Strijdt met Horst tegen kanker

29-7-2010 door: Redactie
Kanker is nog steeds een van de meest dodelijke ziektes. Misschien om die reden wordt er nog te weinig over de ziekte gepraat, vindt oud-burgemeester van Horst Romé Fasol. Hij heeft zich aangesloten bij de actie Horst Tegen Kanker. Om geld in te zamelen, maar ook om de ziekte uit de taboesfeer te halen.

Horst Tegen Kanker is ontstaan uit een initiatief van Rabobank Maashorst. Medewerkers van het bedrijf hadden het plan opgevat om samen met enkele klanten deel te nemen aan de actie Alpe d'HuZes. Daarin proberen fietsers zo vaak mogelijk de berg Alpe d'Huez te beklimmen en zich daarvoor te laten sponsoren zodat er geld wordt opgehaald voor KWF Kankerbestrijding.

Romé Fasol was van 1988 tot 2000 burgemeester van de gemeente Horst. Later werd hij voorzitter van de raad van commissarissen bij Rabobank Maashorst. Inmiddels is hij daarmee gestopt, maar hij werd wel gevraagd om lid te worden van het comité van aanbeveling van de actie Horst Tegen Kanker, samen met burgemeester Kees van Rooij en oud-kamerlid voor het CDA Raymond Knops. Fasol fungeert daardoor als een van de boegbeelden van de goededoelenactie.
Het is niet de eerste keer dat de oud-burgemeester zich inzet voor het goede doel. In 1997 schreef hij het sprookje De Peelkabouters van Horst waar later een stichting omheen is opgericht die geld inzamelt voor de CliniClowns.

Gelukkig heeft Romé Fasol zelf niet meegemaakt hoe het is om de ziekte kanker te hebben, maar zoals veel mensen heeft hij het wel in zijn nabije omgeving meegemaakt doordat iemand uit de familie- of vriendenkring door de ziekte werd getroffen. Een geval dat hem duidelijk heeft geraakt, is dat van het toen twee jaar oude dochtertje van een jonge neef. "Mijn neef was huisarts. Zijn ouders waren allebei aan kanker overleden", vertelt de oud-burgemeester. "Op vakantie zit hij met zijn kind op het strand. Als hij het kind oppakt, voelt hij dat er een verdikking rond de nieren zit. Het gezin gaat meteen naar huis en in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen blijkt direct dat het gaat om een vorm van kanker die heel snel groeit. Het kind moet worden geopereerd en krijgt een chemokuur. Ik had toen net het boekje over de Peelkabouters geschreven en heb dat haar bij een bezoek gegeven. Het kind is gelukkig genezen en als het zeven jaar oud is, geeft vader een feest om de mensen die haar hebben geholpen te bedanken. Specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, juffen van school, buren, ze hadden iedereen uitgenodigd. En de mensen stonden tot buiten op de stoep, zo druk was het. Dat is van belang, dat je met z'n allen met een warm hart rond zo'n geval gaat staan."

Voor Fasol is het belangrijk dat er over kanker kan worden gepraat. "Als het in een gezin zijn intrede doet, is men radeloos. Maar het gezin moet de draad van het leven weer oppakken. Het is daarom belangrijk om de taboes te doorbreken. Zorg dat je erover kunt praten, dat je tegen je vriend of buurman kunt zeggen: 'helaas, maar ik heb het'", aldus Romé Fasol.
De actie Horst Tegen Kanker heeft niet alleen als doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding, maar er is ook een onderliggend doel van samen de strijd aangaan tegen de ziekte. "We moeten zorgen voor een gevoel van verbroedering", vertelt Fasol. "Het gevoel dat we herkennen van toen onze jongens in Zuid-Afrika aan het voetballen waren en wij er met zijn allen achter stonden."

Om die reden blijft het voor Horst Tegen Kanker niet bij de actie Alpe d'HuZes. Het moet een soort platform worden waar allerlei acties die geld inzamelen voor de kankerbestrijding zich bij aan kunnen sluiten. Het geld dat wordt opgehaald, gaat allemaal naar KWF Kankerbestrijding die onderzoek doet naar de bestrijding van de ziekte. "Het is heel belangrijk dat kanker verandert van een dodelijke in een chronische ziekte", vertelt Fasol. "Dat je de ziekte wel hebt, maar er nog vijftien jaar mee kunt leven."

Het eerstvolgende wapenfeit van de actie Horst Tegen Kanker is een sponsoravond op maandag 20 september in de Mèrthal. Tijdens deze avond wordt het totaalbedrag van de actie bekendgemaakt, worden alle sponsoren bedankt voor hun bijdragen en komen er enkele sprekers aan het woord. Een ervan is oncoloog Emile Voest die vertelt over de stand van zaken in de strijd tegen kanker. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door onder anderen zangeressen Aniek Janssen en Renée van Wegberg.

Meer informatie is te vinden op www.horsttegenkanker.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie