Noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in Swolgen verlengd tot eind 2024

10 jan 2024, 12:47 Algemeen
Afbeelding

De gemeente Horst aan de Maas heeft besloten de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in Swolgen te verlengen tot eind 2024. De voormalige basisschool De Klimboom blijft dienen als een tijdelijk onderkomen voor maximaal 150 mensen die op de vlucht zijn voor de voortdurende oorlog in hun thuisland.

Het besluit om de noodopvang te verlengen komt voort uit de aanhoudende toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne naar West-Europa door de aanhoudende conflicten in hun land. De Rijksoverheid heeft gemeenten dringend verzocht geschikte opvanglocaties beschikbaar te stellen, waarbij de provincie Limburg een beroep deed op de Limburgse gemeenten om verantwoordelijkheid te nemen voor de tijdelijke opvang van deze vluchtelingen.

De huidige bezettingsgraad in de noodopvang in Swolgen varieert gemiddeld tussen de 15 tot 30 personen, hoewel er ruimte is voor maximaal 150 mensen. Vluchtelingen verblijven hier slechts enkele dagen voordat ze doorstromen naar andere plaatsen, zoals hotels, tijdelijke woonruimtes, of bij mensen thuis. De Veiligheidsregio speelt een cruciale rol in dit proces door de doorstroming van de vluchtelingen te coördineren en te faciliteren.

Zowel vanuit humanitaire overwegingen als vanuit maatschappelijk oogpunt blijft de gemeente zich inzetten voor de tijdelijke noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Het betreft geen permanente opvang, maar een tijdelijk verblijf tot 31 december 2024, met de intentie om mensen vervolgens door te laten stromen naar andere (permanentere) opvanglocaties.

De gemeente Horst aan de Maas benadrukt haar voortdurende bereidheid om deze bijdrage te leveren en onderstreept de rol van Swolgen als een tussenstop voor vluchtelingen op weg naar een meer stabiele verblijfplaats.