'KNVB, pas regels schooltoernooi aan'

15-6-2017 door: Redactie
Een jongensteam van groep 8 van basisschool De Weisterbeek in Horst is tijdens een schoolvoetbaltoernooi van de KNVB op woensdag 7 juni gediskwalificeerd omdat er te veel te oude jongens in het team zouden zitten. Hierop stuurde directeur van de basisschool Bart Mous een brief naar de KNVB met het verzoek de regels voortaan aan te passen.
maskTop
'KNVB, pas regels schooltoernooi aan'
maskBottom

De basisschool deed met dezelfde kinderen als de afgelopen drie voorrondes mee aan deze provinciale ronde van het toernooi. Na twee gewonnen wedstrijden kreeg de coach het bericht dat er te veel te oude kinderen in het team zouden spelen, waardoor het team middenin het toernooi werd gediskwalificeerd. Volgens de KNVB-regels mag een team van maximaal achttien spelers maar maximaal drie spelers bevatten die tussen 1 oktober 2003 en 1 oktober 2004 geboren zijn, en nu dus niet ouder dan 13 jaar zijn, meedoen, terwijl de Weisterbeek zes kinderen in deze leeftijdscategorie op de spelerslijst had staan. “In iedere voorronde deden deze kinderen mee en daar hebben we nooit een reactie op gekregen tot dit toernooi. Grote teleurstelling, huilende kinderen, onbegrip, maar zoals het sporters betaamt gingen ze gewoon door met hun wedstrijden”, zegt Mous. Het team won ook alle daarop volgende wedstrijden en zou dus eigenlijk Limburgs kampioen geworden zijn. Toch telde de uitslag niet en mocht De Weisterbeek niet door naar de volgende ronde.

Directeur Mous heeft de KNVB in een brief opgeroepen nogmaals kritisch naar de regels te kijken. “Ik begrijp dat er regels zijn, deze hebben we niet goed nagelezen”, bekent hij in de brief. “Maar volgens mij zou de enige regel moeten zijn dat de kinderen op de basisschool moeten zitten. Wij sluiten geen enkel kind uit en vinden dat als we met school of klas meedoen aan een toernooi, alle kinderen welkom zijn.” Kinderen die een jaar zijn blijven zitten en dus een jaar ouder zijn, kun je niet uitsluiten van het toernooi, stelt hij. Als de regels van de KNVB voor schooltoernooien niet veranderen, moet de Weisterbeek voortaan verstek laten gaan bij deze toernooien. “Voor ons geldt: met zijn allen of helemaal niet.” Daarnaast vindt Mous dat de organisatie voor een toernooi begint, beter de lijsten zou moeten checken van de deelnemers, in plaats van halverwege de dag een team te diskwalificeren. “Dat was voor de kinderen een enorme teleurstelling.”

Een woordvoerder van de KNVB laat desgevraagd weten dat de regels zijn opgesteld om extreme verschillen in fysiek, kracht en lengte te voorkomen. “Het punt dat meneer Mous maakte was dat hij graag met de hele klas wilt kunnen voetballen en dat dit het uitgangspunt wordt in de toekomst in plaats van leeftijd. Zoals elk jaar eva­lueren wij aan het einde van het seizoen en dit onderwerp zal dit jaar ook ter sprake komen.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie