Schade project SOS Meerlo-Wanssum

2-3-2010 door: Redactie
De enorm krachtige aardbeving in Chili heeft ook een van de projecten van SOS Meerlo-Wanssum getroffen. Het betreft het kindertehuis Hogar Esperanza in Chillán, een stadje vlakbij het epicentrum van de aardbeving. SOS Meerlo-Wanssum heeft dit tehuis van de Belgische zuster Lucienne Hardy gesteund in de periode 2002 tot en met 2005. Uit de eerste berichten uit Chili blijkt dat er geen gewonden zijn gevallen in het tehuis, maar dat de schade groot is.

In de vroege ochtend van zaterdag 27 februari begon de aarde in Chili te trillen en daarna heftig te schudden. Vooral het gebied rondom de havenstad Concepcion is zwaar getroffen. Het stadje Chillán ligt daar nog geen honderd kilometer vandaan. In de drie huizen van zuster Lucienne wonen 60 weeskinderen, enkele leiders en de zuster. Die werden plotseling wakker. Een half uur lang werd Chili geteisterd door moeder Aarde. De paniek was groot. Schilderijen vielen van de muur, de ruiten sneuvelden, kasten en stoelen vielen om en lampen schommelden wild op en neer.
De elektriciteit viel uit en af en toe hoorden de bewoners van Hogar Esperanza harde knallen.

Na ruim een half uur kon voor het eerst de balans worden opgemaakt: niemand raakte gewond. De drie huizen, die aardbevingsbestendig gebouwd zijn, staan nog fier overeind. Maar de chaos binnen is enorm en hier en daar zijn muren gescheurd. Ook een grote nieuwe zonneboiler die recentelijk was geplaatst op een van de daken is met grof geweld naar beneden gedenderd. Een tweede boiler stond klaar om geplaatst te worden. Die heeft geen schade geleden. De stenen afscheidingsmuren rondom het project zijn verwoest. De totale omvang van de schade is vooralsnog onbekend.

SOS Meerlo-Wanssum heeft dit project van 2002 tot en met 2005 gesteund met onder meer de aanschaf van een personenbusje, de inrichting van een klasje en aanschaf van studiemateriaal. Vertegenwoordigers van SOS hebben het project destijds bezocht en enkele Meerlo-Wanssumse studenten hebben bij dit project stage gelopen. SOS Meerlo-Wanssum heeft nog steeds goede contacten met de zuster in Chillán. 

Voor dit project hebben velen in Meerlo-Wanssum en daarbuiten zich destijds ingezet. Onder andere de opbrengst van de Wielervierdaagse in Venray en de opbrengst van een pelgrimstocht van het echtpaar Jan en Jana Bexkens uit Tienray naar Santiago de Compastella is ten goede gekomen aan het tehuis.
Voor meer informatie neemt u contact op met René Poels, voorzitter SOS Meerlo-Wanssum of kijkt u op www.sos-meerlowanssum.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie