'Het is een passie die ik niet kan loslaten'

15-6-2017 door: Redactie
De Kronenbergse Marleen Wijnen fotografeerde een jaar lang Het Groot Veld in al haar facetten. Binnenkort presenteert ze een fotoboek met het eindresultaat.
maskTop
'Het is een passie die ik niet kan loslaten'
maskBottom

Tussen Kronenberg en Sevenum ligt Het Groot Veld. Uitgestrekte weilanden en akkers met aan de randen eeuwenoude boerderijen. Wie midden in het veld gaat staan, bij de zogenoemde Kruusboeëm, kan zowel de kerk van Sevenum als de kerk van Kronenberg zien liggen. Marleen Wijnen is hier opgegroeid, net als haar echtgenoot Leon. “Mijn vader had hier vroeger een stuk land en ik kan me nog herinneren dat hij ’s morgens op de fiets met zijn schoffel en een thermoskan thee op weg ging naar het veld om daar tussen de bieten te schoffelen.”

Vier jaar geleden kochten ze het ouderlijk huis van Leon. “We hebben 25 jaar in Eindhoven gewoond en kregen de mogelijkheid om dit huis te kopen. Het stamt uit ongeveer 1870 en is een gemeentelijk monument. Dat betekent dat we aan de buitenkant niet veel mochten veranderen. Wel kregen we toestemming om aan de achterzijde van wat vroeger de stal was een grote raampartij te plaatsen. Met uitzicht op Het Groot Veld.” Wijnen volgt de opleiding fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in het Belgische Mol. “In het vierde en laatste jaar mag je aan een vrij thema werken. Ik had al vaker foto’s gemaakt van Het Groot Veld en liet daar enkele van aan mijn docent zien met de vraag of ik hiermee verder kon gaan voor mijn eindopdracht.” Haar docent ging akkoord, waarop de Kronenbergse het veld achter haar huis een jaar lang fotografeerde. “Het bijzondere aan Het Groot Veld is dat mensen er recreëren maar dat het ook actief landbouwgebied is. Mensen verdienen er hun brood mee. Die combinatie wilde ik graag op beeld vastleggen. Het is een gebied dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor de landbouw en dat kun je zien. De foto’s plaatste ik op Facebook, ook omdat ik benieuwd was naar de reacties. Wat ik hoop is dat mensen door de beelden anders gaan kijken naar Het Groot Veld. Het zou fijn zijn wanneer ze er door worden geraakt. Het veld leeft, er verandert zoveel. Het is voor mij een passie geworden die ik niet meer kan loslaten.”

Uit alle foto’s van Het Groot Veld heeft Wijnen een selectie gemaakt, waarmee een fotoboek is samengesteld. Dit wordt gepresenteerd op zondag 9 juli. “Het is een leporello geworden, een harmonicaboekje zeg maar. Je kunt het helemaal uitvouwen. Zo krijg je een goed idee van de weidsheid van het gebied. Een fotoboek was nooit het uitgangpunt, maar het is wel een mooie manier om het verhaal door te geven.” Wijnen heeft het veld in alle seizoenen en op verschillende momenten van de dag gefotografeerd. Zo staat op de voorzijde een foto van gedroogd mosterdzaad onder een laagje sneeuw. “Ik had wel foto’s waar je de rijp op het veld ziet, maar nog geen enkele met sneeuw. Totdat midden februari een dik pak viel. Toen ik ’s morgens de sneeuw zag liggen ben ik meteen op pad gegaan. Nee, een favoriete foto heb ik niet, ik ben trots op het hele boek.” Het samenstellen van het boekwerk smaakt naar meer, geeft ze toe. “Het afgelopen jaar heb ik al het zwerfafval dat ik tegenkwam in het veld verzameld, daar wil ik ook nog iets mee doen. Hetzelfde geldt voor de kleuren die je hier terugvindt. Er is al een verfkleur Het Groot Veld, die gebaseerd is op het zand van hier. Het lijkt me leuk om een kleurenwaaier te maken met alle kleuren van Het Groot Veld.”

De presentatie op zondag 9 juli is van 11.00 tot 15.00 uur aan de Renkensstraat 19 in Sevenum. Om 11.30 uur wordt het eerste exemplaar overhandigd aan een bijzondere gast. Aanmelden kan via
info@­marleenwijnen.nl of www.facebook.com/­hetgrootveld

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie