Pappa teven te gast bij SOS Meerlo-Wanssum

8-4-2010 door: Redactie
De uit Chennai (India) afkomstige Pappa Steven Vidyaakar is zaterdag 10 april eregast bij de officiële start van de acties van SOS Meerlo-Wanssum. De Meerlo-Wanssumse mondiale organisatie gaat de komende drie jaren actie voeren om een mobiele schoolklas te realiseren voor de organisatie van Pappa Steven.

Een schoolbus die wordt ingezet om straatkinderen en kinderen van arme rondtrekkende bouwvakfamilies te bereiken. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 19.30 uur in zaal 't Brugeind in Meerlo en is vrij toegankelijk voor iedereen. Naast Pappa Steven zijn ook de burgemeesters Kees van Rooij van Horst aan de Maas en Hans Gilissen van Venray aanwezig. Hoogtepunt van de avond is de toespraak die Pappa Steven houdt over zijn werk in de miljoenenstad Chennai. Samen met de twee burgemeesters en SOS-voorzitter René Poels geeft Pappa Steven het officiële startsein voor de acties.

Tijdens deze start-manifestaties treedt de wereldgroep Pig's Nose op en is er een dansdemonstratie. Ook wordt de videoclip van het nieuwe project vertoond en zijn er Indiase hapjes. Tijdens deze startactie vindt ook de première plaats van een documentaire van filmmaker Marijn Poels over het kunstproject Mieke and Friends.

Kunstenares Mieke van Uden heeft enige tijd geleden 54 kunstenaars een beeld gegeven, met de vraag dit te integreren in hun kunstwerken voor de kunstmanifestatie op 9 mei in Geijsteren. De kunstenaars reageerden allen spontaan en maakten unieke beelden. Deze worden verkocht en de opbrengst gaat honderd procent naar het SOS India project. Marijn Poels volgde in Nederland en Duitsland enkele kunstenaars. In zaal 't Brugeind worden enkele kunstwerken van het project Mieke and Friends getoond. De kunstenares biedt deze avond aan Pappa Steven ook het eerste kunstboek aan van Mieke and Friends.

Pappa Steven trekt zich het lot aan de van verschoppelingen van de maatschappij: gehandicapten, straatkinderen, verstoten vrouwen en weeskinderen. Zelf heeft hij zijn opleiding genoten bij moeder Teresa in Calcutta. Na verloop van tijd keerde hij terug naar zijn geboortestad Chennai, waar ook hij als weeskind in een krottenwijk woonde. Zijn organisatie Udavum Karangal (Helpende Handen), vangt vele honderden mensen op. Met de schoolbus wil hij kinderen bereiken en voorbereiden op structureel onderwijs in een van zijn scholen.
In India is het heel normaal dat jonge bouwvakkersgezinnen van de ene naar de andere bouwplaats trekken. Vader en moeder werken meestal voor langere tijd op deze bouwplaatsen. Het zijn vaak grote bouwprojecten, zoals een hotel, ziekenhuis, school of kantoor. De meeste arbeiders bouwen een klein schamel 'éénkamerhutje' van riet op het bouwterrein. Hier wonen ze, gedurende de bouw, met hun gezin. Zo'n rondtrekkend gezin bestaat behalve uit een vader en moeder ook uit meerdere, vaak kleinere kinderen in de basisschoolleeftijd.
Pappa Steven wil deze kinderen, die nooit naar school gaan, onderwijs aanbieden in een mobiele schoolbus.
Hij hoopt dat zij uiteindelijk, met instemming van hun ouders, gebruik gaan maken van het reguliere openbare onderwijssysteem. In totaal gaat het in India over, naar schatting, meer dan vijftig miljoen kinderen. Hun ouders kunnen het onderwijs niet betalen of zijn zelf analfabeet en zien de noodzaak van onderwijs niet.

Om de ouders te motiveren en aan te sporen hun kind naar de schoolbus te laten gaan, wil Pappa Steven, behalve onderwijs, ook tweemaal per dag een maaltijd en daar waar nodig ook kleding en gezondheidzorg aanbieden. In de avond- en weekenduren wil Pappa Stevens de schoolbus te gebruiken voor preventieactiviteiten. Hierbij moet men ­denken aan bijeenkomsten voor zwangere vrouwen, geboortebeperking, aidspreventie en andere belangrijke voorlichtingsactiviteiten.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie