Vervolg voorpagina

Onduidelijkheid in raad over huisvesting statushouders

Joep Peeters (VVD). "In het begin zei u dat we in ruil voor de doorstroomlocatie geen nieuwe toewijzingen of taakstellingen meer zouden krijgen. Aanvankelijk werd gesproken over het spreiden van de bestaande taakstelling over vier jaar, wat zou neerkomen op negentien tot twintig statushouders per jaar. Nu worden we echter geconfronteerd met een taakstelling van 74 statushouders voor dit jaar, plus nog meer voor de komende jaren. We worden overvallen door een enorme toename, terwijl ons woningbestand dit nauwelijks aankan," zei Peeters geƫrgerd. "Dit had ik niet verwacht en daar ben ik echt kwaad over."


In reactie hierop benadrukte wethouder Bouten dat er nooit garanties zijn gegeven over het niet ontvangen van nieuwe taakstellingen en dat de gemeente zich wel degelijk heeft ingespannen. "We hebben ons best gedaan, maar volledige overname van de taakstelling door andere gemeenten was nooit zeker," zei hij. "We zijn koploper in het bouwen van woningen, en dat is uiteindelijk onze enige oplossing."

Als onderdeel van deze oplossing worden onder andere flexwoningen gecreƫerd, waarvan een derde bestemd is voor statushouders. De gemeente hoopt hiermee snel permanente huisvesting te kunnen bieden. Met deze maatregelen probeert Horst aan de Maas het hoofd te bieden aan de taakstelling en tegelijkertijd de sociale cohesie binnen de gemeente te bewaren.