Passie voor sieraden

12-11-2009 door: Redactie
Josette Cortenbach maakt sieraden. Dit doet ze in haar huiskamer dat tevens haar atelier is. Als je binnenstapt ervaar je haar passie voor kralen. De voorraad bestaat uit meer dan duizend verschillende soorten.
Josette Cortenbach in haar huiskamer annex atelier

Josette Cortenbach is vier jaar geleden gestart met het maken van sieraden. Als basis gebruikt ze kralen van verschillende materialen en vormen. Na jaren gewerkt te hebben als apothekersassistente, was ze toe aan een nieuwe uitdaging. Josette heeft altijd al voor zichzelf willen beginnen. Na het volgen van een workshop sieraden maken wist ze het: dit was wat ze wilde gaan doen. Dit werk was prima te combineren met haar gezin, bestaande uit een man en vier dochters.

"Ik realiseerde me eigenlijk niet wat ik allemaal nodig had. Ik heb me laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ben gestart", vertelt Josette. "De inspiratie haal ik uit boeken en door het bezoeken van beurzen. Ik ben gestart met het maken van sieraden voor familie, vrienden en kennissen. Na een halfjaar was ik klaar voor het geven van de eerste workshop.

In de loop van de tijd krijg je oog voor de dingen om je heen en vertaal je die naar een ketting of ander sieraad. Ik werk vanuit mijn eigen visie en ideeën. Bijna alle sieraden die ik maak, zijn samen met de klant ontworpen en dus uniek. Ook voor mensen die hier een workshop komen volgen, heb ik geen voorbeelden klaarliggen. Iedereen gaat uit van zijn eigen fantasie."
Drie jaar geleden heeft Cortenbach op de Hiltho gestaan. "Vanaf dat moment ging het goed draaien. Ik heb nu gemiddeld twee workshops per week. Thuis ontvang ik groepen tot acht personen. Als de groepen groter zijn, houd ik de workshop op locatie. Ook kinderfeestjes doe ik op locatie."
Josette Cortenbach is recent door de Kantfabriek in Horst benaderd om daar workshops te houden. De sieraden worden een combinatie van kralen, kant en ander textiel.

Klanttevredenheid is erg belangrijk voor Josette. "Bij een workshop gaat er niemand de deur uit voordat het sieraad klaar is. Officieel stop ik om 22.00 uur, maar soms wordt het wel 24.00 uur." Om haar atelier laagdrempelig te maken stelt ze de ruimte open op iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur. Mensen kunnen dan zien wat er allemaal mogelijk is en hoeven niet per se iets te kopen. De kosten voor haar sieraden worden bepaald door de kralen die gebruikt worden. Je kunt het sieraad zo duur maken als je zelf wilt. Kwaliteit staat ook voorop bij het materiaal. Alle kralen zijn van glas; kunststof kralen zijn niet te koop bij Josette. De meeste kralen zijn met de hand gemaakt en ze komen voornamelijk uit Indonesië.

"Het is erg leuk om te zien dat zelfs mensen met twee linkerhanden vol trots met een mooi sieraad naar huis gaan. Mijn klantenkring bestaat bijna uitsluitend uit vrouwen, van jong tot oud. Ik heb tot nu toe nog maar één man op een workshop gehad. Hij bleek erg vaardig en maakte in een avond drie kettingen. Een voor zijn vrouw, een voor zijn dochter en een voor zijn schoonmoeder.

Buiten de aangekondigde zaterdagen houdt Steyl sieraden op zondag 15 november open huis van 11.00 tot 17.00 uur.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie