Jaarlijkse clubcross in Horst

29-10-2009 door: Redactie
Op zondag 1 november organiseert Autocrossclub (ACC) De Paradijsracers haar jaarlijkse clubcross. Aanvang is om 10.00 uur en de start vindt om 11.00 uur plaats op het Peeldijkje in Horst. Entree en parkeren is gratis. Het betreden van het crossterrein is wel op eigen risico. Tijdens de clubcross worden kleine en grote finales gereden en strijdt men om de Melderse Balkenklasse en de Rinus Henraath wisseltrofee.

Autocrossen zoals ACC De Paradijsracers is voor velen een aparte tak van sport. Veel lawaai en -opspattend zand, met daarbij de nodige botsinkjes. Je zou denken dat het een sport voor stoere binken is, maar dat is niet helemaal waar. Bij ACC De Paradijsracers zitten ook dames achter het stuur en ze leveren topprestaties in hun bolides. Ferry Verberne, secretaris van ACC De Paradijsracers: "Autocrossen is een passie, je raakt eraan verslaafd. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, de liefde voor ronkende motoren en snelheid geldt voor ons allemaal."

ACC De Paradijsracers is een onafhankelijke autocrossclub die in 1972 in Melderslo is opgericht. "De club telt 48 leden, van wie vijf jeugdleden. Er is ook een zusterclub, dat is de Melderse Balkenklasse. Hierin zitten 28 leden. In deze klasse mogen alleen personen rijden die in Melderslo wonen. Deze klasse noemen we ook wel de low-budgetklasse.
In deze klasse strijden dames en heren in drie crossdagen (9 manches) om de Rinus Henraath wisseltrofee welke is gesponsord door, hoe kan het ook anders, Rinus Henraath", aldus Ferry.

Verder rijden de leden in diverse klassen onder licentie van de Auto Sport Unie Zuid (ASUZ). De jeugd in de leeftijd van 12 tot 18 jaar kan alleen meedoen met toestemming van een ouder of voogd. In deze klasse rijden veertig personen die om het Nederlands Jeugdkampioenschap strijden. Verder zijn er klassen waar je een geldig rijbewijs voor nodig hebt: toerwagens, Keverklasse, standaardklasse, sportklasse, sprint tot 2000 en boven 2000 cc, cross karts, fun klasse (in deze klasse mag alles), Balkenklasse en Melderse Balkenklasse.
Is zoiets wel te betalen voor de gewone burger? "Het lidmaatschap per jaar bedraagt 25 euro. Een licentiepas twintig euro en dan komen de kosten van een crossauto er nog bij. Dit varieert tussen duizend en soms wel dertigduizend euro, afhankelijk wat de crossers zelf willen", aldus Verberne. ACC De Paradijsracers organiseert voor haar leden jaarlijks twee autocrosswedstrijden. Leden rijden dan gratis. "Als we bij een andere club rijden, betalen we zes euro entree en vijf euro inschrijfgeld", zegt Ferry.

Maar zondag vindt de cross plaats op het thuiscircuit van ACC De Paradijsracers. De nummers 1, 2 en 3 krijgen een beker en een klein geldbedrag. De prijsuitreiking vindt plaats in Café Zaal 't Paradijs, wat tevens het clubhuis is.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie