niveau.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie