Superbacterie

15-4-2010 door: Redactie
Sinds enkele weken is er volop publiciteit over ESBL, een bacterie die resistent is tegen antibiotica. De afkorting 'ESBL' staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde antibiotica, met name cefalosporines en penicillines kan afbreken.

Diverse voorbeelden van mensen die niet meer reageren op geneesmiddelen werden ons getoond. Mensen met ESBL moeten in ziekenhuizen, net als bij MRSA, in quarantaine, om niet anderen te besmetten. MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die resistent is voor de meeste, gangbare antibiotica. De oorzaak van EBSL, ook wel superbacterie genoemd, wordt gezocht bij kippen. Uit onderzoek bleek 88 procent van het gekochte kippenvlees besmet te zijn met ESBL.

Hoe is het mogelijk dat deze bacterie zich zo snel heeft kunnen ontwikkelen? Het antwoord ligt waarschijnlijk bij het hoge gebruik van antibiotica bij mestkuikens, die in zeven weken van kuiken uitgroeien tot twee en een halve kilo kippenvlees.
De CDA-minister van landbouw, Gerda Verburg, heeft na de Q-koorts aangekondigd dat de intensieve veehouderij het gebruik van antibiotica met 20 procent moet verminderen het komende jaar. Nu, na diverse uitzendingen over ESBL, moet dat van haar terug naar 50 procent in 2013. De komende jaren zullen er beslist nog meer ziekten vanuit de intensieve veehouderij opduiken, en zal het gebruik van antibiotica nog verder omlaag moeten. Dat het mogelijk is, hebben merkvee-vleeshouders en biologische veehouders allang bewezen. Ook Denemarken gebruikt ten opzichte van Nederland, slechts 20 procent van de hoeveelheid antibiotica.
De veehouderij hoeft niet uit te breiden, maar moet werken aan kwaliteit, met minder geneesmiddelen, zonder megastallen en zonder superbacterie!

André Vollenberg
Behoud de Parel Grubbenvorst

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie