Poll week 25 2012

21-6-2012 door: Redactie
Op zaterdag 23 juni is het open dag bij de biogasinstallatie van een varkensbedrijf aan Veld-Oostenrijk in Horst. In een dergelijke installatie wordt door vergisting uit afval en varkensmest biogas geproduceerd. Met dit gas kan elektriciteit worden opgewekt.

Volgens de bouwers van deze centrale kunnen 5.500 huishoudens in Horst aan de Maas van energie worden voorzien. Dit zou betekenen dat drie tot vier van dergelijke installaties voldoende zijn om aan de gehele gemeente stroom te leveren. Sommige wetenschappers op het gebied van het energievraagstuk beweren dat duurzame energieopwekking niet alleen beter is voor het milieu; het zou op termijn ook in de portemonnee moeten schelen. Alle reden om massaal over te schakelen op alternatieve energiebronnen als gas ontstaan uit afvalvergisting? Of moeten we op de vertrouwde, geoliede manier doorgaan? De ontwikkelingen aan Veld-Oostenrijk zetten aan tot nadenken. Horst aan de Maas zou theoretisch gezien de elektriciteitslevering in eigen hand kunnen nemen, mits daarover goede afspraken gemaakt kunnen worden met de ‘traditionele’ energieleveranciers. Wat vindt u?

Uitslag:
Eens: 79%
Oneens: 21%

Bespreking:

De aanleiding voor de stelling van twee weken geleden, Ik wil stroom die opgewekt is uit afval en mest, was de open dag bij de biogasinstallatie van een varkensbedrijf aan het Veld-Oostenrijk in Horst. In een dergelijke installatie wordt door vergisting uit afval en varkensmest biogas geproduceerd. Met dit gas kan elektriciteit worden opgewekt. Een aantal van deze centrales zou ervoor moeten zorgen dat Horst aan de Maas qua elektriciteit zelfvoorzienend wordt. Is dit iets om na te streven? Of moeten we voorlopig niet teveel investeren en alles bij het oude houden? Wij vroegen naar de mening van de inwoners van Horst aan de Maas. Bijna vier op de vijf stemmers was het eens met de stelling: zij zien de nieuwe manier van elektriciteit opwekken wel zitten. 21% was het echter niet eens met de stelling. Zo ook Peter Rechsteiner uit Horst: “Het lijkt een prachtig en ambitieus plan. Het verdoezelt echter waar het om gaat. In Nederland moeten we geen megabedrijven willen. Om het imago van de bio-industrie te verdoezelen, gooit de sector het op biogasinstallaties.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie