Kronenberg mag zich opmaken voor invasie van Alpaca’s

19 feb 2024, 08:00 Cultuur
Afbeelding

Een maximum van maar liefst 275 alpaca’s zijn er te zien tijdens de 10-jarige jubileumshow van de Alpaca Association Benelux, op zaterdag 16 en zondag 17 maart. De show vindt plaats op Equestrian De Peelbergen in Kronenberg.

In Kronenberg worden de alpaca’s tijdens het jubileumweekend aan een strikte keuring onderworpen. Een internationaal erkende keurmeester kijkt onder andere naar de kwaliteit van het wol en de bouw van het dier. Aan de hand van categorieën als leeftijd, geslacht en kleur zullen de alpaca’s de ring betreden voor de keuring. Op zaterdag zijn de suri’s aan de beurt, op zondag verschijnen de huacaya hengsten in de ring. Uit iedere groep wordt vervolgens een prijswinnaar gekozen.

Grand Champion

Uiteindelijk zal de keurmeester na alle keuringen op zaterdag een ‘Champion Female’ en ‘Reserve Champion Female’ kiezen en op zondag een ‘Champion Male’ en een ‘Reserve Champion Male’. Op zondag wordt uiteindelijk de ‘Grand Champion of the Show’ uitgekozen. Deze alpaca mag zich de beste van alle maximaal 275 Alpaca’s noemen.

Schminken

Naast het ‘scoren’ van de dieren, is er op het terrein van De Peelbergen in Kronenberg een boel vermaak voor jong en oud te vinden tijdens de jubileumshow van de Alpaca Association Benelux.

Zo wordt er een kleine braderie gehouden en kunnen bezoekers kunnen zien hoe alpacawol gesponnen wordt en wat er onder meer van dit wol gemaakt kan worden. Ook zijn er diverse activiteiten te vinden voor kinderen. Zij kunnen deelnemen aan een speurtocht, hebben de mogelijkheid om mooie kleurplaten te maken, kunnen zich vermaken op het springkussen en kunnen zich laten schminken.