Rode Kruis naar Belgrado

8-7-2010 door: Redactie
Een afvaardiging van het Rode Kruis afdeling Horst aan de Maas neemt van 8 tot 11 juli deel aan de First Aid Convention Europe (FACE) in Belgrado. In de Servische hoofdstad wordt door 26 landen gestreden in drie categorieŽn om de Europese titel. De Horster Rode Kruis-ploeg werd in september 2009 eerste op de Nederlandse Rode Kruis Eerste Hulp-wedstrijden en mag derhalve Nederland in ServiŽ vertegenwoordigen.

Het team dat naar Belgrado afreist bestaat uit: Rob Clabbers (commandant), Willem-Jan Alaerds, Ria Keiren, Inge Hesen, Marjan Urselmann en Lizette Direks. Esther Janssen is als reserve inzetbaar en fungeert tevens als tolk. Martijn Hesen is algemeen reserve. Riny Janssen en Jan Hermans zijn de begeleiders van de ploeg. Samen met de Horster afvaardiging reizen ook nog eens negen supporters mee.

Riny Janssen kijkt uit naar de wedstrijden: "De wedstrijden geven een beeld van hoe in andere Europese landen eerste hulp wordt geboden. We kunnen daar van leren en andersom kunnen andere landen misschien iets van ons opsteken. De opdrachten die we moeten uitvoeren zijn van tevoren niet bekend, dus hebben we een team samengesteld met een zo breed mogelijke opleiding. Dat betekent kennis op het bieden van eerste hulp bij ongelukken (EHBO) en van GOR (gewonden onder rampomstandigheden). We zullen daarbij moeten improviseren om met zo min mogelijk materiaal toch het gewenste doel te bereiken", aldus de begeleider.

De wedstrijd in Belgrado heeft drie categorieën met elk een eerste prijs. Zo is er het onderdeel hoe je omgaat met het slachtoffer, empathie, inlevingsvermogen en gedachtegang van een slachtoffer. Een ander onderdeel is het uitvoeren van spelopdrachten. En het onderdeel algehele ploegpresentatie waarbij gelet wordt op kleding, het marcheren en het geven van commando's door de ploegleider.

Volgens coach Jan Hermans is het team klaar voor de wedstrijd in Servië. "We hebben vanaf half oktober bijna wekelijks op zondagmorgen geoefend. Vanaf april hebben we het oefenen op zondagen verminderd en naar de dinsdagavond verschoven. Dit was nodig omdat vanaf april meer aanvragen voor hulpverleningsinzetten kwamen door organisaties die een evenement hielden. De laatste inzet van onze ploeg hebben we gehad op het OLS in Grubbenvorst. Dat was een mooie generale repetitie als je dat zo mag noemen", aldus de coach van het Horster team.

De afvaardiging uit Horst gaat voor het hoogst haalbare in Servië, ook al zijn de onderlinge verschillen in werkwijze tussen de deelnemende landen groot. Het verlenen van eerste hulp is in de meeste Europese landen veel uitgebreider dan in Nederland. In andere landen mag men vaak meer handelingen uitvoeren zoals het meten van bloeddruk, zuurstof toedienen, injecties geven of een infuus aanleggen. Allemaal handelingen die een EHBO'er in Nederland niet mag uitvoeren.

De afdeling Horst neemt voor de tweede keer deel aan zulke wedstrijden. In 1987 eindigde de Horster ploeg op een eerste plaats bij Europese wedstrijden in Duitsland.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie