Peren plukken in december

3-12-2009 door: Redactie
November 2009 is in Noord-Limburg de op-één-na warmste 'slachtmaand' sinds het begin der metingen (1706) geworden. Alleen november 1994 was nog iets warmer dan dit jaar. De afgelopen maand was maar liefst bijna vier graden warmer dan normaal. Horst had over november een gemiddelde maximum temperatuur van 12.4°C (normaal 8.8°C). Ook de minimum temperaturen lagen met een gemiddelde van 7.3°C (normaal 3.0°C) ver daarboven.

We hebben een novembermaand meegemaakt die gebruikelijk is voor de Zuid-Franse stad Nîmes: 850 kilometer ten zuiden van Horst in de Rhône-delta. Opvallend was dat het in de tweede helft van de maand warmer was dan begin november, terwijl de temperatuur normaliter in de loop van de maand flink daalt.
Maandag 9 november was bij een noordelijke wind de koudste dag met 's middags slechts 7 à 8 graden. Op deze dag vlogen duizenden kraanvogels (kroënekranen) boven Noord-Limburg om in de Mariapeel en Deurnese Peel te overnachten en blijkbaar op de vlucht waren voor kouder weer. Dat was achteraf echter niet nodig want op vrijdag 13 november sloeg het weer compleet om. Bij een stevige zuidenwind werd het 's middags 17 graden en dat werd het begin van een zeer zachte periode met ook op 20 en 21 november maxima van 17 graden. Dat zijn normale temperaturen voor begin mei en begin oktober. Het heeft de hele maand niet gevroren op waarnemingshoogte (anderhalve meter boven het aard­oppervlak).

Het gevolg was dat diverse ­planten aan de late nabloei begonnen en dat kikkers, vleermuizen en egels niet in hun winterslaap kwamen.
Dat was overigens drie jaar geleden in november 2006 ook het geval.
Die maand was slechts bijna een graad minder zacht dan dit jaar met toen op 25 november nog 19 graden.
Het extreem zachte weer ging wel gepaard met vrij veel wind en op maandag 23 november viel langdurig veel regen met meer dan 40 milli­meter. In glastuinbouwgebied Californië viel maar liefst 70 milli­meter regen en in Meterik
50 millimeter. Een etmaalsom van 70 millimeter komt slechts één keer per eeuw voor en 50 millimeter per etmaal eens in de 10 jaar. Globaal viel tussen de autosnelweg A73 en de Maas in november de meeste regen: in totaal bijna 140 millimeter, het dubbele van normaal. Het duo oktober en november was, met 220 tot 250 millimeter regen (normaal 130) in de gemeente Horst aan de Maas, het natst sinds 1998.

(Met dank aan: Thijs Zeelen Meteo Limburg)

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie