Santa Fe Event in Horst

26-6-2010 door: Redactie
In Horst aan de Maas vond afgelopen weekend een ware invasie plaats van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Leden van de vereniging Santa Fe trokken vrijdag met hun legervoertuigen door de straten van de kernen van de gemeente en bouwden hun tenten op op het evenemententerrein van de Kasteelse Bossen.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De leden van Santa Fe houden zich bezig met het onderhouden van en sleutelen aan oude legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat hier vooral om voertuigen van de geallieerde troepen.
Het rondrijden in Duits materieel ligt bij veel mensen nog steeds gevoelig. De naam Santa Fe is afgeleid van de Amerikaanse 35th Infantry Division die in 1945 delen van Midden- en Noord-Limburg bevrijdde van de Duitsers. Deze divisie had de bijnaam Santa Fe. Als eerbetoon aan de divisie heeft de vereniging de bijnaam en het logo van deze divisie over­genomen.

Het terrein van de Kasteelse Bossen is helemaal in legergroen gehuld. Tenten, mensen in militair tenue, maar vooral veel Jeeps, motoren, trucks en rupsvoertuigen. De meesten daarvan zijn Amerikaans, maar een kenner herkent ook Engelse en Canadese wagens.
Tijdens het evenement werden ook demonstraties gegeven met tanks en zelfs vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog vlogen over de Kasteelse Bossen.
Een van de trucks op het terrein, een Dodge wc 62 uit 1943, is van Edie Pouwels uit Melderslo, secretaris van de vereniging. Pouwels is al van jongs af aan opgegroeid met een ­fascinatie voor voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Samen met zijn vader verzamelde hij alles over de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Zijn ­museum Oorlog in de Peel in Melderslo barst dan ook bijna uit zijn voegen. Volgens Edie Pouwels komen de deelnemers aan het evenement niet om soldaatje te spelen. "Ik doe het om te laten zien wat de ­geallieerde soldaten hebben gedaan voor Europa. Daarom wil ik ­bij­voorbeeld mijn truck zo goed ­mogelijk onderhouden."
Pouwels is al jaren bij Santa Fe betrokken. Toen hij nog in America woonde, werd het jaarlijkse evenement nog bij hem in het dorp gehouden. De afgelopen vier edities vonden om de twee jaar plaats in Roermond. Pouwels: "In America hadden we zo'n zeventig deelnemers, maar inmiddels zijn het er meer dan tweehonderd. Uit Friesland, Duitsland, Tsjechië en Polen, allemaal komen ze hier naartoe."

Bert Molenaar is verantwoordelijk voor de organisatie van het Santa Fe event. Hij is blij met het aantal bezoekers. "Het is redelijk druk geweest. Veel mensen die normaal gesproken eens komen kijken, zitten­ met dit warme weer aan het ­zwembad. De bezoekers die echt voor de militaire voertuigen komen, die zijn er toch."

Foto opsturen Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie