Radio Lottum vrijwel elke dag ' on-air '

29-7-2010 door: Redactie
Vanuit zijn huiskamer in Lottum slingert de 49-jarige Sjaak Seuren Nederlandstalige hitjes de ether in. Al is ether niet het juiste woord want de muziek verlaat zijn huiskamer via het internet. Elke dag, van 10.00 tot 12.00 uur is zijn muziek te beluisteren via www.radioLottum.jouwweb.nl

De voormalig vrachtwagen­chauffeur uit Lottum heeft plaatjes draaien als hobby. Nadat hij in ­augustus 2009 een herseninfarct kreeg, volgde een periode van ­revalidatie die zes maanden in beslag nam. Inmiddels is hij zover opgeknapt dat hij zijn hobby weer kan uitoefenen maar rijden op een vrachtwagen mag Sjaak niet meer. De Lottummer heeft zijn rijbewijs moeten inleveren en zit derhalve zonder werk.

Seuren: "En daar zit je dan, uitgerevalideerd, geen werk meer en wat moet je dan? Om de dagen door te komen, zocht ik op internet naar de mogelijkheden om radio te maken via internet. Ik ben in april van dit jaar gestart en het bevalt me prima", aldus de radioman. De meeste luisteraars komen uit Lottum of directe omgeving maar ook uit het buitenland. Enig nadeel is wel de capaciteit van de server waarvandaan de muziek het internet op gaat. "Er kunnen maximaal 50 mensen tegelijk luisteren. Wanneer er meer luisteraars inloggen, sluit de computer het programma af. Ik kan wel meer ruimte krijgen, maar daarvoor moet ik ook meer gaan betalen en dat gaat niet wanneer je geen werk hebt", aldus Sjaak. Alle muziek wordt vanaf een server in het Duitse Nürnberg op internet gezet.

Om niet in conflict te komen met de auteursrechtenorganisaties Buma Stemra en Sena moest Sjaak een lijst samenstellen van welke muziek en artiesten hij gebruik zou gaan maken. De maandelijkse bijdrage aan deze ­organisaties, die de rechten van artiesten en producenten behartigen, bedraagt 46 euro. Radio Lottum is dagelijks in de lucht maar Sjaak doet dat niet alleen. De uit Hegelsom afkomstige Thei Verberkt en Sevenummer Peter Westheim draaien eveneens hun muziek via Radio Lottum. Peter draait elke dag van 18.00 tot 20.00 uur en Thei op zondagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. "Zij kunnen net als ik van thuis uit hun muziek draaien en maken daarbij gebruik van mijn programma", zegt Sjaak tussen het programmeren door.

De luisteraars van Radio Lottum houden van Nederlandstalige nummers en Duitse schlagermuziek. "Men kan een mailtje sturen met daarop een verzoekplaat. Ook kunnen ze reageren op de site en eerlijk gezegd zijn de reacties best leuk. Ik heb ze dezer dagen echter verwijderd om zoveel mogelijk ruimte vrij te houden op de server", verontschuldigd Sjaak zich.
Voor de Lottummer is radio maken een heuse hobby. Verdienen doet hij er niets mee, het kost hem alleen maar geld. Hij heeft daarnaast een eigen discotheek en draait regelmatig op bruiloften en partijen. "De laatste weken heb ik het dj-werk weer wat opgepakt, want dat heeft tijdens mijn revalidatieperiode ook stil­gelegen", aldus de muziekliefhebber. Wanneer hij niet met plaatjes draaien of ­programmeren bezig is, wandelt hij graag met 'Henkie' zijn hond die tijdens zijn uitzendingen trouw aan Sjaaks voeten ligt.

Internet heeft voor Sjaak een wereld aan mogelijkheden geopend. Vrienden die naar Amerika zijn geëmigreerd luisteren regelmatig naar Radio Lottum. Hij kan op zijn pc precies volgen wie vanuit welk land een bezoekje brengt aan Radio Lottum. Wanneer de Lottummer weer helemaal opgeknapt is, pakt hij ook weer zijn vrijwilligerswerk bij Omroep Reindonk op waar hij de muziek verzorgt tijdens het sportprogramma op zondagmiddag.

In de nabije toekomst hoopt Seuren samen te gaan werken met Radio 10 Hollands, een soortgelijke zender als Radio Lottum. "Ik heb inderdaad plannen om met deze oude piraten uit Holland te gaan samenwerken. Radio 10 Hollands heeft door heel Nederland dj's zitten waardoor we dan een hele dag volledig zouden kunnen ­draaien", hoopt Sjaak. Hond Henkie loopt naar de deur en begint te janken, tijd voor een wandelingetje of houdt hij niet van schlagermuziek? Sjaak lacht: "Det is enne schoowe schieter, maar geliek haet ie, optied wandele is ok good veur meej", ­besluit de Lottumse radiomaker.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie