Ontwerp Wereldpaviljoen

17-12-2009 door: Redactie
De Stichting Wereldpaviljoen heeft afgelopen woensdag de ontwerpen van het Wereldpaviljoen gepresenteerd. Dat is het derde permanente gebouw dat gepland is op het bedrijvenpark Venlo GreenPark in Venlo waar in 2012 de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats vindt.
De twee hoofdgebouwen van het Wereldpaviljoen met het kleinere gebouw, de mogelijke uitbreiding

Het futuristisch paviljoen bestaat uit twee grote twaalf meter hoge gebouwen volgens het BetonBallon-principe. Het betreft een architectonisch hoogstaand en uniek gebouw, met een significante winst in het kader van milieu en duurzaamheid, waarbij de inhoud van het gebouw en de buitenkant moeiteloos hand in hand gaan. Bovendien is het gebouw een praktijkvoorbeeld voor ontwikkelingslanden. Met de bouw van het paviljoen is een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid en de inrichting ervan gaat ongeveer 1 miljoen kosten.

Het Wereldpaviljoen wordt een educatief en recreatief belevings­centrum mondiale vorming voor jong en oud. In het paviljoen wordt op een zeer onderhoudende en instructieve wijze aandacht geschonken aan onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking, millenniumdoelen, duurzaamheid, solidariteit, fair trade, cradle to cradle en tuinbouw. Belangrijk onderdeel zijn de inleefateliers waarin een dorp, stad en platteland van een land uit het zuiden wordt nagebouwd. Kinderen en volwassenen kunnen in een rollenspel in de levende lijve ervaren hoe het is om in dit land te wonen. Ook worden moderne communicatiemiddelen ingezet waardoor bezoekers van het Wereldpaviljoen dagelijks in verbinding staan in woord en beeld met dorpen en steden in de Derde Wereld.

Tijdens de Floriade biedt het Wereldpaviljoen ook onderdak aan inzendingen van landen uit de Derde Wereld. Het Wereldpaviljoen is een initiatief van de mondiale groepen uit Noord-Limburg, COS Limburg en wordt gesteund door de Regio Venlo en de provincie Limburg. Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking juicht de plannen toe en bekijkt welke bijdrage zijn ministerie kan geven in dit project.
De Stichting Wereldpaviljoen heeft gekozen voor de constructie van het vooruitstrevende ontwerpbureau BB-Con uit Vught. Zij ontwikkelden de succesvolle BetonBallon constructie. Dit concept houdt in dat beton wordt gespoten op een voorgevormde ballon. Als het beton is uitgehard, is het een kwestie van de ballon laten leeglopen en het gebouw staat. Het concept is eenvoudig, vernieuwend, milieu­vriendelijk, duurzaam en kwalitatief. Het concept is ontleend aan de kettinglijnmethode, die ook door de Spaanse architect Gaudi gebruikt werd. Het maken van de schil vergt relatief weinig tijd en materiaal. Een prototype staat op de TU Eindhoven.

Het BetonBallon-concept leidt tot een besparing op materiaal van meer dan 50% in wapeningsvrije constructies, waardoor de kosten hiervan aanzienlijk omlaag gaan. Tijdens het bouwproces wordt een CO2 reductie van minimaal 70% bereikt. Tevens leent de gewelfde vorm van het gebouw zich uitermate goed voor het opvangen van zonne-­energie. Hierdoor kan ook in het gebruik van het gebouw een aanzienlijke CO2 reductie worden ­gerealiseerd. Het Wereldpaviljoen is een van de eerste gebouwen ter wereld die volgens het BetonBallon-concept wordt ­gerealiseerd.
Het ontwerp van het Wereld­paviljoen gaat momenteel uit van twee gebouwen van 600m2 en 400m2, geschakeld door een derde kleiner gebouw van ongeveer 100m2. Beide grote gebouwen worden gemaakt van dezelfde ballon, maar door er een deel van af te snijden, ontstaan twee in grootte verschillende gebouwen.
De gebouwen zullen zo ten opzichte van elkaar worden geplaatst, dat er nog een binnenplein is te creëren.

Belangrijk is dat ieder gebouw multi­functioneel kan worden ingericht. Eén gebouw is gericht op het educatieve onderdeel en één op het recreatieve onderdeel. Dit maakt het mogelijk om, zowel tijdens als na de Floriade, grote groepen op te vangen voor bijvoorbeeld congressen, wereldfestivals en meetings voor teambuilding.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie